Επιδόματα 1974: Όλες οι εξελίξεις ενώπιον της Βουλής

Το αίτημα για παραχώρηση του τιμητικού επιδόματος προς τους μη στρατεύσιμους, που συνελήφθησαν το 1974 από τον τουρκικό στρατό, τέθηκε την Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, με την Επιτροπή να αποστέλλει επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας.



Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι η Επιτροπή συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παθόντες και αφορούν κυρίως θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των ιατροσυμβουλίων, τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων τους, τη φροντίδα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων

είπε ακολούθως ότι φαίνεται να παρουσιάζονται αρκετά κενά στο τιμητικό επίδομα. Εξήγησε ότι ένα από τα κενά είναι το δικαίωμα σε τιμητικό επίδομα των αναπήρων του πραξικοπήματος. Ενώ περιλαμβάνονται στους 472 ανάπηρους του πολέμου, οι ανάπηροι του πραξικοπήματος, δεν δικαιούνται το τιμητικό επίδομα, καθώς η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρεται σε ανάπηρους του πολέμου του 1974, εξήγησε.

Η κ. Κουκουμά είπε πως το ΑΚΕΛ απέστειλε ήδη επιστολή και θα αποσταλεί και εκ μέρους της Επιτροπής επιστολή, στην Υπουργό Εργασίας με την οποία θα ζητείται να μελετήσει την περίληψη και των αναπήρων του πραξικοπήματος (4-5 άτομα) στους δικαιούχους τιμητικού επιδόματος.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων διευκρίνισε ότι άμαχοι που συνελήφθησαν από τον τουρκικό στρατό ορίζονται ως όμηροι, ενώ αιχμάλωτοι ορίζονται οι στρατευμένοι που συνελήφθησαν από τον κατοχικό στρατό. Και οι άμαχοι που συνελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αναγνωριστούν και να πάρουν το τιμητικό επίδομα, συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου εξέφρασε την άποψη ότι κάποια θέματα είναι ουσίας και κάποια άλλα άπτονται της διαδικασίας.

Πρόσθεσε πως ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παθόντες είναι η αποστέρηση του δικαιώματος υποβολής ένστασης σε περιπτώσεις που απορρίπτεται το αίτημα τους για παροχή σύνταξης αναπηρίας ή για κάλυψη εξόδων για μετάβαση τους στο εξωτερικό, είτε αυτό απορρίπτεται από το ιατροσυμβούλιο, είτε από την επιτροπή παθόντων.

Η κ. Αριστείδου ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση νόμου για τροποποίηση της συγκεκριμένης παραγράφου του νόμου, κατά τρόπο που να παρέχεται η δυνατότητα στους επηρεαζόμενους να υποβάλλουν ένσταση.

Η Επιτροπή Προσφύγων μετά από αίτημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 να περιληφθούν στον κατάλογο αυτών που δικαιούνται και τιμητικό επίδομα και οι όμηροι, θα στείλει επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία θα ζητά επίσπευση διαδικασιών κατάρτιση του καταλόγου των ομήρων, κατ΄ανιστοιχία με τον κατάλογο Που ετοίμασε το Υπουργείο Αμυνας για τους στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν.

Για την κατ’ οίκον φροντίδα, η κ. Αριστείδου ανέφερε ότι οι Κοινωνικές Υπηρεσίες, το 2017 επέκτειναν το σχέδιο που εφαρμόζεται από το 2016, σε γονείς πεσόντων και αγνοουμένων και σε χήρες και συζύγους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής είπε ότι δέχθηκε παράπονα από άτομα που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να λαμβάνουν το τιμητικό επίδομα ως αγωνισθέντες του 1974. Κάποιοι τραυματίστηκαν στο πραξικόπημα, είναι αδιανόητο να διαχωρίζουμε αυτούς που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία από αυτούς που πολέμησαν μόνο στην εισβολή, είπε.

Όσοι συνελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα και είχαν ΑΣΜ θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου, όλοι οι άλλοι που συνελήφθησαν από τον κατοχικό στρατό θεωρούνται όμηροι, διευκρίνισε, οι πρώτοι που αποτάθηκαν για τιμητικό επίδομα εκ των ομήρων πήραν αρνητική απάντηση, στο μεταξύ φαίνεται ότι πλέον το Υπουργείο Εργασίας δεν απαντά αρνητικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα