Επικρίσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό

Επικρίσεις για τις πρόνοιες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό εξέφρασαν την Τετάρτη Ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη συνομολόγησή της, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, η Συμπρόεδρος των Πρασίνων Σκα Κέλλερ ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη συμφωνία με την ΕΕ για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κρατών μελών σε σχέση με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην

χώρα του.

Είπε ότι με τη συμφωνία, η ΕΕ μετατοπίζει σε μια τρίτη χώρα τις δικές της ευθύνες στον ανθρωπιστικό τομέα και πρόσθεσε ότι οι Πράσινοι έχουν ζητήσει την κατάργησή της.

Η Ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Μπίργκιτ Ζίππελ διερωτήθηκε γιατί δεν δόθηκε ρόλος στο Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο μεταναστευτικό και για ποιο λόγο τα κράτη μέλη δεν επιθυμούν την εμπλοκή του Σώματος.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συμφωνία, ανέφερε από την πλευρά της η Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Κορνήλια Έρνστ. Είπε ότι παρά τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, η κατάσταση παραμένει δραματική, ιδιαίτερα στα νησιά και ζήτησε να παρασχεθεί οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια προς την Αθήνα.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τον Κανονισμό του Δουβλίνου και την υποχρέωση των κρατών μελών να συνεισφέρουν στην κατανομή των βαρών.

Η Ευρωβουλευτής Σοφία Φέλντ των Φιλελευθέρων ανέφερε από την πλευρά της ότι για αρχή θα μπορούσε να δοθεί ένα τέλος στις πρόνοιες της συμφωνίας «ένας μέσα, ένας έξω, λες και πρόκειται για ουρά σε νυχτερινό κέντρο».

Τα κράτη μέλη και η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευτούν περαιτέρω για να αποφευχθεί περισσότερο χάος, ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό κομμάτι, είπε.

Στη διάσκεψη μίλησε και ο Φίλιπ Νταμ εκπροσωπώντας το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά πρόσφυγες. Είπε ότι αν και δεν μιλάμε πλέον για κρίση, ωστόσο πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή.

Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να θέσουν ένα τέρμα στις πρόνοιες της συμφωνίας για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και να μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκινώντας τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεών τους.

Μίλησε τέλος για αποτυχία των υπηρεσιών να δώσουν την δέουσα προσοχή σε ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά και έγκυες γυναίκες.

Οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες του ΕΚ δεν παραβρέθηκαν στη διάσκεψη Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα