Επιμένει για ισχυρή ζήτηση πετρελαίου το 2023 και 2024 ο ΟΠΕΚ

Στις προβλέψεις του για ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 και το 2024, παρέμεινε την Τρίτη ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), επικαλούμενος ενδείξεις ότι οι μεγάλες οικονομίες «τα πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν», παρά τους αντίξοους παράγοντες, όπως τα υψηλά επιτόκια και ο αυξημένος πληθωρισμός.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια

βαρέλια την ημέρα το 2024, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 2,44 εκατομμύρια βαρέλια το 2023, αναφέρει ο ΟΠΕΚ σε μηνιαία έκθεσή του. Οι δύο προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τις προβλέψεις του οργανισμού τον προηγούμενο μήνα.

Η άρση των περιορισμών στην Κίνα σε σχέση με την πανδημία βοήθησε στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε μια σχετικά αισιόδοξη άποψη για το 2024, βλέποντας ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης από άλλους οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

«Η συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα ωθήσει τη ζήτηση πετρελαίου», κυρίως λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού, των αεροπορικών ταξιδιών και της σταθερής τροχαίας κίνησης, αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του.

«Τα επίπεδα της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου πριν από την COVID-19, θα ξεπεραστούν το 2023», υπογραμμίζει.

Η ζήτηση πετρελαίου κατέρρευσε το 2020, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, οδηγώντας σε εκτιμήσεις για πρόωρη κορύφωση της παγκόσμιας χρήσης πετρελαίου.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ επέμενε σταθερά ότι θα ανακάμψει η ζήτηση και ανέφερε σε έκθεση του ότι η ζήτηση θα είναι κατά μέσο όρο 102,1 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα το 2023, πάνω από το προ-πανδημίας επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2019.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, άρχισαν να περιορίζουν τις προμήθειες το 2022 για να ενισχύσουν την αγορά.

Το αργό πετρέλαιο Μπρεντ ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά εντός του 2023, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρέτειναν τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή τους μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ΙΕΑ, ο οποίος επί του παρόντος έχει πολύ χαμηλότερη εκτίμηση από τον ΟΠΕΚ για την αύξηση της ζήτησης το 2024, εκδίδει τις τελευταίες του προβλέψεις την Τετάρτη.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος στο 2,7% και διατήρησε το ποσοστό του επόμενου έτους στο 2,6%, επικαλούμενος ένα ανθεκτικό πρώτο εξάμηνο και μια σταθερή τάση παγκόσμιας ανάπτυξης που συνεχίστηκε και στο τρίτο τρίμηνο.

«Η αναδυόμενη Ασία, ιδίως η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία, θα μπορούσαν να εκπλήξουν περαιτέρω προς τα πάνω», ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ.

Επιπλέον, αναφέρει ότι «εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να διατηρούν την τρέχουσα δυναμική τους, η ανάπτυξη θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερη από την αναμενόμενη».

Η έκθεση του ΟΠΕΚ έδειξε επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου του Οργανισμού αυξήθηκε τον Αύγουστο, λόγω της αύξησης της παραγωγής του Ιράν, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που παραμένουν σε ισχύ για την Τεχεράνη και τις εθελοντικές περικοπές της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και της αύξησης της παραγωγής στη Νιγηρία.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 113.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, στα 27,45 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα