Επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά προκαλούνται από υποβρύχιο θόρυβο

Ο κόσμος που βρίσκεται κάτω από το νερό έρχεται αντιμέτωπος όλο και περισσότερο από δυνατούς και συχνούς θορύβου που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

Ο ήχος των ελίκων, των εκρηκτικών του βυθού, των πυροβόλων όπλων και των στρατιωτικών σόναρ προκαλούν άγχος και αποτελούν απειλή για τη συνολική επιβίωση πολλών θαλάσσιων θηλαστικών για τα οποία η επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας.

Στο μέσο ανθρώπινο αυτί, ηχητικά σήματα κάτω των 20 Hz και άνω των 20 kHz ουσιαστικά μεταφέρονται σε «κουφά αυτιά» .Το φάσμα των ήχων και των σημάτων που εκπέμπονται και ανιχνεύονται από τα θαλάσσια θηλαστικά

βρίσκονται στην πολύ ευρύτερη περιοχή από 7 Hz έως 160 kHz.

Ο ήχος είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των θαλάσσιων θηλαστικών και χρησιμοποιείται για επικοινωνία, προσανατολισμό, σίτιση, ζευγάρωμα και ανίχνευση αρπακτικών και θηραμάτων. Οι ήχοι που εκπέμπονται από θαλάσσια ζώα παρέχουν πληροφορίες για την τοποθεσία του άλλου, τον τύπο των ειδών, το φύλο και από πού προέρχεται το θηλαστικό.

Πριν από έναν αιώνα, το θαλάσσιο οικοσύστημα δεν εκτέθηκε σε βυθοκόρηση, σεισμικές έρευνες, εξερευνήσεις πετρελαίου ή πολλές άλλες εξαιρετικά επιδραστικές δραστηριότητες που έχουν διαδοθεί σήμερα.

Όλο και περισσότερες διαδρομές πλοήγησης εκμεταλλεύονται φορτηγά πλοία, παγοθραυστικά, κρουαζιερόπλοια και εταιρείες γεώτρησης πετρελαίου. Ο αριθμός των πλοίων στον παγκόσμιο ωκεανό έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1950 έως το 2000 , με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 2 έως 3 dB θορύβου χαμηλής συχνότητας ανά δεκαετία ,κατά μέσο όρο.

Πηγή: ENN

Keywords
Τυχαία Θέματα