Επίσημη συμμετοχή Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο στη Τζέντα

Ύστερα από μία περίοδο άνω της δεκαετίας, κατά την οποίαν η ιδιότητα του μέλους του Αραβικού Συνδέσμου είχε ανασταλεί, η Συρία επανέρχεται ως πλήρες μέλος Οργανισμού, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της 32ης διάσκεψης του Συνδέσμου αύριο Παρασκευή στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, οπότε και ο Πρόεδρος της χώρας, Μπασάρ Άσαντ, θα συμμετάσχει στις εργασίες της. Όπως μεταδίδει το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Πρόεδρος Άσαντ αναχώρησε σήμερα από την Δαμασκό για να συμμετάσχει στις αυριανές εργασίες της διάσκεψης.

Κατά την χθεσινή προπαρασκευαστική συνεδρίαση

των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου στην Τζέντα, εκφράσθηκε η ικανοποίηση όλων των συμμετεχόντων για την επανάκαμψη της Συρίας στους κόλπους του Οργανισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φάισαλ Μέκνταντ.

Διαφωτιστικές ήταν οι δηλώσεις των Αράβων Υπουργών Εξωτερικών μετά το πέρας της χθεσινής σύσκεψης ως προς την πολιτική ατζέντα που θα απασχολήσει την 32η Διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου. 

Οι συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο Σουδάν επικεντρώνουν το ενδιαφέρον των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου. Κοινή θέση των Αράβων Υπουργών Εξωτερικών φέρεται να αποτελεί η ανάγκη να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμπλοκής ξένων παραγόντων στις εσωτερικές υποθέσεις του Σουδάν, γεγονός που θα μπορούσε να περιπλέξει περισσότερο την τρέχουσα κατάσταση, τονίζοντας παράλληλα ότι η κατάπαυση του πυρός και η έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα.

Όπως μεταδίδουν τα σαουδαραβικά ΜΜΕ, κατά την χθεσινή κοινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, Άχμαντ Άτταφ εξήρε τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη εκ μέρους της σαουδαραβικής διπλωματίας για εκτόνωση της κατάστασης στο Σουδάν, αλλά από την άλλη κάλεσε τις υπόλοιπες αραβικές χώρες να «πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους ώστε να υποστηριχθεί η Παλαιστινιακή υπόθεση με στόχο την δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Παράλληλα, η Αλγερία δήλωσε πρόθυμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για την επίλυση της συνεχιζόμενης κρίσης στην Υεμένη. Ο Αλγερινός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα «η λιβανική κυβέρνηση να ξεπεράσει τις εσωτερικές της διαφωνίες και να εργαστεί ούτως ώστε ο Λίβανος να ξεπεράσει την παρατεταμένη κρίση».

Η κυβέρνηση της Αλγερίας διατηρεί στενές σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή και έχει φιλοξενήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Φατάχ και της Χαμάς με στόχο την συμφιλίωση ανάμεσα στις παλαιστινιακές παρατάξεις. Παράλληλα, η Αλγερία έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ, τονίζοντας ότι θέτουν στο περιθώριο το Παλαιστινιακό πρόβλημα, αναβαθμίζοντας συγχρόνως την περιφερειακή επιρροή του Μαρόκου, η οποία επικρίνεται από την Αλγερία ως επεκτατική.

Από την άλλη, το τελευταίο 12μηνο έχει σημειωθεί σημαντική βελτίωση στις σχέσεων Αλγερίας και Ηνωμένων Πολιτειών, με την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, εξέλιξη που επιτρέπει στην Αλγερία να εκφράζει διπλωματικές πρωτοβουλίες για ζητήματα παναραβικού ενδιαφέροντος. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίσημη, Συρίας, Αραβικό Σύνδεσμο, Τζέντα,episimi, syrias, araviko syndesmo, tzenta