Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Το Κυπριακό, είτε με αναδημοσιεύσεις από τον ε/κ Τύπο, είτε με δηλώσεις, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των τ/κ εφημερίδων σήμερα. Αναφορά γίνεται επίσης στο ύψος των δανείων, προσωπικών και μη, σε συμφωνία με τις Τουρκικές Αερογραμμές για φθηνότερες ασφάλειες υγείας τουριστών, στην σημερινή συνάντηση Μαυρογιάννη – Ναμί, την κοινή εκδήλωση ενάντια στα πυρηνικά Ε/κ και Τ/κ στη νεκρή ζώνη, κ.ά.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Ομοσπονδία τριών περιοχών” αναφέρεται σε ισχυρισμούς ε/κ ειδησεογραφικών πηγών ότι μαζί με τα δύο ομόσπονδα κρατίδια που θα δημιουργηθούν θα υπάρχουν και

δύο καντόνια στην Καρπασία και τα Κόκκινα που θα υπάγονται στην κεντρική κυβέρνηση. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση κατά των πυρηνικών που διοργανώθηκε ταυτόχρονα σε τέσσερις χώρες και 12 πόλεις και στη Λευκωσία, στη νεκρή ζώνη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δημοσκόπηση στον ε/κ Τύπο που δίδει 60% θετική ψήφο των Ε/κ στον Μουσταφά Ακιντζί.

Με τίτλο “Οι Ε/κ πιστεύουν στη λύση” η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας στον ε/κ Τύπο, σύμφωνα με την οποία το 52% όσων είχαν πει Όχι στο σχέδιο Ανάν βλέπουν τώρα θετικά τις προσπάθειες για λύση και πως το 41% είναι αισιόδοξο ότι θα φτάσει σε λύση μέσα σε ένα χρόνο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα μπάζα που έχουν στοιβαχθεί στο δρόμο από το τ/κ οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου προς τη Λευκωσία και γράφει ότι από εκεί περνούν συνέχεια τουρίστες και αυτή είναι μια εικόνα ντροπής. Αλλού αναφέρει στη συνεργασία του “κυπριακού συμβουλίου ιατρικού τουρισμού” με τις Τουρκικές Αερογραμμές για μειωμένες τιμές ασφάλειας υγείας στους τουρίστες που μεταφέρει η τουρκική εταιρεία στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Ισχυρή στήριξη από τη Γαλλία” αναφέρεται σε δηλώσεις του Γάλλου Πρέσβη στη Λευκωσία, Ζιαν Λουκ Φλορέν πως με την εκλογή Ακιντζί οι Τ/κ πρόβαλαν την επιθυμία τους για λύση και ζητούν μια πιο ισορροπημένη σχέση με την Τουρκία, ενώ χαρακτηρίζει περίπλοκο το θέμα των Βαρωσίων, αλλά ταυτόχρονα και συμβολικό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς ότι το διάστημα που εκτελούσε χρέη “αναπληρωτή πρωθυπουργού” και “υπουργού” οικονομίας, τουρισμού, αθλητισμού και πολιτισμού ήθελε να πάρει κάποιες αποφάσεις αλλά τον εμπόδισε η τουρκική “επιτροπή βοήθειας” της “πρεσβείας”. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία του ζεύγους Ακιντζί στη λαϊκή αγορά στην κατεχόμενη Λευκωσία και γράφει ότι εκεί έκαναν χθες τα ψώνια τους.

Με τίτλο “Αυξάνονται τα βάρη των δανείων των πολιτών” η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) γράφει ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το κέντρο κινδύνου της “κεντρικής τράπεζας” τα δάνεια του πρώτου τετραμήνου φτάνουν τα 11.2 δις ΤΛ (4 δις ευρώ περίπου) εκ των οποίων τα 3.3 δις (11,17 δις ευρώ περίπου) είναι προσωπικά δάνεια. Αλλού γράφει ότι δικοινοτική εκδήλωση ενάντια στα πυρηνικά πραγματοποιήθηκε χθες στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία χαρακτηρίζοντας τους πυρηνικούς σταθμούς “ωρολογιακή βόμβα”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές, Ναμί και Μαυρογιάννης συναντώνται σήμερα στις 3 το απόγευμα, ενώ οι ηγέτες θα συναντηθούν στο τραπέζι των συνομιλιών και πάλι στις 28 Μαΐου.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Ο νότος γυρνάει στο ναι” αναφέρεται στη δημοσκόπηση στον ε/κ Τύπο χθες που έδειξε ότι το 52% όσων είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν βλέπουν θετικά τις προσπάθειες για λύση, ενώ το 47% βλέπει θετικά την επιστροφή των Βαρωσίων με άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου και το 45% αρνητικά. Σε άλλο θέμα με τίτλο “Νερό σε 40 μέρες” γράφει ότι ολοκληρώθηκε το έργο του αιώνα, όπως έχει ονομαστεί, η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα και παραπέμπει σε σχετικές δηλώσεις του διευθυντή του έργου στην εφημερίδα. Αλλού γράφει για καβγά μεταξύ φοιτητών από την Τουρκία και την Ιορδανία στην Κερύνεια και στη σύλληψη 17 προσώπων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα