Επιστήμονες ανακάλυψαν την πρώτη γνωστή έγκυο μούμια της Αιγύπτου (pics)

Ομάδα Πολωνών επιστημόνων λέει πως ανακάλυψε την πρώτη έγκυο αιγυπτιακή μούμια που έχει ποτέ καταγραφεί επισήμως.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του «Warsaw Mummy Project» («Πρότζεκτ της Βαρσοβίας για τις Μούμιες») και δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό αρχαιολογίας «Journal of Archaeological Science».

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκίνησε το 2015, με στόχο την μελέτη των αποκτημάτων του Εθνικού Μουσείου της Βαρσοβίας, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες.

Διαβάστε επίσης: Μούμια

«μίλησε» μετά από 3.000 χρόνια- Δείτε το βίντεο

Η συγκεκριμένη μούμια πιστευόταν αρχικά πως ανήκε σε κάποιον άνδρα, ωστόσο μια προσεκτικότερη σάρωση αποκάλυψε πως ανήκε σε γυναίκα, η οποία βρισκόταν στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η γυναίκα ήταν 20-30 χρονών την στιγμή του θανάτου της και, κατά πάσα πιθανότητα, ανήκε σε κάποια από τις ανώτερες τάξεις της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Όσον αφορά το πότε έζησε και πέθανε, οι ερευνητές τοποθετούν τη γυναίκα στον 1ο π.Χ. αιώνα.

Με βάση την διάμετρο του κεφαλιού του εμβρύου, όπως αποκαλύφθηκε από τις ακτινογραφίες, οι επιστήμονες θεωρούν πως η εγκυμοσύνη της γυναίκας διένυε την 26η-30ή εβδομάδα.

Όσον αφορά τα αίτια του θανάτου της, οι επιστήμονες δεν έχουν μπορέσει, ακόμα, να τα προσδιορίσουν.

Στην κοιλιακή χώρα της μούμιας ανακαλύφθηκαν 4 «δέματα», τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν πως περιέχουν εσωτερικά όργανα της γυναίκας, μουμιοποιημένα και τυλιγμένα, το καθένα ξεχωριστά.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες λένε πως το έμβρυο δεν είχε αφαιρεθεί από την μήτρα της, ώστε να υποστεί και αυτό ξεχωριστή μουμιοποίηση.

Οι ειδικοί δε γνωρίζουν επακριβώς γιατί συνέβη αυτό, ωστόσο εικάζουν πως σχετίζεται με την δυσκολία που θα είχε ένα τέτοιο εγχείρημα, ή με πιθανές αντιλήψεις των Αιγυπτίων για την μετά θάνατον ζωή.

Οι ερευνητές απέδωσαν στην μούμια το ψευδώνυμο «Η Μυστηριώδης Κυρία», εξαιτίας των ερωτηματικών που γεννώνται γύρω από την ταυτότητα και την ακριβή της προέλευση.

Όπως λένε, η μούμια είχε παραδοθεί στο μουσείο της Βαρσοβίας το 1826.

Ο δωρητής της ισχυριζόταν πως η μούμια είχε ανακαλυφθεί σε βασιλικό τάφο της αιγυπτιακής πόλης των Θηβών, γεγονός που σήμερα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Ο λόγος είναι ότι, τον 19ο αιώνα, η ταύτιση των αρχαιοτήτων με διάσημες τοποθεσίες προέλευσης αποτελούσε κοινή πρακτική, προκειμένου να αποδοθεί μεγαλύτερη αξία στα ευρήματα.

Οι επιγραφές που έφεραν το φέρετρο και η σαρκοφάγος, όπου φυλασσόταν η μούμια, είχε οδηγήσει αρχικά τους επιστήμονες στο να πιστέψουν ότι ανήκε σε έναν άνδρα ιερέα, ονόματι Χορ- Τζεχούτι.

Ανακαλύπτοντας ότι η μούμια ανήκε σε γυναίκα, οι ειδικοί θεωρούν πως, κάποια στιγμή, η μούμια τοποθετήθηκε σε λάθος φέρετρο, πιθανότατα από εμπόρους αρχαιοτήτων του 19ου αιώνα.

Εκείνη την εποχή, η κλοπή μουμιών και η επανατοποθέτησή τους σε λάθος φέρετρα αποτελούσε συχνό φαινόμενο.

Η κατάσταση της μούμιας είναι καλή, με την εξαίρεση ζημιών που έχουν προκληθεί στην περιοχή του λαιμού της, πιθανώς από άτομα που έψαχναν για κοσμήματα που μπορεί να φορούσε η γυναίκα.

Οι ειδικοί λένε πως η μούμια φέρει ακόμα τουλάχιστον 15 πολύτιμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και μια μικρή συλλογή από φυλαχτά σε σχήμα μούμιας.

Μια από τις ερευνήτριες, η δρ.Marzena Ożarek-Szilke, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης πως ο σύζυγός της υπήρξε το πρώτο άτομο που παρατήρησε κάτι που έμοιαζε με «μικρό πόδι», κοιτώντας τις ακτινογραφίες της μούμιας.

Η ίδια γνωστοποίησε, επίσης, την πρόθεση της επιστημονικής ομάδας να εξαγάγει ιστό από την μούμια, ώστε να διαπιστωθεί το πώς και γιατί πέθανε η έγκυος.

ΠΗΓΗ: BBC, Ελεύθερος Τύπος
 

Keywords
Τυχαία Θέματα