Επιστολή Δημάρχου Δερύνειας προς ΥΠΕΣ για συγχώνευση των Δήμων

Έκκληση στον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη να λάβει σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ακριτικών και ημικατεχόμενων Δήμων στις προσπάθειες για συγχώνευση των Δήμων, εξέφρασε με επιστολή του ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Δερύνειας εκφράζει «ανησυχίες και προβληματισμούς αναφορικά με το θέμα της συγχώνευσης των Δήμων» σημειώνοντας πως «ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένας καταξιωμένος θεσμός που στο επίκεντρό του έχει τον άνθρωπο και την προάσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών. Η μεταρρύθμιση

θα πρέπει να έχει ένα και μοναδικό στόχο, δηλαδή την αναβάθμιση του θεσμού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του διοικούμενου μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες».

Αφού αναφέρει πως αναγνωρίζεται ότι «υπάρχει αναγκαιότητα διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διασφάλιση οικονομικής αυτοτέλειας και διοικητικής ανεξαρτησίας» σημειώνεται ότι «αυτοί οι στόχοι δεν θα πρέπει να καθιστούν αυτοσκοπό τη μείωση του αριθμού των Δήμων. Οι στόχοι όπως έχουν επεξηγηθεί είναι εύηχοι αλλά όχι ξεκάθαροι και θεωρούμε πως εάν το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες λειτουργίας, θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που αντί να αναβαθμίσει, θα πλήξει σοβαρά τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργώντας μεγάλους και δυσκίνητους Οργανισμούς».

Στην επιστολή του ο κ. Καραγιάννης σημειώνει ότι «ο Δήμος Δερύνειας μέσα από τα 24 χρόνια λειτουργίας του, έχει αποδείξει με το ολιγάριθμο προσωπικό του ότι έχει την ικανότητα και την τεχνογνωσία για να διατηρηθεί σαν μια αυτοτελής οντότητα. Σε αντίθεση με άλλους Δήμους, τα οικονομικά του Δήμου είναι νοικοκυρεμένα και η οικοδομική ανάπτυξη του πολύ σταθμισμένη αφού από το 2000 έχουμε Τοπικό Σχέδιο».

Προστίθεται πως τα συμπλέγματα στα οποία ο Δήμος συμμετέχει δηλαδή Περισυλλογής Σκυβάλων, Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων, Καταπολέμησης της Ποντίκας και σύντομα Υδατοπρομήθειας διαδραματίζουν «σημαντικό ρόλο, αφού προσφέρει τις υπηρεσίες του για υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας τους και της εξοικονόμησης πόρων. Η οικονομική αυτοτέλεια μπορεί να επιτευχθεί με μια σωστή μελέτη καταμερισμού πόρων που τώρα καταλήγουν στο κεντρικό κράτος, όπως άδειες κυκλοφορίας, φόρος καυσίμων, φόρος εταιριών, ΦΠΑ, άδειες κυνηγίου και άλλα" και όχι να εξαρτάται από τον τουρισμό.

Ο κ. Καραγιάννης στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών σημειώνει ότι «η ακριτική και ημικατεχόμενη Δερύνεια παραδοσιακά διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με την πρωτεύουσα της Επαρχίας μας, Αμμόχωστο» με αρκετούς Δερυνιώτες να εργάζονταν στο λιμάνι της Αμμοχώστου, στον σιδηρόδρομο και στην τουριστική βιομηχανία, αναπτύσσοντας έτσι πολύ καλές σχέσεις με τους εργοδότες, αλλά και τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εργαζόμενους.

Αναφέρει επίσης ότι «η καθημερινή επαφή με την Αμμόχωστο αλλά και η δημιουργία καλών σχέσεων μεταξύ των πολιτών μας, ώθησε στην ανάπτυξη ενός κλίματος φιλίας και αλληλοσεβασμού» σημειώνοντας πως «η Δερύνεια, ως φυσική προέκταση της Αμμοχώστου, αναπτύχθηκε τόσο πολιτιστικά όσο και οικοδομικά, λόγω της γειτνίασής της με την Αμμόχωστο».

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρεται ακόμα στον πολιτιστικό και διοικητικό προσανατολισμό της Δερύνειας προς την Αμμόχωστο και στην ανάπτυξη που δεχόταν μέχρι το 1974, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν πρόλαβε να δει την παραλία της να εμπλουτίζεται με τουριστικές υπηρεσίες αφού μας πρόλαβε η τουρκική εισβολή και κατοχή. Η ανάπτυξη της Δερύνειας παρέμεινε στάσιμη, ενώ γειτονικές περιοχές, οι οποίες μέχρι το 1974 ήταν άγνωστες τουριστικά, άρχισαν να προσελκύουν τουρίστες που φιλοξενούσε για δεκαετίες η αναπτυγμένη σε διάφορους τομείς, Αμμόχωστος».

Οσον αφορά την γρήγορη οικοδομική ανάπτυξη των γύρω περιοχών ο κ. Καραγιάννης αναφέρει πως αυτό τις «επωφέλησε οικονομικά λόγω της απώλειας του τουριστικού πνεύμονα της επαρχίας Αμμοχώστου, επιφέροντας οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, αφού αρκετός κόσμος στεγάστηκε σε προσφυγικούς συνοικισμούς, όπως στη Δερύνεια. Η ξαφνική τουριστική ανάπτυξη δημιούργησε ένα αίσθημα «ανωτερότητας» προς τους υπόλοιπους κατοίκους, ενώ οι πρόσφυγες και στερημένοι της περιουσίας τους στην περιοχή Αμμοχώστου, προσπαθούσαν να σταθούν στα πόδια τους νιώθοντας έντονα την αδικία και την περιφρόνηση».

Σημειώνει ακόμα πως «αυτή η ανισότητα στιγμάτισε τους δημότες μας, οι οποίοι ως εργατικοί, δραστήριοι και ευσυνείδητοι άνθρωποι ώθησαν την ανάπτυξη της υπόλοιπης ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου» προσθέτοντας ότι «δεν έπαψαν ποτέ να νιώθουν την καταπίεση και την αδικία, παρόλη την εργατικότητα και εντιμότητά τους».

Οσον αφορά την ιδέα της συγχώνευσης του Δήμου Δερύνειας με γειτονικούς τουριστικούς Δήμους, ο κ. Καραγιάννης σημειώνει πως αυτό «επαναφέρει στις μνήμες των δημοτών μας, την μετά την εισβολή κατάσταση και τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν, ως εργατικό δυναμικό στους χώρους εργασίας τους. Η Δερύνεια συνέχισε και μετά το 1974 να διατηρεί επαφή και επικοινωνία με συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, τη στιγμή που άλλοι μας περιφρονούσαν για τη φιλική μας στάση προς τους γείτονές μας Τουρκοκύπριους».

Ο Αντρος Καραγιάννης εκφράζει την προθυμία του Δήμου να συνεργαστεί και να λειτουργήσει μέσα από συμπλεγματοποιήσεις υπηρεσιών και να συνεχίσει τη συνεργασία του «με γειτονικούς Δήμους και Κοινότητες, διατηρώντας έτσι την ανεξάρτητη οντότητα, τον τοπικό χαρακτήρα και τη ταυτότητά» του συμβάλλοντας με τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις, στην προώθηση της λαϊκής παράδοσης και του πολιτισμού προβάλλοντας τα παραδοσιακά μας προϊόντα και συνεισφέροντας στη διασφάλιση της τοπικής ταυτότητας.

Ταυτόχρονα διαβεβαιώνει τον Υπουργό Εσωτερικών ότι ο Δήμος Δερύνειας δεν σκέφτεται τοπικιστικά αλλά δεν επιθυμεί να αφανιστεί ως Δήμος ή να απορριφθεί από πλουσιότερους Δήμους οι οποίοι «έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες και φιλοδοξίες απ’ ό,τι η ακριτική και ημικατεχόμενη Δερύνεια».

Ταυτόχρονα καλεί τον κ. Πετρίδη να μελετήσει και να λάβει «σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα της καθημερινότητας των ακριτικών περιοχών, τα οποία δεν θα ήθελαν να επωμιστούν άλλοι Δήμοι ή Οργανισμοί, που δεν έχουν την εμπειρία και την επαφή με το συρματόπλεγμα και τη νεκρή ζώνη».

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Δερύνειας αφού αναγνωρίζει «την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη» σημειώνει πως δεν θα πρέπει να αγνοείται «η εγγύτητα και η καθημερινή επαφή που διατηρούν οι τοπικοί άρχοντες με τους πολίτες. Η δημιουργία μεγάλων, απρόσωπων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στους πολίτες, οι οποίοι θα χάσουν την αμεσότητα και την εμπλοκή τους στα κοινά δρώμενα».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι η συνένωση της Δερύνειας «με οικονομικά εύρωστους από τον τουρισμό Δήμους, θα δημιουργήσει οικονομικές ανισότητες, ο κόσμος της Δερύνειας θα αντιδράσει, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα μας απομακρύνει από την αγαπημένη μας Αμμόχωστο. Η διαχρονική στήριξή μας στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, μας καθιστά πολύ ευαίσθητους, αφού με την πολυπόθητη επίλυσή του, πιθανόν να αναγκαστούμε να επανεξετάσουμε τη συνένωσή μας με κατεχόμενους Δήμους ή Κοινότητες, οι οποίοι γειτνιάζουν με τη Δερύνεια».

Ο κ. Καραγιάννης καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών να λάβει «σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ακριτικών και ημικατεχόμενων Δήμων» και να συμπεριλάβει «λύσεις που πιθανόν να προκύψουν σε περίπτωση λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα