Επιτροπή Παιδείας: Εξέτασε ζητήματα και ανησυχίες ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, η προσφορά αγγλόγλωσσων προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια και τα δίδακτρα των πανεπιστημίων ήταν ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού την Τετάρτη στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου.

Σε

σχέση με την παραχώρηση αδειών για λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί εκτενέστερα σε συνεδρία της Επιτροπής σε δύο βδομάδες, όπως και το αίτημα των δημοσίων πανεπιστημίων για παραχώρηση αγγλόφωνων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών.

Επεσήμανε πως υπάρχει διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και στο πλαίσιο της νομοθεσίας που διέπει τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, γνωστό κυπριακό ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει υποβάλει αίτηση για λειτουργία παραρτήματος στην Ελλάδα

Δήλωσε ότι για τη λειτουργία παραρτήματος ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον, πέραν των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, και από υψηλού επιπέδου αγγλικά και γαλλικά πανεπιστήμια. Πρόσθεσε ότι ένα από τα θέματα που υπάρχει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι τα χαμηλά δίδακτρα των δημοσίων πανεπιστημίων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, είπε ότι επρόκειτο για μια παραγωγική συζήτηση με τους πρυτάνεις των ιδιωτικών πανεπιστημίων οι οποίοι εξέπεμψαν, όπως είπε, σήμα κινδύνου καθώς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν προβεί σε τεράστιες επενδύσεις και σχεδιασμούς και γίνονται μάρτυρες προσπάθειας αθέμιτου ανταγωνισμού από την ίδια την Πολιτεία σε σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανώτερη εκπαίδευση στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για παρουσίαση από πλευράς Υπουργού Παιδείας «ενός απλού στρατηγικού πλάνου με επικεφαλίδες, χωρίς περιεχόμενο".

"Είναι ένα πλάνο το οποίο έγινε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση,  είτε με τα δημόσια είτε με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είτε με οποιοδήποτε άλλο εμπλεκόμενο», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι «η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα οδηγήσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου να καταστεί η νέα οικονομική αλλά και εκπαιδευτική φούσκα, μετά τις τράπεζες, μετά τα χρυσά διαβατήρια, μετά τη φούσκα της οικοδομικής βιομηχανίας».

Επεσήμανε ότι απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός από πλευράς Υπουργείου Παιδείας σημειώνοντας ότι «εμείς όταν μιλούμε για στρατηγικό σχεδιασμό, δεν εννοούμε διακηρύξεις προθέσεων και αοριστολογίες όπως ήταν ο ‘σχεδιασμός’ που παρουσίασε στην Επιτροπή η Υπουργός Παιδείας».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, «θέλουμε να ξέρουμε συγκεκριμένα πόσα ιδιωτικά ιδρύματα μπορεί να σηκώσει ο τόπος» και διερωτήθηκε αν «θα γίνουμε και πάλι σημαία ευκαιρίας για να έρχονται υπαρκτά και ανύπαρκτα παραρτήματα στην Κύπρο»

Επεσήμανε πως όταν δεν υπάρχουν ουσιαστικά κριτήρια μετατρέπεται η Κύπρος σε «ξέφραγο αμπέλι», κατά την έκφρασή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιτροπή Παιδείας, Εξέτασε,epitropi paideias, exetase