Τατάρ: «Η Αγγλία πρέπει να ξεκινήσει απευθείας πτήσεις και απευθείας εμπόριο»

Σύμφωνα με ανασκόπηση του τ/κ τύπο από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών η διαδικτυακή My Kıbrıs (10.09.24 mykibris.com) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, απευθυνόμενος στη βρετανική κυβέρνηση  υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη, οφείλει να συμπεριφέρεται ισότιμα στις δύο πλευρές στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι πρέπει ξεκινήσει απευθείας εμπόριο και απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα.

Ο Τατάρ, στο πλαίσιο των επαφών του στο Λονδίνο,  συμμετείχε σε συνάντηση στρογγυλής τράπεζας

που διοργανώθηκε από  τα μέλη της «ομάδας φιλίας  Βρετανικού Κοινοβουλίου – ΤΔΒΚ»

Στη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, συμμετείχαν ο Λόρδος Hussain, η Βαρόνη Sarah Ludford, o Λόρδος Kamall και οι βουλευτές Νεσίλ Τσαλισκάν, Tahir Ali και Imran Hussain. Παρόντες ήταν επίσης η λεγόμενη εκπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος στο Λονδίνο, Τσιμέν Κεσκίν, ο ειδικός διαπραγματευτής του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Γκιουνές Ονάρ και ο «υπεύθυνος διεθνούς τύπου» Κερέμ Χασέρ.

Ο Τατάρ ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής  για την πίεση που ασκούν και για την ενημέρωση που πραγματοποιούν για την αδικία που υφίσταται ο τουρκοκυπριακός λαός κάνοντας τη φωνή του Τουρκοκυπριακού λαού να ακουστεί σε πολλές διεθνείς πλατφόρμες»

Ο Τατάρ είπε ότι «θέτουμε το γεγονός ότι επιθυμούμε μία ρεαλιστική, βιώσιμη και εφικτή λύση. Έχω μιλήσει για τις επίπονες προσπάθειες του Τουρκοκυπριακού λαού, ο οποίος έχει ισότιμα, εγγενή του δικαιώματα,  εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια για να επιτύχει μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας. […]»  Αναφερόμενος στην άποψη του πρώην Άγγλου Υπουργού Εξωτερικών, Jack Straw, ο Τατάρ είπε ότι «ο Straw, έχοντας δει τα γεγονότα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 στην Κύπρο σήμερα υποστηρίζει ξεκάθαρα το όραμά μου για λύση δύο κρατών στην Κύπρο και δηλώνει ότι ήταν λάθος ότι επετράπη στους Ελληνοκύπριους να γίνουν μέλη της ΕΕ πριν από τη λύση και ότι αυτό περιπλέκει περαιτέρω αυτό το παρατεταμένο πρόβλημα».

«Η διεθνής κοινότητα δεν τήρησε την υπόσχεσή της»

Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να είναι απομονωμένοι και να στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι «εάν επιθυμούμε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση πρέπει να επικεντρωθούμε στις πραγματικότητες της παρούσας κατάστασης στην Κύπρο.  Έχει έρθει η ώρα να σκεφτούμε εκτός των πλαισίων της ομοσπονδιακής λύσης. Υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να έχουν μια σχέση συνεργασίας που να είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές με σχέσεις καλής γειτονίας. Μια τέτοια λύση θα καταστήσει εφικτή και τη συνεργασία στον τομέα των φυσικών πόρων και της ενέργειας και θα ωφελήσει και την ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Δε θα δεχθούμε ποτέ την άρση των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας»

Αναφερόμενος στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα ο Τατάρ υποστήριξε ότι «όλες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Κύπρο. Ο Τουρκοκυπριακός λαός δε θα αποδεχθεί ποτέ την άρση των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας που [είναι απαραίτητα] για την ασφάλεια και την ύπαρξή του».

«Η νέα βρετανική κυβέρνηση μπορεί να κάνει βήματα»

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό η Αγγλία ως εγγυήτρια δύναμη να συμπεριφέρεται με ισότιμο τρόπο και στις δύο πλευρές» και εξέφρασε την άποψη ότι η προσφάτως εκλεγμένη κυβέρνηση των Εργατικών μπορεί να φέρει μια νέα οπτική στο θέμα της  ανάγκης να λάβουν τέλους οι άδικοι περιορισμοί καθιστώντας εφικτές τις απευθείας πτήσεις και το απευθείας εμπόριο και στους άδικους αποκλεισμούς που εφαρμόζονται στον Τουρκοκυπριακό λαό»

Μιλώντας στη συνάντηση ο λόρδος Hussain είπε ότι στηρίζει έντονα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος τους να «ορίσουν τη δίκη τους μοίρα».

H Βαρόνη Ludford είπε ότι είδε η ίδια τις συνέπειες της απομόνωσης πετώντας στην Κύπρο μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου όταν ήταν Ευρωβουλευτής και πρόσθεσε ότι στηρίζει την αναζήτηση μιας συνολικής λύσης και τον τερματισμό των αποκλεισμών.

Η Νεσίλ Τσαλισκάν, τέλος, τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς της Αγγλίας με την Κύπρο και είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση στην Κύπρο.

Δηλώσεις του Πρόεδρου του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Εξάλλου, η Kıbrıs  (11.09.24 kibrisgazetesi.com)  γράφει  ότι ο Μουχαμμέτ Γιασαράτα, Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον οποίο ο Τατάρ συναντήθηκε κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στο Ηνωμένο Βασίλειο, προέβη σε δήλωση σχετικά με τη συνάντησή τους.

Ο Γιασαράτα,  ενημέρωσε τον Τατάρ για τη συμβολή περισσότερων από 320 χιλιάδων Τουρκοκυπρίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα «και το έργο που επιτελείται για τη διεθνή προβολή της ΤΔΒΚ».

Υποστήριξε  ότι θεωρούν πολύ σημαντική «την ηγεσία του Τατάρ  για τη λύση των δύο κρατών και ότι η ηγεσία αυτή υποστηρίζεται επίσης από τους Τουρκοκύπριους στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες».

Δήλωσε επίσης ότι «αν και υπάρχουν περίπου 650 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στον κόσμο, δυστυχώς δεν είναι όλοι τους πολίτες της ΤΔΒΚ και αν οι πολίτες της ΤΔΒΚ που ζουν στο εξωτερικό έχουν δικαίωμα ψήφου, ο ακριβής αριθμός αυτών των πολιτών δεν είναι γνωστός». Υποστήριξε επίσης ότι «η πολιτική των δύο κρατών και ο τουρισμός της ΤΔΒΚ θα πρέπει να προωθούνται συνεχώς παγκοσμίως και δήλωσε ότι θα υποστηρίξουν όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Πρέπει να βρεθεί επειγόντως λύση για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Ανέφερε ακόμη  ότι ο τουρισμός της ΤΔΒΚ απειλείται λόγω της αύξησης των τιμών των πτήσεων προς το αεροδρόμιο του Ερτζάν τα τελευταία χρόνια και της νέας εξάρτησης από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί επειγόντως λύση στο πρόβλημα αυτό. Επέστησε επίσης την προσοχή στην ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί απέναντι σε πιθανά βήματα της ελληνοκυπριακής διοίκησης προς την τουρκοκυπριακή οικονομία.

Είπε επίσης  ότι οι Τουρκοκύπριοι στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρουν 7 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ετησίως και ότι επιτυχίες όπως η εκλογή της Νεσίλ Τσαλισκάν ως βουλευτή δείχνουν ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν μια αποτελεσματική και ισχυρή διασπορά.

Μοντέλο THY-Air Albania

Επεσήμανε ότι «η ανεπάρκεια των πτήσεων προς το αεροδρόμιο Τύμπου και οι αυξήσεις των τιμών απειλούν τον τουρισμό και πρότεινε μια εταιρική σχέση αεροπορικών εταιρειών που θα βελτιώσει τις μεταφορές τουριστών και φοιτητών μεταξύ της Τουρκίας και άλλων χωρών». Είπε ότι «το μοντέλο THY-Air Albania στην Αλβανία ήταν πολύ επιτυχημένο και ότι ένα παρόμοιο μοντέλο αεροπορικής εταιρείας που θα δημιουργηθεί με τη σύμπραξη της THY και Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην ΤΔΒΚ, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στο οικονομικό μέλλον της ΤΔΒΚ». Ο Γιασαράτα ζήτησε από τον Τατάρ να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στις αρχές της Τουρκίας.

Τόνισε επίσης  «τη σημασία της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις εκλογές της ΤΔΒΚ και δήλωσε ότι αποτελεί προϋπόθεση της δημοκρατίας να μπορούν να ψηφίζουν στις εκλογές οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο εξωτερικό». Πρόσθεσε ότι όταν αυτό πραγματοποιηθεί, «η τουρκοκυπριακή διασπορά στο εξωτερικό θα συμβάλει τα μέγιστα στην ισχυρότερη εκπροσώπηση της ΤΔΒΚ».

Διαβάστε επίσης: «Προ των πυλών η κρίση νερού στη Νότια Κύπρο -Τελευταία λύση το νερό από ΤΔΒΚ»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τατάρ, Η Αγγλία,tatar, i anglia