Επ.Θεσμών: Συζήτησε προτάσεις για αλλαγές στη διαδικασία πρόσληψης στο δημόσιο

Προτάσεις νόμου σχετικά με αξιολόγηση υποψηφίων για διορισμό στη δημόσια υπηρεσία εξέτασε στη σημερινή της συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών. Τις προτάσεις νόμου κατέθεσαν αφενός ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, και αφετέρου ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας.

Η μία πρόταση προνοεί ώστε για θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η κλίμακα δεν υπερβαίνει την κλίμακα Α9 του κυβερνητικού μισθολογίου, να εφαρμόζεται διαδικασία πρόσληψης παρόμοια

με αυτή που εφαρμόζεται για τις θέσεις εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η μισθοδοτική κλίμακα δεν υπερβαίνει αυτή της Α8.

Όσον αφορά τη συζήτηση που έγινε για την πρόταση αυτή, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Μουσιούττας είπε πως «διαφάνηκε ότι υπάρχει θετικό πνεύμα για προώθηση του θέματος, ούτως ώστε να εφαρμοστεί, όμως η περίοδος εφαρμογής θα αποφασιστεί αφού δουν κάποια τεχνικά θέματα», τοποθετώντας την εφαρμογή των αλλαγών την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Μουσιούττας, αναφερόμενος στις δύο πτυχές της πρότασης που ο ίδιος κατέθεσε στην Επιτροπή, σημείωσε ότι τέθηκε ζήτημα αντισυνταγματικότητας από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, όσον αφορά μία από αυτές. Συγκεκριμένα, είπε ότι προτάθηκε, όταν ένας υποψήφιος αποδεχτεί μία θέση στην δημόσια υπηρεσία, να αφαιρείται από τον κατάλογο για άλλες, εξηγώντας ότι «το συχνό φαινόμενο που υπάρχει σήμερα ένας να παίρνει μία θέση δικαιωματικά και ακολούθως, όταν προτείνεται δεύτερη και τρίτη και τέταρτη θέση σε άλλο τμήμα, να έχει το δικαίωμα να πάει σε αυτές, δημιουργεί αλυσίδα προβλήματα στην λειτουργία της δημόσια υπηρεσίας που αφορούν την παραγωγικότητα».

Αναφορικά με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, που λέει ότι το στοιχείο αυτό είναι αντισυνταγματικό, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι θα ζητήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής και την άποψη των νομικών συμβούλων της Βουλής. «Διερωτόμαστε πώς θα μπορέσει να δουλέψει φυσιολογικά η δημόσια υπηρεσία, όταν υπάρχουν όλες αυτές οι συχνές μετακινήσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Μουσιούττας συνέχισε λέγοντας ότι η πρόταση που κατέθεσε προβλέπει εξετάσεις για πρόσληψη στη δημόσια υπηρεσία κάθε δύο χρόνια και όχι κάθε ένα, σημειώνοντας ότι αυτό που συμβαίνει μέχρι τώρα είναι οικονομικά ασύμφορο και για τους υποψηφίους, που καλούνται κάθε χρόνο να πληρώνουν €50-€100 για συμμετοχή στις εξετάσεις. Σημείωσε, όμως, ότι η αλλαγή αυτή θα μειώσει και τον διοικητικό χρόνο που απαιτείται για να γίνονται κάθε χρόνο εξετάσεις.

«Αυτό το έχουν δει με κάποιο θετικό μάτι κάποιοι από το συμμετέχοντες, κάποιοι άλλοι με αρνητικό», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μουσιούττας. Είπε, τέλος, ότι θα τεθούν χρονοδιαγράμματα, «ώστε το συντομότερο δυνατό να έρθουν οι αρμόδιοι, η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και το Τμήμα Προσωπικού, για να μας πουν την τελεσίδικη θέση τους».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι η παραγωγικότητα στη δημόσια υπηρεσία», υπογράμμισε ο Βουλευτής, καταλήγοντας ότι «δεν πρέπει να μπαίνουν προσκόμματα, έστω και με νομοθεσία, που ακριβώς να διευκολύνουν η παραγωγικότητα να μην μπορεί να αυξηθεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα