Επ.Υπ.Ευρώπης: Διαδικασία επί παραβάσει κατά Αζερμπαϊτζάν

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κινεί διαδικασίες επί παραβάσει εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των Αρχών να διασφαλίσουν την άνευ όρων αποφυλάκιση του Ιλγκάρ Μαμάντοφ, μέλους της αντιπολίτευσης, μετά από σχετική απόφαση του ΕΔΑΔ το 2014.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία εισήχθη το 2010. Η Επιτροπή Υπουργών ζήτησε επίσημα από το Δικαστήριο να αποφανθεί κατά πόσο το Μπακού απέτυχε να υλοποιήσει

την υποχρέωσή του για συμμόρφωση με την απόφασή του.

Τον Μάιο του 2014, το Δικαστήριο κατέληξε ότι δεν παρουσιάστηκαν ενώπιον των τοπικών δικαστηρίων στοιχεία ή πληροφορίες που να δικαιολογούν το γεγονός ότι ο κ. Μαμάντοφ κατηγορήθηκε, συνελήφθη ή προφυλακίστηκε. Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι ο πραγματικός λόγος αυτών των μέτρων ήταν να φιμώσουν ή να τιμωρήσουν τον Αζέρο πολιτικό για την κριτική που άσκησε εναντίον της Κυβέρνησης της χώρας του.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο εντόπισε παραβιάσεις των άρθρων 5, 6 και 18 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το τελευταίο αναφέρεται στα όρια που τίθενται στη χρήση των περιορισμών για δικαιώματα που προστατεύονται από τη Σύμβαση. Έως τον Νοέμβριο του 2017, παραβίαση του άρθρου 18 έχει εντοπιστεί μόνο σε πέντε υποθέσεις και σε όλες, πλην της υπόθεσης Μαμάντοφ, οι αιτητές αποφυλακίστηκαν.

Από τον Δεκέμβριο του 2014, η Επιτροπή Υπουργών έχει υιοθετήσει αριθμό αποφάσεων και ενδιάμεσων αποφάσεων, υπογραμμίζοντας τις εγγενείς αδυναμίες στις ποινικές διαδικασίες, οι οποίες αποκαλύφθηκαν με την απόφαση που εξέδωσε το ΕΔΑΔ τον Μάιο του 2014, ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του κ. Μαμάντοφ.

Ωστόσο, πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που τελεσιδίκησε η απόφαση και ο αιτητής παραμένει υπό κράτηση, στη βάση μιας λανθασμένης ποινικής διαδικασίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη διαδικασία επί παραβάσει, η Επιτροπή Υπουργών μπορεί να ζητήσει από το Δικαστήριο να αποφασίσει αν η αποτυχία ενός κράτους μέλους να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ συνιστά περαιτέρω παραβίαση της Σύμβασης. Είχε προηγηθεί η ενδιάμεση απόφαση της 25ης Οκτωβρίου, προειδοποιώντας το Μπακού για την πρόθεσή του να κινήσει τη διαδικασία και ζητώντας να υποβάλει τις απόψεις του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα