Έρχουρμαν: Να πάει στο τραπέζι των συνομιλιών το θέμα των υδρογονανθράκων

Όπως μεταφράζει το Γραφείο Τύπου &Πληροφοριών, σύμφωνα με την Vatan (25.08.20), ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CHP) Τουφάν Έρχουρμαν σε δηλώσεις του χθες στα πλαίσια συνάντησης που είχε με το «τουρκοκυπριακό επιμελητήριο αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών» (KTMMOB) αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η λύση στο θέμα της κρίσης για τους υδρογονάνθρακες βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών για τη λύση

του Κυπριακού. 

Υποστηρίζοντας ότι η εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα για αυτόν, ο Έρχουρμαν είπε ότι αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσα στο επόμενα πέντε χρόνια. Πρόσθεσε επίσης ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο την Τουρκοκυπριακή και Ελληνοκυπριακή κοινότητα, αλλά είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει και τους λογαριασμούς των Μεγάλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή.

Εκφράζοντας την άποψη ότι το θέμα των υδρογονανθράκων και του φυσικού αερίου είναι άμεσα συνυφασμένο με το Κυπριακό πρόβλημα και ότι θα συνεχίζει να είναι, ο Έρχουρμαν εξήγησε ότι η λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να μετατραπεί η «Ανατολική Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης» αλλά και για το διαμοιρασμό των πόρων κατά ένα δίκαιο και εποικοδομητικό τρόπο. Ο Έρχουρμαν πρόσθεσε επίσης ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρία για επίτευξη λύσης.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες παράνομες «προεδρικές εκλογές» στα τουρκοκρατούμενα εδάφη, ο Έρχουρμαν υποστήριξε ότι στην «προεδρία» χρειάζεται ένα άτομο που θα ακολουθεί μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη πολιτική. «Την ίδια στιγμή, διανύουμε μια περίοδο όπου υπάρχει ανάγκη για άμεση εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό, που χρειάζεται να γίνουν ανοίγματα για τον τουρκοκυπριακό λαό προς τη διεθνή κοινότητα αλλά και να προετοιμαστούμε στο εσωτερικό για μια ενδεχόμενη λύση, έτσι ώστε όταν αυτή επιτευχθεί, να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη», πρόσθεσε. Εξήγησε ότι είναι για αυτό που χρειάζεται στην «προεδρία» ένα άτομο που να έχει ηγετικές ικανότητες και που να μπορεί να είναι «καθοδηγητής» σε σημαντικά ζητήματα όπως είναι το πολεοδομικό σχέδιο, όπως ανέφερε.

Σε δηλώσεις του με τη σειρά του, ο «πρόεδρος» της «τουρκοκυπριακής ένωσης αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών», Σεράν Αϊσάλ, εξέφρασε τη χαρά του για την «υποψηφιότητα» Έρχουρμαν στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα και υποσχέθηκε την αμέριστη συνεργασία του σε περίπτωση που ο Έρχουρμαν «εκλεγεί».

Ο Αϊσάλ δήλωσε επίσης ότι παρόλο που στην ημερήσια διάταξη αυτή τη στιγμή βρίσκονται το θέμα των υδρογονανθράκων και το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, προσδοκούν ότι ανάμεσα στις προτεραιότητες του νέου «προέδρου» θα είναι η επίλυση του Κυπριακού αλλά και η ενοποίηση του Τουρκοκυπριακού «λαού» με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Νέοι ορίζοντες θα ανοίξουν με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα, δηλώνει ο Έρογλου

Η Kıbrıs (25.08.20) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης και επίτιμος πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι προκαλεί χαρά η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα εκ μέρους της Τουρκίας και θα ανοίξει νέους ορίζοντες όσο για την ίδια Τουρκία όσο και για την αποσχιστική οντότητα της λεγόμενης «ΤΔΒΚ». Με γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Έρογλου ευχήθηκε όπως υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και από τις εργασίες που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίστηκε:

«Είναι φανερό ότι στην Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο που βρισκόμαστε εμείς υπάρχουν σημαντικοί ενεργειακοί πόροι. Επομένως, η ύπαρξη και η κυριαρχία της ΤΔΒΚ ήταν σημαντική και εχθές, αλλά είναι πιο σημαντική σήμερα για προστασία των δικαιωμάτων μας. […]»

Αναφερόμενος στην ούτω καλούμενη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς που υπέγραψε το 2011 ο ίδιος με τον τότε Πρωθυπουργό Έρντογαν, ο Έρογλου την χαρακτήρισε σημαντικό βήμα για προστασία των δικαιωμάτων τους και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι σήμερα βλέπει πως η Τουρκία μαζεύει τους καρπούς εκείνου του βήματος και άλλων βημάτων που έκανε. Υποστήριξε ότι η ανεύρεση του κοιτάσματος στην Μαύρη Θάλασσα «δίδει τα πρώτα σημάδια» ότι βρέθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Διαβάστε επίσης:

Τατάρ: Δεν επιστρέφει το Βαρώσι - Τουρκική λίμνη η Ανατολική Μεσόγειος

Έρχουρμαν για έποικους: Παραβιάζονται τα ανθρώπινα τους δικαιώματα από την ΚΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα