Έρευνα ΑΠΚΥ: Αρνητική η εικόνα των Ε/κ στον τ/κ Τύπο

Αρνητική παρουσιάζεται η εικόνα των Ελληνοκυπρίων στα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, αποκαλύπτει μελέτη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) και του Advanced Media Institute.

Σημειώνονται, όμως, διαφοροποιήσεις στο βαθμό αρνητισμού και εμφανίζονται θετικότερες αναφορές όσον αριστερότερα του ιδεολογικοπολιτικού φάσματος τοποθετείται μια εφημερίδα, καταδεικνύει ανάλυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

και του Advanced Media Institute που έγινε από τον Ιάκωβο Τσαγγάρη με την επιστημονική καθοδήγηση του Αθανασίου Ν. Σαμαρά.

Η συστηματική ανάλυση που έγινε σε 1.154 ειδησεογραφικά κείμενα τεσσάρων τουρκοκυπριακών εφημερίδων–Kıbrıs, Yeni Düzen, Afrika και Volkan- τον Ιούλιο του 2014, κατέδειξε συγκεκριμένα ότι η επικρατούσα εικόνα για τους Ελληνοκύπριους στον τουρκοκυπριακό Τύπο είναι η εικόνα του «εχθρού», η οποία είναι ισχυρή και κυρίαρχη στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιευμάτων, στα οποία εμφανίζεται, ακολουθούμενη σε συχνότητα εμφάνισης από την εικόνα του «συμμάχου», η οποία είναι πιο αδύναμη και παρουσιάζει τα υψηλότερά της ποσοστά στις εφημερίδες που τοποθετούνται στα αριστερά του ιδεολογικοπολιτικού φάσματος (Yeni Düzen και Afrika).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι απλοί Ελληνοκύπριοι αξιολογούνται το ίδιο αρνητικά με τα κόμματα, θετικότερα από τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και την Κυπριακή Δημοκρατία και αρνητικότερα από κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους θεσμούς της Δημοκρατίας.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η αξιολόγηση και η εικόνα των Ελληνοκυπρίων επηρεάζεται από τα ειδησεογραφικά θέματα. Έτσι, θέματα που ενέχουν το στοιχείο της σύγκρουσης, του αρνητισμού και του προβλήματος, επηρεάζουν σαφώς αρνητικότερα την εικόνα των Ελληνοκυπρίων, με αποτέλεσμα η εικόνα του εχθρού να παρουσιάζεται σε υψηλότερα ποσοστά σε θεματικές κατηγορίες που αφορούν, για παράδειγμα, τις συνομιλίες για το Κυπριακό και τις σχέσεις των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το εύρημα ότι η μοναδική θεματική κατηγορία με θετικό αξιολογικό πρόσημο είναι εκείνη των «δικοινοτικών επαφών και των τεχνικών επιτροπών για το Κυπριακό», στην οποία επικρατεί η εικόνα του «συμμάχου». Η ίδια εικόνα κυριαρχεί και στην κατηγορία «αγνοούμενοι», έναν τομέα στον οποίο υπάρχει κάποιος βαθμός συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής του Advanced Media Institute Σοφία Ιορδανίδου, είπε ότι «η μελέτη αυτή είναι καινοτόμος μεθοδολογικά. Επεκτείναμε τα αναλυτικά εργαλεία που έχουμε αναπτύξει στο Adanced Media Institute για την ανάλυση της εικόνας συλλογικών υποκειμένων (Κράτη, Κοινότητες, Ομάδες) και ταυτόχρονα, και ταυτόχρονα για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία, εφαρμόσαμε συστηματικά τα αναλυτικά εργαλεία της θεωρίας της εικόνας στις διεθνείς σχέσεις (image theory) σε ποσοτική ανάλυση μέσων ενημέρωσης».

Η κ. Ιορδανίδου υπογράμμισε ότι «αυτή η καινοτόμος μεθοδολογία μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από την Κυπριακή Δημοκρατία για να ελέγξει και να διαχειριστεί διαχρονικά την εικόνα της».

«Αποδεικνύουμε», πρόσθεσε, «ότι τίποτε δεν είναι τόσο πρακτικό όσο μια καλή θεωρία και στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε την έρευνα για να συνεισφέρουμε στη λύση των πραγματικών προβλημάτων».

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016, στην ημερίδα “Πώς μας βλέπουν οι Τουρκοκύπριοι”, με χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ και τη CYTA και συνδιοργανωτή το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Πώς τυγχάνει διαχείρισης η εικόνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις; Ποιος είναι και ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος της; Πώς αποτιμάται η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων ως διαπολιτισμική επικοινωνία; Ποιο ρόλο διαδραμάτισε ο Τύπος, τουρκοκυπριακός και ελληνοκυπριακός, στη γένεση και συντήρηση του Κυπριακού; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, τα οποία θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα.

Οι ομιλητές στο πρώτο πάνελ – ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλήκας, και ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου- καλούνται, μεταξύ άλλων, να αναφερθούν στη διαχείριση της εικόνας των Ελληνοκυπρίων κατά τις διαπραγματεύσεις και το ρόλο της επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων ως διαπολιτισμική επικοινωνία.

Αναφορά στο ρόλο του Τύπου γενικά στη γένεση και συντήρηση του κυπριακού προβλήματος, θα γίνει στο δεύτερο πάνελ από τον Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ, Καθηγητή στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών και Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, και το Χρύσανθο Χρυσάνθου, δημοσιογράφο στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και ερευνητή.

Την ημερίδα θα καθοδηγεί και συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Νικολάου, του ΡΙΚ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα