Έρευνα για ρόλο μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας στον φόνο Κούρδων

Γάλλος δικαστής που ασχολείται με υποθέσεις τρομοκρατίας ανέλαβε χθες, Τρίτη, να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση δολοφονίας το 2013 στο Παρίσι τριών Κουρδισσών ακτιβιστριών, έπειτα από αίτημα των οικογενειών τους, οι οποίες ζητούν να ερευνηθεί εις βάθος το ενδεχόμενο εμπλοκής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT) στον φόνο τους.

Οι οικογένειες κατάθεσαν τον Μάρτιο του 2018 προσφυγή, ζητώντας να επαναληφθούν οι έρευνες για να εντοπιστούν τυχόν εντολείς και συνεργοί στις δολοφονίες.
Ο μοναδικός ύποπτος, ο Τούρκος Ομέρ Γκιουνέι, πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο στο τέλος του 2016, πριν

από την έναρξη της δίκης του.

«Είναι ιστορικό, το τέλος της ατιμωρησίας για τις πολιτικές δολοφονίες στη Γαλλία για τις οποίες δίνεται εντολή από το εξωτερικό», δήλωσε η Αντουάν Κοντ, δικηγόρος μίας από τις οικογένειες.

Ο Γκιουνέι κατηγορείται ότι σκότωσε στις 9 Ιανουαρίου του 2013 με πολλές σφαίρες στο κεφάλι την 54χρονη Σαχίν Τζανσίζ, μία από τους ιδρυτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), τη Φιντάν Ντογάν, 28 ετών, και την 24χρονη Λεϊλά Σαϊλεμέζ στα γραφεία του Κέντρου Ενημέρωσης του Κουρδιστάν στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Στις αρχές του 2017 οι οικογένειες των θυμάτων είχαν ζητήσει να συνεχιστεί η έρευνα για τις δολοφονίες, παρουσιάζοντας νέα στοιχεία, τα οποία ενίσχυαν, όπως ισχυρίζονταν, την άποψη ότι η επιχείρηση αυτή «σχεδιάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες» της Τουρκίας.

Η γαλλική έρευνα έφθασε στο συμπέρασμα ότι η MIT ενεπλάκη στην τριπλή δολοφονία. Όμως οι έρευνες δεν επέτρεψαν να αποδειχθεί εάν οι πράκτορες ενήργησαν με την άδεια των προϊσταμένων τους ή εν αγνοία της υπηρεσίας τους, με στόχο να την δυσφημήσουν ή να πλήξουν την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην Άγκυρα με το PKK, που βρισκόταν τότε σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Ομέρ Γκιουνέι είχε αρνηθεί την ενοχή του, παρά τα πολυάριθμα στοιχεία εναντίον του: οι κάμερες ασφαλείας τον τράβηξαν να μπαίνει στο κτίριο λίγο πριν από το τριπλό έγκλημα, το DNA ενός από τα θύματα βρέθηκε στο παλτό του, ενώ η τσάντα του είχε ίχνη μπαρουτιού.
Τον Ιανουάριο του 2014 η MIT αρνήθηκε επισήμως κάθε εμπλοκή στις δολοφονίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα