Έρευνα: Σταθεροποίηση της οικονομίας αλλά με προβλήματα

Τη σταθεροποίηση και σταδιακή βελτίωση της οικονομίας, η οποία διαχέεται και στις επιχειρήσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα αναλλοίωτα τα διαρθρωτικά προβλήματα, καταδεικνύει το νέο κύμα της έρευνας της Cypronetwork μεταξύ επιχειρήσεων για το 2017.

Η έρευνα κατέδειξε αύξηση του μέσου αριθμού θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, αύξηση του βαθμού ικανοποίησης από την πορεία της επιχείρησης και πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τον μέλλον.

Ταυτόχρονα, όμως, αν και σε μειωμένο βαθμό, παραμένουν τα βασικά προβλήματα, που χαρακτηρίζουν την οικονομία, που αφορούν,

μεταξύ άλλων, την έλλειψη ρευστότητας, τον ανταγωνισμό, την ανεπαρκή ζήτηση και τη γραφειοκρατία.

«Υπάρχει κάπως πιο βελτιωμένο κλίμα και φαίνεται ότι λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων δεν προχωρούν οι περισσότερες επιχειρήσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cypronetwork Χρήστος Μιχαηλίδης.

Λέγοντας πως από χρόνο σε χρόνο τα πράγματα βελτιώνονται, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο ικανοποιητικά βελτιώνονται και αν έχουμε φύγει από το φαύλο κύκλο. «Φαίνεται ότι μια στις δύο επιχειρήσεις έχει σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής του Cyprus International Institute of Management Θεόδωρος Παναγιώτου δήλωσε πως υπάρχει σταδιακή βελτίωση, η οποία ωστόσο δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη.

Αναφέρθηκε στα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι μειώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν μείωση του κύκλου εργασιών ή στην κερδοφορία τους (1 στις 10), λέγοντας ότι «η κατρακύλα έχει σταματήσει».

Σε σχέση με την ανεργία, ο κ. Παναγιώτου είπε πως η σταδιακή μείωση της ανεργίας αντανακλάται στο ότι δημιουργούνται επτά θέσεις εργασίας αλλά ταυτόχρονα μειώνονται κατά τέσσερις.

«Αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν αποκτήσει τη δυναμική μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας και επομένως πρέπει να αναμένουμε ότι η ανεργία θα συνεχίζεται να μειώνεται με πολύ μικρό ποσοστό», πρόσθεσε.

Ανθρώπινο δυναμικό

Σύμφωνα με την έρευνα, πέντε στις δέκα επιχειρήσεις απάντησαν ότι δεν έχουν δημιουργήσει θέσεις εργασίας το 3ο τετράμηνο του 2017 (56% 2016, 71% 2015 και 76% το 2014).

Παράλληλα, 4 στις δέκα επιχειρήσεις απάντησαν ότι δημιουργήθηκαν μεταξύ μίας και πέντε θέσεων εργασίας το 3ο τετράμηνο του 2017 σε σύγκριση με 36% το 2016 και 22% το 2015.

Σύμφωνα με την έρευνα, σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο μέσος αριθμός θέσεων που έχουν δημιουργηθεί το 2017 και έφθασε το 4,8 σε σύγκριση με 1,6 το 2016 και το 2015 και 2,6 το 2014.

Ο τομέας όπου έχουν δημιουργηθεί οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι η παραγωγή προϊόντων/υπηρεσιών με τον μέσο αριθμό θέσεων να διαμορφώνεται στο 7,1, με τον τομέα της υποστήριξης προϊόντων/υπηρεσιών να ακολουθεί με 5,6 και τις πωλήσεις/marketing να βρίσκονται στην τρίτη θέση με 6,3.

Ο μέσος αριθμός των θέσεων που έχουν χαθεί το 2017 υποχώρησε στο 0,5 σε σύγκριση με 1,2 το προηγούμενο έτος.

Ο τομέας της παραγωγής προϊόντων/υπηρεσιών παρουσίασε τον μεγαλύτερο μέσο αριθμό θέσεων που έχουν χαθεί με 3,4 με δεύτερο το διοικητικό και γραφειακό προσωπικό με 2,6 και τρίτο τον τομέα τις πωλήσεις/marketing με 1,9.

Όσον αφορά το ερώτημα κατά πόσον έχουν γίνει μειώσεις στο μισθολόγιο, εννέα στις δέκα επιχειρήσεις, όπως και το 2016, απάντησαν ότι δεν έγιναν. Το ποσοστό αυξάνεται σταδιακά από την έναρξη της έρευνας. Το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν 56%, το 2015 ανέβηκε στο 75% και το 2016 στο 89%.

Μόλις 7% των ερωτηθείσων εταιρειών απάντησαν ότι έγινε μείωση μισθολογίου το τρίτο τετράμηνο του 2017, με το μέσο ποσοστό μείωση να αντιστοιχεί στο 15,3%.

Παράλληλα, ποσοστό 20% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα (16% το 2016) απάντησαν ότι αναμένει πως ο αριθμός των εργαζομένων τους θα αυξηθεί, ενώ ποσοστό 69% των εταιρειών προβλέπουν πως ο αριθμός των εργαζομένων θα παραμείνει ο ίδιος.

Οι επιδόσεις των επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 46% των επιχειρήσεων είναι αρκετά ικανοποιημένες από την πορεία της επιχείρησης, ποσοστό 19% είναι πολύ ικανοποιημένες, ενώ λίγο ικανοποιημένο δήλωσε το 20%. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες υποχώρησε στο 6%.

Όσον αφορά το ποσοστό που δηλώνουν καθόλου ικανοποιημένες, αυτό οφείλεται κυρίως στην μείωση της ζήτησης/πελατείας (68%), της έλλειψης ρευστότητας με 22% και στην στασιμότητα λόγω της οικονομικής κρίσης με 14%.

Αντίθετα, οι εταιρείες που δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες αναφέρουν ως λόγο την ικανοποιητική ζήτηση (74%), την ανάπτυξη-ανάκαμψη εργασιών με 25% και τις αυξημένες εργασίες στο εξωτερικό με 10%.

Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ο ανταγωνισμός με 26% βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ η έλλειψη ρευστότητας, η οποία βρίσκεται σε καθοδική τροχιά ακολουθεί με 24%. Η ανεπαρκής ζήτηση και η στελέχωση/ανθρώπινο δυναμικό ακολουθούν αμφότερες με 11%.

Αναφορικά με τη διαφοροποίηση του κύκλου εργασιών, 40% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχει αυξηθεί ο κύκλος εργασιών τους, 41% παρέμεινε το ίδιο και 14% έχει μειωθεί.

Όσον αφορά τη διαφοροποίηση της κερδοφορίας, 30% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχει αυξηθεί, 46% ότι παρέμεινε το ίδιο και 16% ότι έχει μειωθεί.

Σε σχέση με τις εισπράξεις/ρευστότητα, 18% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχει αυξηθεί, 59% ότι έχει παραμείνει το ίδιο και 14% ότι έχει μειωθεί.

Αναφορικά με τις προβλέψεις σχετικά με τον ετήσιο κύκλο εργασιών το επόμενο εξάμηνο, 42% δήλωσε ότι θα αυξηθεί, 40% ότι θα παραμείνει το ίδιο και 12% ότι έχει μειωθεί.

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε παγκύπρια την περίοδο μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 20 Οκτωβρίου 2017, με επαρκή κάλυψη από τους κλάδους υπηρεσιών, εμπορίου, βιομηχανίας και κατασκευών, μέσω 400 συνεντεύξεων. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα