Έρευνα: Τεστ αίματος μπορεί στο μέλλον να δείχνει πόσο ένα εμβόλιο «δουλεύει»

Οι μελέτες επιστημόνων στις ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για ένα μελλοντικό τεστ αίματος που θα δείχνει κατά πόσο «δουλεύει» ένα εμβόλιο κατά της Covid-19. Στόχος θα είναι να ανιχνεύεται ένα επίπεδο αντισωμάτων στον οργανισμό, πέρα από το οποίο το εμβόλιο θα θεωρείται αποτελεσματικό.

Αυτό θα είναι χρήσιμο από διάφορες απόψεις, από το να επιταχυνθούν οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων μέχρι να ελέγχονται επιμέρους άτομα και πληθυσμοί για το βαθμό ανοσίας τους μετά

τον εμβολιασμό. Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο "Nature" και πραγματοποίησαν ήδη σχετικές δοκιμές σε πειραματόζωα (μαϊμούδες), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», βρήκαν βιοδείκτες στο αίμα -κυρίως το επίπεδο των αντισωμάτων IgG- που δείχνουν κατά πόσο το ανοσοποιητικό σύστημα, μετά το εμβόλιο, είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορονοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να βρουν τους ίδιους βιοδείκτες και στους ανθρώπους που εμβολιάζονται. Αν οι δείκτες είναι επαρκώς ισχυροί, θα αποτελούν μια διαβεβαίωση ότι το εμβόλιο προστατεύει από την Covid-19. «Αυτό θα στρώσει το δρόμο για μια πολύ πιο γρήγορη πρόοδο στο πεδίο των εμβολίων Covid», δήλωσε ο ειδικός επικεφαλής ερευνητής δρ Νταν Μπαρούχ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης.

Μετά την ανακοίνωση για αποτελεσματικότητα γύρω στο 95% στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, ο πήχης έχει ψηλώσει αρκετά για τα πολλά άλλα εμβόλια που βρίσκονται υπό δοκιμή. Γι' αυτό ορισμένοι επιστήμονες αναμένουν πως μερικές εταιρείες, ιδίως οι μικρότερες, θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια πρόωρα, προτού ολοκληρώσουν τις χρονοβόρες και δαπανηρές δοκιμές τους, συμπληρώνουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και προσθέτουν: Αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα στο μέλλον, καθώς οι Pfizer/BioNTech και Moderna πιθανότατα δεν θα έχουν αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν όλο τον κόσμο, ενώ, από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ένα επόμενο κύμα εμβολίων θα μπορούσε να είναι ανώτερο ακόμη και από το πρώτο που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Μπορεί π.χ. άλλα εμβόλια να είναι φθηνότερα, να χρειάζονται μόνο μία δόση, να μην έχουν ανάγκη βαθιά κατάψυξη, η ανοσία τους να διαρκεί περισσότερο (οπότε δεν θα χρειαζόταν συχνή επανάληψη των εμβολιασμών) κ.α.

Το υπό ανάπτυξη τεστ αίματος μπορεί να δώσει μια διέξοδο για τα εμβόλια επόμενης γενιάς, αφού θα βοηθήσει να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα τους γρήγορα και φθηνά. Κάπως έτσι, άλλωστε, δοκιμάζονται κάθε χρόνο τα νέα αντιγριπικά εμβόλια, χωρίς να χρειάζονται να γίνονται μεγάλες κλινικές δοκιμές κάθε φορά. Απλώς ελέγχεται κατά πόσο το νέο εμβόλιο πυροδοτεί επαρκή ανοσιακή αντίδραση, ώστε να παραχθεί το αναγκαίο επίπεδο αντισωμάτων.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να πετύχουν κάτι ανάλογο με τον κορωνοϊό, κάτι που ο δρ 'Αντονι Φάουτσι, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε «απολύτως εύλογο και εφικτό».

Διαβάστε ακόμη: 

Έρευνα NYT: Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες δραστηριότητες για μετάδοση του ιού

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s41586-020-03041-6

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα