Εθνικό Συμβούλιο: Δηλώσεις Πολιτικών Αρχηγών (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις δύο τελευταίες συναντήσεις που είχε με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Λουτ
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε και για τη συνομιλία και την ενδελεχή ενημέρωση που είχε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Τσίπρα για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν.
Στη διάρκεια της συνεδρίας έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα».
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά αρχηγού πολιτικού κόμματος για τα πρακτικά της 4ης Ιουλίου του 2017, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα σχολιάσει τέτοια ζητήματα, προσθέτοντας ότι «εκείνο που είναι όμως μια σταθερά της προσπάθειας που κάνει ο Πρόεδρος μας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με εποικοδομητική διάθεση, είναι να αξιοποιηθεί το πλαίσιο Γκουτέρες. Διότι ο σκοπός είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν μείνει, και οι έξι παράμετροι που κατέθεσε ο ΓΓ πρέπει να αποτελέσουν ένα Οδηγό».
Πρόσθεσε ότι «μετά τις επαφές που θα έχει η κα Λουτ με τις εγγυήτριες δυνάμεις – επαφές που κρίνονται απαραίτητες αφού αναφερόμαστε στις έξι παραμέτρους και το πλαίσιο Γκουτέρες – ευελπιστούμε ότι στη συνέχεια θα δούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα πού βρισκόμαστε».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εφόσον υπάρχει διαφορετική ανάγνωση από τις δύο πλευρές για το πλαίσιο Γκουτέρες τότε τι είναι αυτό που θα αποτελέσει τον Οδηγό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα σχολιάσουμε τα εσωτερικά θέματα των ΗΕ. Ο ΓΓ κατέθεσε πολύ συγκεκριμένα, στη διαπραγμάτευση στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, έξι παραμέτρους που βοηθούσαν να γίνει σημαντική πρόοδος. Οι παράμετροι είναι γνωστές, όπως πολύ καλά γνωστό ότι για πρώτη φορά είχε τεθεί, όπως πρέπει, το ζήτημα της αντικατάστασης του απηρχαιωμένου, αναχρονιστικού και ακατάλληλου συστήματος των εγγυήσεων. Εξάλλου, για αυτό το λόγο από τότε γίνονται και δημόσιες συζητήσεις τόσο από την τουρκική πλευρά όσο και από αλλού.
Η ουσία, την οποίαν κρατάμε είναι ότι οι έξι παράμετροι και το πλαίσιο Γκουτέρες πρέπει να αποτελέσουν μέρος των όρων αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, διότι ακριβώς μιλάμε για επανέναρξη και διότι ακριβώς και τα ΗΕ απευθύνονται αυτή την ώρα και στις εγγυήτριες δυνάμεις. Άρα, για όσους μπορεί να έχουν αμφιβολία, τα ζητήματα της ασφάλειας αποτελούν, όπως και ο ΓΓ σε ανακοίνωση του από τον Ιούλιο 2017 είχε αποφανθεί, είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα στη συνολική λύση του Κυπριακού. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία επί τούτου».
Ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαφαίνεται κάποια αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας, προσθέτοντας ότι «σημασία έχει ότι υπάρχει στενή συνεργασία, πλήρης συντονισμός και εκτιμούνται οι πληροφορίες που μεταφέρει ο Πρωθυπουργός από αυτή τη συνάντηση. Εχουμε ακούσει και δημόσιες δηλώσεις σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Τουρκία, ωστόσο αυτή τη στιγμή εκείνο που αναμένουμε είναι το τι θα κατατεθεί ενώπιον της κας Λουτ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Κληθείς να πει πότε θα αρχίσει ο προπαρασκευαστικός διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό είναι θέμα που θα συμφωνηθεί από τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών.
«Εκείνο που απασχολεί εμάς», πρόσθεσε, «έχοντας πάντα την απόλυτη πολιτική βούληση και την εποικοδομητική διάθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι το ότι στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι προ συζήτηση όλα τα θέματα, και τα θέματα της ασφάλειας, και ότι δεν μπορεί να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές.
Υπενθυμίζω ότι στο Κραν Μοντανά, η Ελλάδα, αλλά και η Βρετανία με ένα διαφορετικό τρόπο, είχαν πάρει μια καθαρή θέση η οποία διευκόλυνε τη λύση του Κυπριακού. Εναπόκειται λοιπόν και στην Τουρκία να κάνει αυτό το βήμα. Ευχόμαστε να βοηθήσει αυτή η προεργασία που μπορεί να γίνει ανάμεσα στις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τουρκοκυπριακής πλευράς υπήρξαν δηλώσεις πως αναμένουν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εξηγήσει τη θέση του περί αποκεντρωμένης εξουσίας κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ακκιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν και είναι ανοικτός σε μια συνάντηση η οποία θα γίνει. Και πρόκειται για άτυπη συνάντηση, όχι για διαπραγμάτευση, στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα θέματα που τους απασχολούν με σκοπό να διευκολυνθεί η προσπάθεια για τον καταρτισμό των όρων αναφοράς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο παρελθόν είχε συνομιλήσει με τον κ. Ακκιντζί και είχε αναφερθεί στο πώς η ιδέα αυτή για την αποκέντρωση μπορεί να διευκολύνει μια λειτουργική λύση. Ταυτόχρονα, για να έχουμε πραγματικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι διατεθειμένες να συζητήσουν όλα τα θέματα. Το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα οργάνωσης του ομοσπονδιακού πολιτεύματος και της προνοούμενης από ψηφίσματα των ΗΕ πολιτικής ισότητας και αποτελεσματικής συμμετοχής, αλλά είναι και θέμα ξένης κατοχής που πρέπει να αρθεί, αποχώρησης ξένων στρατευμάτων, κατάργησης εγγυήσεων, δημιουργίας συστήματος ασφάλειας που θα εμπνέει την ασφάλεια σε όλους τους Κύπριους και άλλα.
Άρα, ο Πρόεδρος πηγαίνει μια ανοικτά χαρτιά στη συνάντηση με τον κ. Ακκιντζί, και έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να συζητήσουν. Θα πρόκειται για μια ελεύθερη συζήτηση».
Είπε ωστόσο ότι ακόμη δεν έχει διευθετηθεί ημερομηνία της συνάντησης.
Σε ερώτηση αν η κα Λουτ αναγνωρίζει το πλαίσιο Γκουτέρες με τις έξι παραμέτρους όπως αναφέρεται σε αυτό η Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ έχει μια αποστολή και κάνει μια εργασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν ωφελεί να κάνουμε περιστασιακά σχόλια ή δηλώσεις. Εμείς ευχόμαστε και περιμένουμε από τις επαφές που θα έχει στη συνέχεια και με τις εγγυήτριες δυνάμεις, να ξέρουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια προς τα πού προχωράμε διότι ακριβώς η δική μας πλευρά, χωρίς να θέτει χρονοδιαγράμματα, έχει επίσης τη θέση ότι πρέπει οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν».
Οικολόγοι
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε πως τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα και ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστικά η Τουρκία και η τ/κ πλευρά. Σε δηλώσεις του είπε ότι ήταν μια ενημερωτική συνάντηση, και πρόσθεσε ότι σημειώνεται και σημαντική υπαναχώρηση από τις συγκλίσεις που είχαν σημειωθεί στον προηγούμενο κύκλο των διαπραγματεύσεων από την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και του κ. Ακιντζ
«Εμείς θεωρούμε ότι είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικότητα και να σταματήσουμε ως πολιτική ηγεσία να βαυκαλιζόμεθα με ψευδαισθήσεις» κατέληξε.
ΑΚΕΛ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ άφησε αρχικά αιχμές εναντίων του Προέδρου των Οικολόγων του κ. Περδίκης και διερωτήθηκε αν ήταν στην ίδια συνάντηση. Συγκεκριμένα διαφώνησε με τον κ. Περδίκη για τη δήλωσή του ότι ο κ. Ακιντζί μετακινείται από τις θέσεις του.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως από το 1974 το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων έχουν ξεκαθαρίσει ότι το Κυπριακή θα λυθεί μέσω διαπραγματεύσεων. Ενόσω δεν διεξάγονται δεν υπάρχει προοπτική επίλυσης.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως το παρατεταμένο αδιέξοδο έχει ως αποτέλεσμα αλυσιδωτές συνέπειες και ενισχύει τις δυνάμεις που δεν θέλουν λύση σε Τουρκία και Τ/κ κοινότητα δίνεται χώρος για να κατατίθενται νέες ιδέες και σκέψεις επικίνδυνες , δυο κράτη και συνομοσπονδία.
Στην διχοτόμηση υπάρχουν δυο δρόμοι για να πας. Ο ένας είναι να την βάλεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συζήτηση και ο άλλος δρόμος είναι να αφήνονται τα πράγματα για εξελίσσονται από μόνα τους να διολισθαίνουμε σε οριστική διχοτόμηση.
Η έκκληση που απευθύνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας Δεν εννοώ να υποχωρήσουμε από θέσεις αρχών αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα στριμώξουν την τουρκική πλευρά πλευρά. Αυτή είναι και η έκκληση μας προς τον κ. Αναστασιάδη είπε
«Να μην νομίζουμε ότι μπορούμε να μιλούμε για ομοσπονδία και να θέλουμε να έχει πρόνοιες ενιαίου κράτους. Το θέμα της πολιτικής ισότητας το έχουμε συμφωνήσει από το 1992 και το αποδεχτήκαμε εμείς πρώτα ως ΑΚΕΛ και μετά τα υπόλοιπα κόμματα», επεσήμανε
ΔΗΚΟ
O Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως βρισκόμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο για διαμόρφωση των όρων αναφοράς και αυτό οφείλεται στην Τουρκική αδιαλλαξία, την στάση των Τ/κ και πολιτικές εξελίξεις σε Τουρκία και κατεχόμενα. Εμείς τονίσαμε ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε` αποτελεσματική τακτική και στρατηγική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε μια σωστή βάση.
Σιζόπουλος
Σημαντικά στοιχεία στα οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται στη διαμόρφωση του πλαισίου λύσης, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα το 2017, απουσιάζουν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Επίσης, είπε ότι δεν υπάρχουν τα πρακτικά όπου υποτίθεται, ότι ήταν η τελική διαμόρφωση του πλαισίου του ΓΓ.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι η ΕΔΕΚ έχει καταλήξει σε τρία ουσιαστικά συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι μέσα από τις διαβουλεύσεις της κ. Λουτ δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική σύντομης κατάληξης στο πλαίσιο όρων αναφοράς για τη δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών πριν από τον Ιούλιο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει, σημείωσε.
Το δεύτερο, είπε, φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά αναβαθμίζει τις διεκδικήσεις της σε ένα διπλό πλαίσιο. Το πρώτο να αποφύγει την οποιανδήποτε συζήτηση πάνω στα βασικά θέματα που είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, και να μεταφέρει κυρίως το πεδίο των συζητήσεων εις το να έχει πρόσθετα οφέλη στα θέματα της διακυβέρνησης με τα θέματα της αυξημένης συμμετοχής στη διακυβέρνηση αλλά και αυξημένη συμμετοχή στις αποφάσεις που χρειάζονται θετική ψήφο, άρα ισχυροποίηση ακόμη περισσότερο του πλήρους ελέγχου λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, ο κ. Σιζόπουλος είπε, «αυτό που εμάς, τουλάχιστον, μας έχει ανησυχήσει ακόμα περισσότερο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε ότι από τα πρακτικά του δείπνου της 30ης Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα, όπου ο ΓΓ κατάθεσε για πρώτη φορά τις απόψεις του για τη διαμόρφωση του πλαισίου, ότι απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία από αυτά τα οποία ο ΓΓ τότε είχε αναφέρει».
Καθώς επίσης, συνέχισε «ότι και στη σύσκεψη του πρωινού της 4ης Ιουλίου του 2017 δεν υπάρχουν τα πρακτικά όπου εκεί, υποτίθεται, ότι ήταν η τελική διαμόρφωση του πλαισίου του ΓΓ, όπως είχε γίνει συνεννόηση του κ. (Εσπεν Μπαρθ) Εϊντε με τον ΓΓ».
Αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, «ότι αυτό είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ, και κυρίως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι όσοι επιμένουμε ότι το πλαίσιο του ΓΓ πρέπει στην ουσία να αποτελέσει τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών, κάτι το οποίο φαίνεται να διεκδικεί και η τουρκική πλευρά. Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που θεωρούμε, και το επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου, θα πρέπει ουσιαστικά να προσπαθήσει να διαφοροποιήσει και τη διαδικασία και τη βάση των συνομιλιών προς μια πιο θετική κατεύθυνση εάν όντως φιλοδοξούμε και επιθυμούμε να έχουμε μια κατάληξη σε δημοκρατική και λειτουργική λύση του Κυπριακού».
Για να μην είναι αόριστη αυτή η τοποθέτηση, συνέχισε, «για μας η πιο θετική διαδικασία είναι να αξιοποιήσουμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την άμεση σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με την παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, που θα συζητήσει κατά προτεραιότητα τη διεθνή πτυχή του προβλήματος, δηλαδή τα θέματα που σχετίζονται με την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων όπως αναφέρεται στην απόφαση, το θέμα του επαναπατρισμού των εποίκων, τα θέματα που έχουν σχέση με την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων Ε/κ και Τ κ στις περιουσίες τους και την κατάργηση των αναχρονιστικών συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΑΣΕΠ: Αυτές είναι οι 3 πρώτες νέες προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις
- Εξέλιξη: Δεν βγαίνει σήμερα στον αέρα ο Μουτσινάς-Τι συμβαίνει;
- Σπανός: Μόνο που δεν έκλαιγε ο Σιδηρόπουλος
- Στην κηδεία του Περικλή Παναγόπουλου ο Αλέξης Τσίπρας
- ΠΓΔΜ: Η Αθήνα μπλόκαρε τη χρήση του όρου «μακεδονική γλώσσα» για μια ημέρα
- Ταγιάνι: Γιατί δεν συνυπέγραψα για την απονομή του Νόμπελ στον Αλέξη Τσίπρα
- Διάλεξε ένα λουλούδι και μάθε το μυστικό που κρύβει για τον εαυτό σου που δεν γνωρίζεις
- Χοληστερόλη: Τι να τρώτε για να την «μειώσετε»
- Νίκος Μουτσινάς: Το πρώτο του μήνυμα μετά το πρόβλημα υγείας του
- Το «τελευταίο αντίο» στον Περικλή Παναγόπουλο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Δημοσκόπηση Καμπανάκι
- Στο φως τα αίτια θανάτου του 34χρονου Σταύρου
- Aτύχημα στην Πάφο - Έπεσε στο κενό από τη στέγη του σπιτιού του
- Η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας για τη Γρίπη Α’ (vids)
- Εθνικό Συμβούλιο: Δηλώσεις Πολιτικών Αρχηγών (ΒΙΝΤΕΟ)
- Συνεργασία αρχίζουν Κύπρος και Ελλάδα σε θέματα περιβάλλοντος
- Χιονόπτωση στο Τρόοδος το Σ/κ -Πόσο είναι το ύψος του χιονιού τώρα
- Νέα κατηγορία σε βάρος του 27χρονου για τον θάνατό της Πετράνας
- ΕΚΤΑΚΤΟ:Συναγερμός για την εξαφάνιση της 17χρονης Μόνα (ΦΩΤΟ)
- Διαιτητές Πρωταθλήματος Cyta (20η αγωνιστική)
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Εθνικό Συμβούλιο: Δηλώσεις Πολιτικών Αρχηγών (ΒΙΝΤΕΟ)
- Δημοσκόπηση Καμπανάκι
- Νέα κατηγορία σε βάρος του 27χρονου για τον θάνατό της Πετράνας
- Συνεργασία αρχίζουν Κύπρος και Ελλάδα σε θέματα περιβάλλοντος
- ΕΚΤΑΚΤΟ:Συναγερμός για την εξαφάνιση της 17χρονης Μόνα (ΦΩΤΟ)
- Έκτακτη διάσκεψη Τύπου από ΚΟΑ για Ουζόχο!
- Μιλάνοφ: "Σας αποχαιρετώ όλους όμως να ξέρετε ότι..."
- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της GRECO με την Ένωση Δικαστών Κύπρου
- Η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας για τη Γρίπη Α’ (vids)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημήτρης Καμμένος και Γιώργος Λαζαρίδης λένε «όχι» στην επιστροφή τους στους ΑΝΕΛ
- Συμφωνία Σερβίας - Βρετανίας για τις διεθνείς οδικές μεταφορές
- «Όχι» από Λαζαρίδη και Δ. Καμμένο στο ενδεχόμενο επιστροφής στους ΑΝ.ΕΛ
- Στις 418.552 οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2018
- Βενιζέλος: «Οι ΑΝΕΛ κράτησαν το στυλό του κ.Τσίπρα όταν υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών»
- ΑΣΕΠ: Βγήκαν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 8Κ/2017
- 28 προσλήψεις ΣΟΧ στον Κοινωνικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων (Ν. Αχαΐας)
- Δυτική Ελλάδα: Ενίσχυση νέων επιχειρήσεων από την Περιφέρεια
- Market View: Επιχειρηματίες και ειδικοί καταθέτουν την άποψή τους
- «Εμφύλιος» ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στα play off του Champions League (video)