Ετοιμάζουν σχέδιο

Μισό δισεκατομμύριο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό αναμένεται να προωθήσει η Κομισιόν
Στην Ειδομένη, όπου 7.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι, μη μπορώντας να περάσουν στην πλευρά της ΠΓΔΜ, εκατοντάδες μετανάστες κινήθηκαν προς τον φράχτη, ρίχνοντας πέτρες προς τη χώρα

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με στόχο να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της Μίνα Αντρέεβα. Το σχέδιο αφορά την Ελλάδα και άλλες

χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου. Αναμένεται να υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, αντλώντας πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, ήταν αίτημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, διαβεβαίωσε η κ. Αντρέεβα, λέγοντας ότι εξετάζονται οι τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής προσφύγων, ανθρωπίνου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλικής υποστήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας «De Standaard», τα κονδύλια θα διατεθούν στην Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί. Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο.

Σύμφωνα με τον Ελλαδίτη αρμόδιο Υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, η Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα, σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα, ενεργοποιώντας το «plan B». «Έχει υποβληθεί από την Ελλάδα στην Ε.Ε. σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου η Ελλάδα ζητάει 450 εκατ. ευρώ για είδη και προσλήψεις εκτός μνημονίου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πρόχειροι καταυλισμοί των προσφύγων που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας», ανέφερε. Την Παρασκευή, ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, θα συνέλθει το Συμβούλιο Αρχηγών της Ελλάδας, με σκοπό να συζητήσει το προσφυγικό και να παρουσιαστεί η χώρα με μια συντεταγμένη θέση.

Ένταση στην Ειδομένη
Η κατάσταση επί του εδάφους, πάντως, ήταν χθες απελπιστική. Στην Ειδομένη, όπου 7.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι, μη μπορώντας να περάσουν στην πλευρά της ΠΓΔΜ, εκατοντάδες άνθρωποι κινήθηκαν προς τον φράχτη, ρίχνοντας πέτρες προς τη χώρα και ζητώντας να τους επιτραπεί η διέλευση, με την Αστυνομία της ΠΓΔΜ να ρίχνει προς την κατεύθυνσή τους χειροβομβίδες κρότου και δακρυγόνα. Η ανταλλαγή αντικειμένων μεταξύ των δύο πλευρών οδήγησε σε τραυματισμούς, ενώ παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Ως αποτέλεσμα, τα σύνορα άνοιξαν μόλις για λίγα λεπτά. Άλλοι 15.000 μετανάστες βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε διάφορα άλλα σημεία της Ελλάδας, με την Κυβέρνηση να αναζητά επιπλέον χώρους στέγασής τους, όπως κάμπινγκ, κλειστά γήπεδα, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, παλιά εργοστάσια και στρατόπεδα κτλ.

Στρέφουν τα πυρά στη Γερμανία
Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το διπλωματικό μέτωπο γύρω από το ζήτημα. Η Υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ χαρακτήρισε «παράλογη» τη κριτική που ασκείται στην Αυστρία για την πολιτική της στην προσφυγική κρίση, τονίζοντας πως δεν θα ανεχθεί καμιά κατηγορία. Κατηγόρησε τη Γερμανία ότι επέβαλε ημερήσια όρια στην είσοδο προσφύγων, προκαλώντας τρομερή συμφόρηση στα σύνορα της Αυστρίας. Δήλωσε ακόμη πως κάποιοι θεωρούν ότι μια ευρωπαϊκή λύση συνίσταται στη συγκέντρωση όλων των μεταναστών στην Αυστρία. Από την πλευρά του, ο Αυστριακός Υπουργός Άμυνας, Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, τόνισε ότι εάν η Γερμανία νομίζει πως δεν υπάρχουν ανώτερα όρια, τότε θα πρέπει να φέρνει απευθείας από την Ελλάδα τους πρόσφυγες στο έδαφός της, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την κριτική της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αυστρία.

Η Τουρκία το βιολί της
Την ανάγκη να διευκρινιστούν στο πλαίσιο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για ένα σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απευθείας από την Τουρκία, τόνισε σε συνέντευξή του στον διαδικτυακό τόπο EU Observer, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ε.Ε., Σελίμ Γενέλ, ενώ έκανε, ταυτόχρονα, λόγο για μια ευρύτερη «επανεκκίνηση» των σχέσεων των δύο μερών. Δήλωσε ότι η μείωση των διελεύσεων προς την Ελλάδα / Ευρώπη μέσω Τουρκίας βάσει του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας -μείωση για την οποία αναφέρει ότι δεν οφείλεται μόνο στις καιρικές συνθήκες- σχετίζεται άμεσα με την έναρξη της διαδικασίας επανεγκαταστάσεως προσφύγων απευθείας από την Τουρκία. «Αν [οι πρόσφυγες] γνωρίζουν ότι μπορούν μετακινηθούν προς την Ε.Ε. σε τακτική βάση, έχουν κίνητρο να αποφύγουν τη δύσκολη διαδρομή, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των αριθμών όσων περνούν προς την Ελλάδα», είπε.

Ο Γενέλ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η προσφυγική κρίση έχει δράσει ευεργετικά στις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε., οι οποίες έχουν «επανεκκινήσει». «Κατά τα τελευταία 10 χρόνια... η Ε.Ε. μάς είχε ξεχάσει, μας είχε βάλει στο περιθώριο. Ξαφνικά μας θυμήθηκε. Η ειρωνεία είναι ότι τώρα πρέπει να βοηθήσουμε την Ε.Ε. να διατηρήσει την ενότητά της... Είμαστε εκ νέου μια χώρα με πραγματική υποψηφιότητα ένταξης», δήλωσε χαρακτηριστικά. Έθεσε, μάλιστα, εκ νέου όρους, τονίζοντας ότι αν η Ε.Ε. εκπληρώσει τις υποσχέσεις της ως προς τον διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τότε η Τουρκία θα γίνει πιο ανοικτή σε φιλοευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις. «Εάν η Ε.Ε. θέλει να ανακτήσει την επιρροή που έχασε, τότε πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη. Αυτήν τη στιγμή, οι θέσεις της Ε.Ε. δεν έχουν καμία επιρροή. Αλλά αν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, τότε οι θέσεις της Ε.Ε. θα έχουν περισσότερο βάρος», ανέφερε.

Ξηλώνεται η «ζούγκλα»
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, οι γαλλικές Αρχές άρχισαν χθες να ξηλώνουν ένα μέρος της «ζούγκλας» του Καλαί (βόρεια Γαλλία), πρώτο στάδιο της διάλυσης αυτού του καταυλισμού μεταναστών που έχει γίνει η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Γαλλίας. Εδώ και χρόνια μετανάστες, που έχουν έρθει οι περισσότεροι από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Σουδάν, διαμένουν εκεί με την ελπίδα να φθάσουν στη Βρετανία, επωφελούμενοι κυρίως από την κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Εργάτες μιας ιδιωτικής επιχείρησης, που μισθώθηκε από το κράτος, έφθασαν με δύο μπουλντόζες και διέλυσαν μια εικοσαριά αυτοσχέδια καταλύματα σε μια ζώνη 100 τετραγωνικών μέτρων. Οι εργάτες διέλυαν με τα χέρια τις σκηνές και τις άδειες παράγκες και μετά πετούσαν διάφορα αντικείμενα σε μεγάλους κάδους: σανίδες, χαρτόνια, ξύλα...

Μερικοί μετανάστες μάζευαν εδώ κι εκεί στρώματα ή φιάλες αερίου. Πολλοί παρατηρούσαν από απόσταση την επιχείρηση αυτή, η οποία ελάμβανε χώραν σ' έναν τομέα του καταυλισμού που είχαν «χτενίσει» δυνάμεις ασφαλείας για την καταστολή ταραχών. Η γαλλική κυβέρνηση έχει πάρει την έγκριση της δικαιοσύνης για την εκκένωση της νότιας ζώνης του καταυλισμού, μια απόφαση την οποία αμφισβήτησαν μετανάστες και οργανώσεις. Οι Αρχές είχαν διαβεβαιώσει αμέσως ότι δεν σκοπεύουν να καταφύγουν στη βία.

«Μεταξύ 800 και 1.000 προσώπων» ζουν σ' αυτό το τμήμα της «ζούγκλας» που σχεδιάζεται να καταστραφεί, σύμφωνα με τη νομαρχία, 3.450 σύμφωνα με τις οργανώσεις. Πρέπει να μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής στο ίδιο το Καλαί ή αλλού στη Γαλλία. Το βόρειο τμήμα, στο οποίο στεγάζονται μέσα σε σκηνές και παράγκες από 1.100 έως 3.500 πρόσφυγες, σύμφωνα με τις πηγές, δεν περιλαμβάνεται σ' αυτήν την απόφαση της δικαιοσύνης και οι μετανάστες παραμένουν εκεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα