Ευαίσθητες ισορροπίες

Βασικός παράγοντας για την έκβαση της μάχης παραμένει η απόφαση του Ε. Μεϊμαράκη
Οξύνονται τα πνεύματα στη Νέα Δημοκρατία, με τους υποψηφίους να βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για στήριξη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά την εκλογή νέου αρχηγού, με το κλίμα να οξύνεται και τις ισορροπίες να αλλάζουν συνεχώς, τρεις ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων. Μέχρι στιγμής, τα πρόσωπα που έχουν εκδηλώσει

επίσημα το ενδιαφέρον τους για την προεδρία είναι πολλά, με κάποια από αυτά να έχουν ξεκινήσει ήδη την προεκλογική τους καμπάνια, ενώ όλα βρίσκονται σε πυρετό υπογείων διεργασιών, συμμαχιών και συγκρούσεων, προκειμένου να αποσπάσουν στήριξη από ανθρώπους-κλειδιά μέσα στο κόμμα. Όπως επισήμανε ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, ενώ πολλά από τα στελέχη της βλέπουν ανάμεσα στα ενδεχόμενα κι εκείνο της διάσπασης.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος
Βασικός παράγοντας για την εκλογική μάχη παραμένει η απόφαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος φαίνεται ότι συγκεντρώνει τη στήριξη πολλών, ακόμα και ετερόκλητων δυνάμεων, με τους καραμανλικούς να αποτελούν την πιο χρήσιμη δεξαμενή εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Μετά τη συνεχή επικοινωνία που έχει αυτές τις μέρες με τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα.

«Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να είμαι υποψήφιος», δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. «Για να είναι κάποιος υποψήφιος χρειάζεται περίσκεψη, υπογραφές. Είναι εύκολο να πω “ναι” ή “όχι”. Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά και θα δημοσιοποιήσω την απόφασή μου όταν εγώ κρίνω», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας, επίσης, ότι «αριθμός υποψηφίων υπάρχει από τη στιγμή που θα κατατεθούν οι υπογραφές. Υπάρχει προθυμία, είναι θετικό». Όσον αφορά τις υπόλοιπες υποψηφιότητες που διαφαίνονται μέχρι στιγμής, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι φίλοι μου, τους σέβομαι, τους εκτιμώ, έχουμε δώσει μάχες μαζί, και σκέφτομαι ότι μπορούν να προσφέρουν», δίνοντας το στίγμα της ενότητας, ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας να γίνει στην εκπνοή της προθεσμίας την Παρασκευή, καταθέτοντας παράλληλα και τις υπογραφές, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ίσως να ξεπεράσουν τις 250 σε σύνολο 521 μελών της Πολιτικής Επιτροπής, ως επίδειξη ισχύος προς πάσα κατεύθυνση. Επίσης, υπάρχουν και υποψηφιότητες που κρέμονται από την απόφαση του νυν υπηρεσιακού προέδρου, με τον Νίκο Δένδια να μην κατεβαίνει αν εκείνος αποφασίσει θετικά και την Ντόρα Μπακογιάννη να τον στηρίζει, σε αντίδραση της υποψηφιότητας του αδερφού της. Η σκληρή μάχη για τις υπογραφές, πάντως, αποτελεί τη μεγάλη βάσανο των υποψήφιων αρχηγών, καθώς, όπως φαίνεται, κάποιοι δεν θα καταφέρουν να τις συγκεντρώσουν προκειμένου να επικυρώσουν την υποψηφιότητά τους.

Πυρά Μητσοτάκη-Τζιτζικώστα
Φωτιές έχει ανάψει η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επιμένει να εγκαλεί όσους τον επικρίνουν, λέγοντας ότι οι μάχες δίνονται στην κοινωνία και όχι στη Βουλή. «Πολλά και άξια στελέχη που μπορούν ν' ανταποκριθούν στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Όποιος διαφωνεί, ας βγει να το πει ευθέως. Εμείς προχωράμε μπροστά». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι της αντιπαράθεσης λέγοντας με νόημα ότι «καλή η υποψηφιότητα του Τζιτζικώστα, αλλά τίθεται θέμα με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΝΔ», ενώ ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εμφανίζεται ενοχλημένος καθώς η συγκεκριμένη υποψηφιότητα διαρρηγνύει το καραμανλικό μπλοκ, παρά τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί από μέλη και στελέχη, ώστε να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη μεριά του Περιφερειάρχη.

Και ο Άδωνις για αρχηγός
Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε στο twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας άλλον έναν πόλο συσπείρωσης στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. «Θέτω τον εαυτό μου και την πορεία μου στην πολιτική στην κρίση των Στελεχών, των Ψηφοφόρων και των Φίλων της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός, σε μια προσπάθεια το μπλοκ που πρόσκειται στον Αντώνη Σαμαρά να μετρήσει δυνάμεις και να μπορέσει να παίξει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας αλλά και της φυσιογνωμίας του κόμματος την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Γεωργιάδης, μαζί με τον «σιαμαίο» του, Μάκη Βορίδη, εκμεταλλευόμενος τη διστακτικότητα πολλών να βγουν μπροστά στις δύσκολες ώρες του κόμματος, κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να δώσει δημοσίως κάποιο ιδεολογικό στίγμα για την παράταξη, βάζοντας πλάτη όπου χρειαζόταν. Με τη σειρά του, επιτέθηκε κι αυτός στα πολιτικά τζάκια και στην οικογενειοκρατία, αναφέροντας ότι ο ίδιος είναι αυτοδημιούργητος και πουλάει βιβλία για να ζήσει. Αντίβαρο στην παραπάνω υποψηφιότητα, ενδεχομένως ν' αποτελέσει ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία συλλογής υπογραφών, διεκδικώντας το «σαμαρικό» χρίσμα και κόβοντας κίνηση από τη συμμαχία Βορίδη-Γεωργιάδη.

Το «όχι» του Μπακογιάννη
Με δήλωσή του, ο Κώστας Μπακογιάννης έβαλε τέλος στα σενάρια για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. «Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο με τον λαό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Αυτό το σύμβολο σκοπεύω να το τιμήσω. Την υπογραφή μου σκοπεύω να την τιμήσω. Άλλωστε όταν λέμε ότι είμαστε διαφορετικοί, πρώτ' απ' όλα πρέπει να το αποδεικνύουμε στην πράξη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος Παπαμιμίκου
Μεγάλη διαμάχη έχει ξεσπάσει, εν τω μεταξύ, για το πρόσωπο του Γραμματέα του Κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος φέρεται να πραγματοποίησε τηλεφωνήματα στήριξης υπέρ του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο κ. Παπαμιμίκος απέφυγε ν' απαντήσει ευθέως στις αιχμές, λέγοντας ότι θα τηρηθεί πιστά το καταστατικό του κόμματος. «Όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής μαζί με τους εκπροσώπους των υποψηφίων που θα ανακηρυχθούν την επόμενη Δευτέρα εγγυώνται την πιστή εφαρμογή του καταστατικού και την επιτυχή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας», δήλωσε. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη θεωρούν «ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και γραμματέας του κόμματος να τάσσεται υπέρ κάποιου υποψηφίου», ενώ φαίνεται πως έγιναν ήδη οι σχετικές συστάσεις.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τη μεριά του προσπάθησε ν' απαξιώσει τον ρόλο του γραμματέα του κόμματος και τον ίδιο τον κ. Παπαμιμίκο, δηλώνοντας πως «τις διαδικασίες τις διασφαλίζουμε όλοι μαζί, όχι ο κ. Παπαμιμίκος. Ο κ. Παπαμιμίκος είναι απλό μέλος της εφορευτικής που προεδρεύει». Ερωτηθείς αν ο ίδιος ενοχλήθηκε για την υποστηρικτική στάση του γραμματέα απέναντι στον κ. Τζιτζικώστα, απάντησε με νόημα ότι «η στάση κανενός δεν με ενοχλεί. Απ' εκεί και πέρα, έχω την προσωπική μου άποψη για τις ικανότητες καθενός». Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν και από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως αναφέρουν τα ελληνικά μέσα, συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη ανέφερε πως «οι κινήσεις του κ. Παπαμιμίκου υπέρ του κ. Τζιτζικώστα έχουν υποπέσει και στη δική μας προσοχή και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει απόλυτο δίκιο, καθώς αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».
____________________________
«Good job!» από τον Ομπάμα στον Αλέξη Τσίπρα
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε δύο σύντομες συναντήσεις με τον Μπάρακ Ομπάμα. Η πρώτη έγινε κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος φέρεται να σηκώθηκε από το τραπέζι του και να πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα που καθόταν σε άλλο τραπέζι, να του χτυπάει την πλάτη λέγοντάς του «Good job!», αλλά και να τον συγχαίρει για την εκλογική του νίκη.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, στη δεξίωση που ακολούθησε και η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για λίγα λεπτά. Η συζήτηση αφορούσε στην πολιτική, με την αμερικανική πλευρά να εκφράζει τη θέληση να στηρίξει την Ελλάδα, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του χρέους, για το οποίο, εξάλλου, αρχίζει πλέον και είναι ξεκάθαρο ότι ο αμερικανικός παράγοντας τάσσεται υπέρ μιας ελάφρυνσης. Περιλάμβανε επίσης το προσφυγικό αλλά και το Κυπριακό, το οποίο αρχίζει και μπαίνει όλο και περισσότερο στην ατζέντα των συζητήσεων της Ελλάδας με τους διεθνείς παράγοντες.

Περίοδος χάριτος από Ευρώπη;
Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμά του το CNBC κάνει λόγο για επιδίωξη Τσίπρα για μια «φιλική προς τις αγορές» αναδιάρθρωση του χρέους. Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στις αναφορές του Πρωθυπουργού, ότι η επίλυση της κρίσης χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται, αν και η Ελλάδα επιδιώκει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πριν από τα Χριστούγεννα, οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρωζώνη ίσως να μην επιτρέψουν στον Πρωθυπουργό να λάβει τη βέλτιστη λύση για το χρέος της χώρας. Το CNBC υποστηρίζει πως αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φέρονται να έχουν προσφέρει στην Ελλάδα περίοδο χάριτος 30 ετών, καθώς και επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων, έτσι ώστε το ετήσιο κόστος εξυπηρετήσεως του χρέους να μην υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα