«Έβγαλαν μαχαίρια» Τορναρίτης, Λουκαΐδης, Μυλωνάς για EastMed και Προεδρικές

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων από τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, οι οποίοι μίλησαν για τις εξελίξεις στον EastMed, τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη, αλλά και για τις Προεδρικές εκλογές του 2023.

Αρχικά ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς

σχολίασε τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αυτός ήταν πάντα ο κ. Κασουλίδης και έχει τη λογική ότι δεν πρέπει να διαταράσσονται τα νερά για να υπάρξει συνεννόηση. «Εμείς διαφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση, καθώς χρειάζεται δυναμισμός και αντίδραση». Συμπλήρωσε ότι με το να τοποθετείται με αυτό τον ήπιο τρόπο σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, γίνεται χρήσιμος για άλλα κράτη.

Διαβάστε ακόμη: Κασουλίδης: Πάντα έβλεπα τον EastMed ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων

Ο κ. Μυλωνάς διευκρίνισε ότι άνθρωποι όπως τον κ. Κασουλίδη και τον κ. Τορναρίτη υποστηρίζουν ότι πρέπει να δώσουμε και άλλα πράγματα στην Τουρκία. «Εγώ είμαι ένας λαϊκιστής για τα δικά τους δεδομένα», είπε.

Αναφερόμενος προς τον κ. Τορναρίτη δήλωσε ότι «Η Τουρκία δεν σας δίνει το δικαίωμα να δώσετε κάτι, αφού δεν σαν αναγνωρίζει και δεν σαν λογαριάζει».

Όσον αφορά τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές ανέφερε ότι είναι μια ευκαιρία να έρθουν στο προσκήνιο σοβαροί άνθρωποι. Εξήγησε ότι δεν έχει κατά νου κάποιον που να μπορεί να είναι υποψήφιος, προσθέτοντας ότι το ΔΗΚΟ θα βρει συνεργασία. «Περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξουν οι σοβαροί του πολιτικού σκηνικού και μετά θα πάρουμε και εμείς τις αποφάσεις μας»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι ο κ. Κασουλίδης αποκάλυψε και παραδέχθηκε τις αυταπάτες που καλλιέργησαν οι κυβερνώντες, όπως έκαναν με τις κυρώσεις και τις υποτιθέμενες συμμαχίες. «Οι κυβερνώντες ξέρουν πολύ καλά τη δουλεία της προπαγάνδας με το να κοροϊδεύουν το λαό με παραμύθια».

Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ από τη πρώτη στιγμή έλεγε στον Κυπριακό λαό ότι αυτή η επιλογή δεν θα γίνει από τα κράτη, αλλά από εταιρείες. Επεσήμανε ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι των λίγων και των προνομιούχων.

Όσον αφορά τις Προεδρικές εκλογές ανέφερε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν τη σοβαρότητα για να καταλήξουν σε ένα πρόσωπο που θα φέρει τη προοδευτική αλλαγή στον τόπο. «Όλοι είναι συνυπεύθυνοι για τα πισωγυρίσματα που έχουμε στο Κυπριακό, στην ενέργεια και στην κοινωνική πολιτικοί».

Συμπλήρωσε ότι όσες δυνάμεις δεν τους κάνει ο Χριστοδουλίδης, ο Αβέρωφ και ο Αναστασιάδης, θα βρουν μαζί τον υποψήφιο που θα οδηγήσει τη χώρα στην αλλαγή. Διευκρίνισε ότι για να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο και να επέλθει η ειρήνη στην περιοχή πρέπει να λυθεί το Κυπριακό. «Θα μπορούσε να συζητηθεί η κατασκευή αγωγού που θα περνά από το έδαφος της Κύπρου για να μεταφερθούν κοιτάσματα για τις ανάγκες της Τουρκίας ως αντάλλαγμα μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι πάντα υπήρχε αμφιβολία αν θα προχωρούσε το συγκεκριμένο έργο (σ.σ ο East Med). 

Συμπλήρωσε ότι η βιωσιμότητα του συγκεκριμένου έργου είναι κορυφαία στη λίστα προτεραιοτήτων, επειδή είναι αυτό-επιχορηγούμενο έργο. Εξήγησε ότι για να επενδύσουν οι εταιρείες πρέπει να είναι βιώσιμο το έργο, ενώ γίνονται και οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Μυλωνά ανέφερε ότι το πιο εύκολο πράγμα στη πολιτική είναι να βάζει ο καθένας πατριωτικές κορώνες στον κόσμο. «Είναι ένα κομμάτι της ανάλυσης για το τι σημαίνει λαϊκισμός». Πρόσθεσε ότι αυτός ο λαϊκισμός οδήγησε σε πελώρια αδιέξοδα την Κύπρο.

Επεσήμανε ότι «για να κατορθώσουμε να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού, πρέπει και η Τουρκία να κερδίσει κάτι και θα μπορούσε να κερδίσει στον γεωγραφικό ανασχεδιασμό της ενεργειακής κατάστασης της περιοχής».

Ο κ. Τορναρίτης διευκρίνισε ότι λέει αυτά που αισθάνεται και όχι αυτά που το υπαγορεύουν για πέντε ψήφους. «Δεν είπα ότι θα δώσω κάτι στην Τουρκία. Άλλη έδωσαν και κατέχει το 37% της γης μας».

Σημείωσε ότι οι πολίτες ξέρουν ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα, ποιος προέβλεψε τα γεγονότα και ποιος ακολουθεί. «Ο λαός θέλει πράξεις και αποτελέσματα που θα καλυτερεύουν τη ζωή του».

Διερωτήθηκε σε ποια πολιτική συμφώνησε στο παρελθόν το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ και θα συμφωνήσουν στο μέλλον. «Οι πολίτες πρέπει να είναι υποψιασμένοι με αυτούς που θέλουν τάχατες να φέρουν την αλλαγή». 

Τέλος, ανέφερε ότι οι εκλογές είναι μακριά και υπάρχουν σημαντικά ζητήματα για να λύσουν και νομοσχέδια να ψηφίσουν.

Δείτε τη συζήτηση: 

Keywords
Τυχαία Θέματα