Ευρώπη μας!

Σ’ ένα από τα γνωστά ανέκδοτα του Γλαύκου Κληρίδη, ήταν λέει ένας νέος Πρόεδρος κάποιας μικρής χώρας ο οποίος, αντιμετώπιζε πρόβλημα με την κοινή γνώμη γι’ αυτό αποτάθηκε σε ένα σοφό. Ο σοφός τον άκουσε και του έδωσε τρία φακελάκια.

Του εξήγησε ότι, κάθε φορά που αντιμετώπιζε πρόβλημα με την κοινή γνώμη να ανοίγει διαδοχικά τα φακελάκια και μέσα θα έβρισκε τη λύση. Την 1η φορά που ο πολιτευτής αντιμετώπισε πρόβλημα άνοιξε τον 1ο φάκελο όπου μέσα έγραφε, «φταίνε οι προηγούμενοι!». Τη δεύτερη φορά, ο φάκελος μέσα έγραφε, «φταίει

η Ευρωπαϊκή Ένωση!». Την τρίτη πλέον φορά ο φάκελος έγραφε, «πήγαινε σπίτι σου, επειδή προφανώς δεν τα καταφέρνεις!».

Το ανέκδοτο θυμήθηκα με αφορμή την «Ημέρα της Ευρώπης» που γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου. Η ημέρα σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σιούμαν» καθώς, το 1950 ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας σε ομιλία του στο Παρίσι πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Έτσι έθεσε τα θεμέλια της ίδρυσης της Ένωσης Άνθρακα και Χάλυβα, που στη συνέχεια οδήγησε στην ΕΟΚ και την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Μία sui generis πολιτική και οικονομική ένωση κρατών τα οποία έχουν εκχωρήσει αυτοβούλως εθνική κυριαρχία με αντάλλαγμα τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία τους.

Ο σοφός Γλαύκος Κληρίδης όμως, στο όλο νόημα ανέκδοτό του αποτύπωνε με χιούμορ τον τρόπο με τον οποίο συχνά οι πολιτευτές εσωτερικά στα κράτη μέλη επιλέγουν να καρπούνται τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ως δικές τους προσωπικές επιτυχίες κατά τις εξαγγελίες τους και να φορτώνουν από την άλλη τα όποια δικά τους λάθη στις Βρυξέλλες. Το φαινόμενο αυτό μαζί βεβαίως και με τα δημοκρατικά κενά που παρουσιάζει η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει οδηγήσει μεγάλη μερίδα των ευρωπαίων πολιτών να απαξιώνουν τη λειτουργία και τη σημασία της.

Εν τούτοις, οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι για ένα σωρό ζητήματα που αφορούν και επηρεάζουν άμεσα τις ζωές τους υπεύθυνες είναι οι Βρυξέλλες. Από την ασφάλεια τροφίμων, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τις παραβιάσεις ατομικών ελευθεριών, τα δικαιώματα των καταναλωτών καθώς και ένα σωρό άλλα που αποτελούν μέρος αυτού που ονομάζουμε ως κοινοτικό κεκτημένο. Κοινό για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που η συμμετοχή μας στις επερχόμενες Ευρωπαϊκές εκλογές της 26ης Μαΐου έχει την ίδια αν όχι και μεγαλύτερη σημασία από τις εθνικές εκλογές. Η εκπροσώπηση ενός μικρού κράτους μέλους στο Ευρωκοινοβούλιο έχει τη δικό της ειδικό κέντρο βάρους -όχι μόνο για την εικόνα της χώρας μας- αλλά κυρίως, για τη δυνατότητά της να επηρεάσει, να πείσει και να καθορίσει σε καίρια ζητήματα πολιτικής τη θέση της πολιτικής ομάδας στην οποία συμμετέχει προς όφελος των συμφερόντων της χώρας μας.

Θέματα μετανάστευσης, ενιαίας φορολογίας, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενέργειας, δικαιοσύνης, καταπολέμησης της διαφθοράς κι ένα σωρό άλλα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ε.Ε. και ως τέτοια η Κύπρος έχει ειδικά συμφέροντα και θέσεις να υπερασπίσει από τα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου.

Γι’ αυτό στις 26 Μαΐου η Κύπρος ψηφίζει!

Της Ξένιας Κωνσταντίνου

Keywords
Τυχαία Θέματα