Μαυρογιάννης: «Δεν ξέρω αν έχω τη στόφα των πολιτικών-Είμαι ανεξάρτητος»

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές, το όραμά του, τη στήριξη του ΑΚΕΛ, το Κυπριακό και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ανέλυσε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Χωρίς Περιστροφές», ο Ανδρέας Μαυρογιάννης

Όπως ανέφερε, «αν δεν υπήρχε αυτή η ελπίδα και αυτή η φιλοδοξία να αλλάξουμε τα

πράγματα στον τόπο μας και να κάνουμε κάτι καλύτερο και να γίνουμε καλύτεροι, δεν θα ήμουν εδώ, με ήρεμη δύναμη με αποφασιστικότητα, πρέπει να αλλάξουμε αυτό τον τόπο». 

Μιλώντας για την υποψηφιότητά του και κληθείς να σχολιάσει δήλωσή του σύμφωνα με την οποία δεν έχει χρυσές συνταγές ούτε και μαγικό ραβδί, είπε πως «οι πολίτες έχουν δίκαιο να απαιτούν λύσεις, ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι μπουχτίσαμε και φλομώσαμε από αυτές τις μαγικές λύσεις που μας παρουσιάζουν πάντα και από ανθρώπους που παρουσιάζονται ως επίδοξοι μάγοι. Εγώ δεν είμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο».

Στην ερώτηση εάν απέφυγε τις δεσμεύσεις λόγω ΑΚΕΛ ή λόγω αναστολών που ο ίδιος είχε, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε πως τις απέφυγε από συνέπεια και σοβαρότητα. 

Δεν με ενδιαφέρει η ανάληψη της εξουσίας, αλλά το έργο που έχουμε να κάνουμε αν την αναλάβουμε. Η εξουσία είναι το μέσο, τόνισε. 

Η φιλοδοξία του ιδίου, όπως είπε, είναι να καταφέρει μετά από πέντε χρόνια να κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη, τους συνεργάτες του και τη δουλειά που έκαμαν και να λέει ότι επιτέλεσαν το χρέος τους στον τόπο. 

Η στήριξη του ΑΚΕΛ και η ανεξάρτητη υποψηφιότητα 

Σε ότι αφορά στη στήριξη που έχει από το ΑΚΕΛ και κληθείς να σχολιάσει εάν θα είναι ένας ανεξάρτητος Πρόεδρος που θα βάλει τη δική του σφραγίδα ή θα του υποβάλει το κόμμα τι θα κάνει, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε πως ήταν, είναι και θα είναι ανεξάρτητος. 

Το ΑΚΕΛ, σημείωσε, ουδέποτε δοκίμασε να του επιβάλει την πολιτική του. Οι τελικές αποφάσεις, πρόσθεσε, θα είναι πάντα δικές του και δεν πρόκειται να γίνει εργαλείο ακόμη και ανθρώπων που εκτιμά. 

Στο ότι οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν ως υποψήφιο του ΑΚΕΛ, καθώς εξήγγειλε υποψηφιότητα μετά την απόφαση του κόμματος για στήριξή του, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως εδώ και δύο χρόνια είχε πει πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος, νοουμένου ότι θα επιλεγεί ως μέρος μιας δυναμικής που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή στον τόπο και νοουμένου ότι θα έχει τη στήριξη τουλάχιστον μιας από τις σημαντικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου. 

«Από τη στιγμή που το ΑΚΕΛ είχε τη καλοσύνη να δείξει ότι είμαι μια πολύ πιθανή επιλογή τους, ήταν ελάχιστο χρέος μου να περιμένω να ολοκληρώσουν τις κομματικές διαδικασίες τους πριν ανακοινώσω», πρόσθεσε. 

Όσον αφορά το Υπουργικό του Συμβούλιο και εάν θα αποτελείται μόνο από πρόσωπα του ΑΚΕΛ, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως θα είναι το Υπουργικό του Μαυρογιάννη, που δεν μπορεί να αποκλείσει, ωστόσο, δυνάμεις που θα έχουν βοηθήσεις στην εκλογή του.

Δεν θα είναι κατανομή ρόλων με κομματικά κριτήρια, τόνισε.  

Από τη διπλωματία στην πολιτική 

Στο γεγονός ότι εισέρχεται πλέον στο στάδιο της πολιτικής και στο εάν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε πως μπαίνει σε αυτό το στάδιο της δημόσιας παρουσίας του με μεγάλο δέος. 

«Δεν είναι ο τρόπος που έμαθα να λειτουργώ, δεν ξέρω καν αν έχω την στόφα των πολιτικών, που έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, όμως πιστεύω ότι ο τρόπος και η διέξοδος για εμένα είναι να επικεντρωθώ στο τι θέλω να κάνω, στις πολιτικές και όχι στους πολιτικούς, ελπίζοντας ότι με την επικέντρωση στην ουσία θα βρούμε τους τρόπους. Αν καθοδόν αλλάξουμε και τον τρόπο που ασκείται η πολιτική, τόσο το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

«Δεν ήμουν μέλος της Κυβέρνησης»

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως δεν ήταν μέλος της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, ούτε έλαβε μέρος στην εφαρμογή καμίας πολιτικής, ούτε ήταν αναμεμειγμένος σε την πολιτική. 

«Ήμουν διαπραγματευτής και με τις κατευθυντήριες του Προέδρου της Δημοκρατίας, είχα την αποστολή να φέρω εις πέρας τη διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού», είπε. 

Σε αυτή διορίστηκα με την ομόφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου, πρόσθεσε.  

Το Κυπριακό και η λύση «δύο κρατών»

Ως διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε αυτό το οποίο φτάσαμε το καλοκαίρι του 2017, ήταν πολύ καλύτερο από το σχέδιο Ανάν και ανταποκρινόταν πολύ περισσότερο στις ανάγκες του τόπου. 

Είχαμε μια ευκαιρία να πετύχουμε κάτι πολύ καλύτερο, όμως δεν καταφέραμε να κάνουμε το τελευταίο βήμα και οδηγηθήκαμε σε κατάρρευση, είπε αναφερόμενος στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά. 

Η αποτυχία, είπε, οφείλεται στο ότι η Τουρκία δεν έκανε το βήμα που συνίστατο για κατάργηση των εγγυήσεων. 

Για το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγορήθηκε πως ο ίδιος ήταν αυτός που έβαλε στο τραπέζι την ιδέα για λύση δύο κρατών, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε πως ουδέποτε έλαβε οδηγίες από τον Νίκο Αναστασιάδη για να θέσει στο τραπέζι οτιδήποτε που να είναι πέρα από τη λύση της ΔΔΟ και οτιδήποτε πέρα από τις συμφωνημένες παραμέτρους.

Οι κρίσεις που πέρασε η Κύπρος και οι χειρισμοί της Κυβέρνησης 

Κληθείς να πει πως αξιολογεί την αντιμετώπιση των κρίσεων που πέρασε η Κύπρος από την Κυβέρνησης, ο κ. Μαυρογιάννης όσον αφορά την οικονομική κρίση του 2013, είπε ότι ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια κρίση που οδήγησε τότε στο κούρεμα

Προσωπικά, είπε, θεωρώ πως ο τρόπος που το χειριστήκαμε δεν ήταν ο καλύτερος. 

«Η απόρριψη από μέρους μας της πρώτης απόφασης του Eurogroup ήταν λανθασμένη, μέχρι σήμερα με στοιχειώνει. Εν τέλει, απορρίπτοντας το πρώτο πακέτο, δέχθηκαν ένα 2ο δέκα φορές χειρότερο». 

Όσον αφορά την πανδημία, είπε πως και εδώ δεν υπήρχαν μαγικές λύσεις. 

Σε γενικές γραμμές, είπε, δεν μπορώ να πω ότι τα πήγαμε άσχημα. 

«Υπήρξαν αδυναμίες και αθέμιτος πλουτισμός κάποιων», κατέληξε. 

Τα βιντεάκια και οι φανφάρες

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος ανέφερε πως «ζούμε σε μια παράξενη και δύσκολη εποχή, όπου η εικονική πραγματικότητα επισκιάζει τις πραγματικότητες, η εικόνα επικρατεί της ουσίας. Καθετί που θα κάνουμε το αναλύουμε πρώτα υπό το πρίσμα του πως θα γίνει δεκτό από τον τελικό αποδέκτη, σε όρους επικοινωνιακούς». 

Σημείωσε πως ο πολίτης είναι εκεί για να ελέγχει, για να έχει τους ανθρώπους που επιλέγει να λογοδοτούν και όχι να παραπλανάται μέσα από φανφάρες, εικόνες και βιντεάκια, «για να δημιουργούμε εσφαλμένες εντυπώσεις. Αυτό είναι διαστροφή του δημοκρατικού μηχανισμού», πρόσθεσε. 

Ο ίδιος είπε πως σκοπεύει να επισκεφθεί όλα τα μήκη και πλάτη της Κύπρου, μέχρι και το τελευταίο χωριό. 

Για το εάν είναι έτοιμος για μια τηλεμαχία, τόνισε πως πάντα είναι και θα είναι, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να δούμε στρεψοδικία από μέρους του. 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ 

Keywords
Τυχαία Θέματα