Φ. Ντονμέζ:Δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια στον παραμερισμό των Τ/Κ

«Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσει από το δίκιο της στην ανατ. Μεσόγειο» διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας σε συνέδριο για την ενέργεια στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης.


Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι ιστορική αποστολή και ενεργειακή στρατηγική του έθνους» το ζήτημα της ανατ. Μεσογείου. «Ας μάθουν όλοι ότι η ανατ. Μεσόγειος είναι ζήτημα όλης της Τουρκίας. Ως έθνος ήμασταν εδώ και χθες και σήμερα και θα συνεχίσουμε να είμαστε και αύριο», τόνισε, ενώ ανακοίνωσε ότι «το 2023 η Τουρκία θα μπορεί να καλύπτει το 20%

των αναγκών φυσικού της αερίου από τα δικά της αποθέματα, που θα φτάσουν τα 11 δις. κ.μ.».

Ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε ότι δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια στον παραμερισμό των Τ/Κ που επιχειρείται στην ανατ. Μεσόγειο, ούτε στις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην ανατ. Μεσόγειο.

«Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στην ανατ. Μεσόγειο είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε πρόκειται για τις άδειες που έχει παραχωρήσει η ΤΔΒΚ στην Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ)».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε μάλιστα ότι η συζήτηση για το αν «θα κλείσουν οι βάνες» έχει θαφτεί πλέον στις σκονισμένες σελίδες της ιστορίας.

«Έχουμε προβεί σε σημαντικές κινήσεις τελευταία όσον αφορά την εξασφάλιση διαφορετικών διαδρομών για το αέριο. Οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τα Βαλκάνια, άρχισαν να ζητούν να ενταχθούν στο τουρκικό πρόγραμμα. Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συνεργασία. Ας προσφέρουμε τους ενεργειακούς πόρους στην ανάπτυξη και στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάδει και με το δικό μας δίκαιο. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που τροφοδοτούν την ένταση», τόνισε ο Φατίχ Ντονμέζ, που εξήρε το στρατηγικό νου της Τουρκίας στο θέμα της ενέργειας.

«Οι γεωτρήσεις, που ξεκινήσαμε μετατρέποντας τα όνειρά μας σε ελπίδα και τις ελπίδες μας σε στόχο, θα πρέπει να εκτιμηθούν ως ένα προϊόν του ενεργειακού στρατηγικού νου της Τουρκίας. Το πιο τρανό παράδειγμα αποφασιστικής στάσης της Τουρκίας όσον αφορά στην ενέργεια είναι τα πλοία μας Μπαρμπαρός, Ορούτς Ρέις καθώς και τα γεωτρύπανά μας Πορθητής και Γιαβούζ που αποκτήσαμε, γιατί είχαμε αντιληφθεί από παλιά τι θα γινόταν. Εκείνους, που προσπαθούν να αγνοήσουν τα γιγαντιαία έργα της χώρας μας, θα τους αγνοήσουμε κι εμείς. Τους βλέπουμε όσους τρίβουν τα χέρια τους για να αποτύχουν τα γεωτρύπανά μας Γιαβούζ και Πορθητής, όσο πλησιάζουν προς το αποτέλεσμα. Παρακολουθούμε και όσους λυπούνται με τη χαρά μας και όσους χαίρονται με αυτή», είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας με νόημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα