Φάκελος Κύπρου: Tα σημεία που φυλάττονται τα πολύτιμα αρχεία

Έτοιμος να συνδράμει στο άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου, δηλώνει στο SigmaLive ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, καθώς και της αρμόδιας Επιτροπής, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των αρμοδίων βάση της εμπειρίας του ως Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου.

Εξάλλου, όπως ανέφερε, έχει ήδη προχωρήσει

σε ενημέρωση των αρχών αναφορικά με την τοποθεσία όπου διατηρούνται τα αρχεία στην Ελλάδα "σαν κόρη οφθαλμού".

Συγκεκριμένα, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως στην Ελλάδα διατηρούνται αρχεία:

Στην Βουλή Στο Υπουργείο Εξωτερικών Στο Υπουργείο Άμυνας Στη Διεύθυνση Ιστορίας του Στρατού

Είπε ακόμη, ότι τα αρχεία στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι «ενδιαφέροντα», κυρίως, αυτά που αφορούν στην περίοδο αμέσως μετά το 1964.

Τα αρχεία που φυλάττονται στο ελληνικό Υπουργείο Άμυνας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις καταθέσεις περίπου 300 αξιωματικών, οι οποίοι υπηρετούσαν την περίοδο του πραξικοπήματος και στην α’ φάση εισβολής στην Κύπρο.

Ο κ. Σιζόπουλος έδωσε έμφαση στην πολιτική διάσταση του αρχείου, τονίζοντας, ότι η ανάλυσή του δεν πρέπει να μείνει σε επιστημονικό επίπεδο.

Ωστόσο, εξήρε τη σημασία του να δοθούν τα αρχεία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μέσα από αυτή την ενέργεια, είπε, θα μπορεί να συγκροτηθεί μεταπτυχιακό και διδακτορικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Δημήτρης Συλλούρης, μεταβαίνει αύριο Τρίτη στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα ως Πρόεδρος της Βουλής. Κατά την επίσκεψή του θα ζητήσει από τον ομόλογό του Νίκο Βούτση την επίσπευση της διαδικασίας ανοίγματος του φακέλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα