Φέρχοφστατ: Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης μπορεί να γίνει θεσμός

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον αν δεν υπάρξει μια μεταρρύθμισή της, δήλωσε ο ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, Γκι Φέρχοφστατ, στο περιθώριο των εργασιών της 4ης Ομάδας Ευρωπαίων Πολιτών που συζήτησαν και κατέληξαν σε εισηγήσεις για το θέμα της μετανάστευσης και της θέσης της ΕΕ στον κόσμο, στο Μάαστριχτ των Κάτω Χωρών.


Ο κ. Φέρχοφστατ υπογράμμισε πως

στηρίζει την ιδέα η διαδικασία να καταστεί μια «μόνιμη άσκηση», ενδεχομένως στο μέσο κάθε θητείας του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν. Όπως σημείωσε, κάθε πέντε χρόνια εκλέγεται νέα Ολομέλεια του Κοινοβουλίου και διορίζεται νέο Κολέγιο Επιτρόπων, ωστόσο μεσολαβεί μεγάλο διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές και δεν υπάρχει δυνατότητα για τους πολίτες να συμβάλουν στην πολιτική ενόσω οι θητείες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στις ΗΠΑ, επεσήμανε, αυτή η ανάγκη αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο, μέσω της εκλογής ορισμένων από τις έδρες του Κογκρέσου ώστε το σώμα να ανανεώνεται, στις λεγόμενες εκλογές midterm (στο μέσω της θητείας). «Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είναι το Ευρωπαϊκό midterm», πρόσθεσε.

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μια διαδικασία κατάθεσης ιδεών από πολίτες διαδικτυακά και συζήτησής τους από τυχαία επιλεγμένους πολίτες που εκπροσωπούν όλες τις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες και την προώθηση των προτάσεων στους θεσμούς της ΕΕ ώστε να εφαρμοστούν.

Της εκτελεστικής επιτροπής συμπροεδρεύουν ο κ. Φέρχοφστατ εκ μέρους του Κοινοβουλίου, η Επίτροπος Ντουμπράβκα Σούιτσα εκ μέρους της Κομισιόν και ο Υπουργός ΕΕ της Γαλλίας Κλεμέντ Μπον, εκ μέρους της Προεδρίας του Συμβουλίου.

Οι προτάσεις στις οποίες καταλήγουν οι τέσσερις θεματικές Ομάδες Ευρωπαίων Πολιτών (με την ολοκλήρωση της συζήτησης στην συγκεκριμένη ομάδα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τριών ομάδων - Ευρωπαϊκή δημοκρατία και κράτος δικαίου, κλιματική αλλαγή και υγεία, μετανάστευση και εξωτερικές σχέσεις) προωθούνται στις Ολομέλειες της Διάσκεψης τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Στις ολομέλειες συμμετέχουν και ευρωβουλευτές, εθνικοί βουλευτές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Ο κ. Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και πρώην ηγέτης της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων στο Κοινοβούλιο επεσήμανε πως η διακυβέρνηση της ΕΕ σήμερα είναι δυσκίνητη καθώς αποτελείται από 27 χώρες, και χαρακτήρισε τις προτάσεις που καταθέτουν οι πολίτες κατά την διάρκεια της Διάσκεψης «ριζοσπαστικές, γενναίες και φιλόδοξες».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το μεταναστευτικό, ένα από τα θέματα συζήτησης στην Ομάδα Ευρωπαίων Πολιτών που συναντήθηκε στις 11 με 13 Φεβρουαρίου στο Μάαστριχτ, ο κ. Φέρχοφστατ υπενθύμισε πως δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα παρά την συμφωνία των κρατών μελών το 1999 να αναπτύξουν μια κοινή προσέγγιση.

Όπως είπε, το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η λειτουργία της Frontex και ο σχετικός Κανονισμός του Δουβλίνου, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές, ιδιαίτερα όσον αφορά διόδους. Η σημερινή κρίση, τόνισε, είναι αποτέλεσμα της απουσίας κοινής πολιτικής.

Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα πως οι προτάσεις θα δώσουν την ώθηση για τέλος του αδιεξόδου στη συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών αναφορικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για ένα κοινό πλαίσιο για την μετανάστευση και το άσυλο.

Ερωτηθείς για την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, ακόμα ένα ζήτημα που συζητήθηκε στην ομάδα που συναντήθηκε στο Μάαστριχτ, υπενθύμισε πως ήταν μια πρόταση που κατατέθηκε την δεκαετία του 1950, όμως δεν εγκρίθηκε, λόγω της διαφωνίας της Γαλλίας. Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, η μεγαλύτερη οικονομική σπατάλη στην Ευρώπη σήμερα αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες, καθώς τα χρήματα αυτά δεν αξιοποιούνται συντονισμένα από τα κράτη μέλη.

Τεχνητός ο διαχωρισμός σε ευρωσκεπτικιστές και μη

Σύμφωνα με τον Βέλγο ευρωβουλευτή, η Διάσκεψη είναι ένα καινούργιο πείραμα που δεν προσομοιάζει στις γνωστές μέχρι σήμερα διασκέψεις πολιτών σε εθνικό επίπεδο καθώς για πρώτη φορά «εκπρόσωποι των πολιτών θα είναι παρόντες και για τις πολιτικές αποφάσεις», όπως είπε.

Όπως τόνισε, ο διαμοιρασμός των πολιτών σε «ευρωσκεπτικιστές» και μη δεν υπάρχει στην πραγματικότητα μεταξύ των πολιτών, καθώς όλοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της Ευρώπης και όλοι έχουν επικριτική στάση και προτάσεις για την βελτίωσή της.

Όπως είπε, σε αντίθεση με το μοντέλο της εμπλοκής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων μέσω των δημοψηφισμάτων, που αποτελούν προσέγγιση που διχάζει την κοινή γνώμη σε στρατόπεδα, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι ακριβώς το αντίθετο καθώς βασίζεται στην συνεργασία για την διαμόρφωση κοινών προτάσεων, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από το 70% των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα.

Πρόκειται, επεσήμανε, για μια μοναδική εμπειρία καθώς δεν έχει δοκιμαστεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν σε αυτή την κλίμακα, σε υπερεθνικό επίπεδο και με την προοπτική δημιουργίας προοπτικής για το μέλλον, ενώ πρόσθεσε πως ήδη οι θεσμοί έχουν δεσμευτεί πως οι προτάσεις της Διάσκεψης θα αποτελέσουν την βάση για πολιτικές πρωτοβουλίες.

Επανέλαβε, πάντως, πως έχει συμφωνηθεί να μην υπάρχει δέσμευση για αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ έτσι ώστε να μην περιοριστούν οι εργασίες της Διάσκεψης πάνω μόνο σε αυτόν τον στόχο, σημειώνοντας ωστόσο πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια εγγύηση πως οι προτάσεις των πολιτών θα αξιοποιηθούν, ο κ. Φέρχοφστατ σημείωσε πως «θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να τις αγνοήσουν».
 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα