Φωνή διαμαρτυρίας από τους Μορφίτες για επιστροφή

Με αιμοδοσίες, συναυλία και με κορύφωση την αντικατοχική πορεία την ερχόμενη Κυριακή στον Αστρομερίτη, οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του διαμερίσμαγτος Μόρφου θα διατρανώσουν, για άλλη μια φορά, τη διακαή επιθυμία τους να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Οι φετινές εκδηλώσεις των Μορφιτών συμπίπτουν με την εντατικοποίηση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, μέρος του οποίου είναι και η κατεχόμενη σήμερα Μόρφου.

Ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα νέα

τετελεσμένα που επιχειρεί το κατοχικό καθεστώς στη Μόρφου, αναφερόμενος στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που συνδέει την κατεχόμενη Λευκωσία με τη Μόρφου και τη Λεύκα, τα έργα στην κοίτη του ποταμού Σερράχη, καθώς και στα δύο "πανεπιστήμια" που αναμένεται να λειτουργήσουν στην περιοχή.

«Όλα αυτά τα τετελεσμένα γίνονται για να ανατρέψουν, όπως ακούμε εμείς και εσείς καθημερινά τα οποιαδήποτε σχέδια για επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση», ανέφερε ο κ. Πίττας και πρόσθεσε: «Εμείς υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας κι` αυτή τη φωνή θέλουμε να ακούσουν και εντός και εκτός Κύπρου».

Ο κ. Πίττας τόνισε πως ο ίδιος είναι «σίγουρος πως η δική μας πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή πολιτική ηγεσία αυτές τις κόκκινες γραμμές που μας έχουν διαβεβαιώσει όλο αυτόν το χρόνο ότι υπάρχουν για μας στα θέματα του εδαφικού και στα θέματα λύσης του εθνικού μας προβλήματος θα διατηρηθούν γιατί είναι για μας θέματα αρχής, αν θέλετε, μια απαίτηση για να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε λύση του εθνικού μας προβλήματος αποδεκτή και από τη δική μας πλευρά».

Οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν με αιμοδοσίες την Τετάρτη και την Πέμπτη σε Λευκωσία και Λεμεσό αντίστοιχα, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο «Στην αγκαλιά της Μόρφου» στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τη Κυριακή στον Αστρομερίτη. Στις 09:00 θα πραγματοποιηθεί το μνημόσυνο πεσόντων στην εκκλησία Αγίου Αυξιδίου στον Αστρομερίτη και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Ανατασιάδης θα απευθύνει ομιλία στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο κοινοτικό κέντρο Αστρομερίτη και θα ακολουθήσει η αντικατοχική πορεία προς το μνημείο πεσόντων στο οδόφραγμα Αστρομερίτη, όπου θα επιδοθεί και ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη.

Στις εκδηλώσεις θα παραστούν, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, εκπρόσωποι της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτές και ευρωβουλευτές από τη Βρετανία, εκπρόσωποι άλλων κοινοβουλίων, ξένες προσωπικότητες, όπως οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Σιούφας.

«Για μια ακόμη φορά σε αυτά τα 42 χρόνια της προσφυγιάς αναγκαζόμαστε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις αντικατοχικές εκδηλώσεις, όπως πάντοτε πιστοί στο ραντεβού μας στη δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη με την αντικατοχική μας πορεία στον ακριτικό Αστρομερίτη, όπου όλοι, ενωμένοι και μονιασμένοι, θα ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην τουρκική κατοχή, ενάντια στο άδικο και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Μορφιτών, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού», δήλωσε ο κ. Πίττας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Δήμος Μόρφου εξελέγη στο Προεδρείο των Πόλεων της Ειρήνης (μια οργάνωση υπό τον ΟΗΕ), για την επόμενη τριετία, ενώ θα καταλάβει την προεδρία της οργάνωσης για το 2017. Όπως είπε ο κ. Πίττας, "η επιλογή αυτή είναι πολύ σημαντική για την Κύπρο και μια άλλη μια έπαλξη για τον εθνικό μας θέμα.

Επίσης, η Σύγκλητος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανακήρυξε στις 29 Αυγούστου "τη Μόρφου της παιδείας και του πολιτισμού" και θα απονεμηθεί ειδική διάκριση στις αρχές του 2017.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα