Γ. Περδίκης: Έτσι θα νικήσουμε το ΕΛΑΜ στις ευρωεκλογές

Τον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου θα καταφέρουν να κερδίσουν την έκτη έδρα στις επερχόμενες ευρωεκλογές, χωρίς να κινδυνεύσουν να τη χάσουν από το ανερχόμενο ΕΛΑΜ, εξήγησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κυριακής ο πρόεδρος των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. Ο ίδιος άνοιξε τα χαρτιά του, μιλώντας για την πρόσφατη απόφαση της κεντρικής επιτροπής του Κινήματος να διερευνήσει το ενδεχόμενο καταρτισμού ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου προσωπικοτήτων

στις ευρωεκλογές του '19.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Σενέρ Λεβέντ και τις πιθανότητες να καρποφορήσει η προσπάθεια υποστήριξής του, καθώς επίσης και για το εάν ο ίδιος σκοπεύει να είναι υποψήφιος. Ο Γιώργος Περδίκης απαντά στο κατά πόσο νιώθει προδομένος από τη μετεκλογική στάση του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Μαρίνου Σιζόπουλου, αλλά επισημαίνει και τους λόγους που το Κίνημα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Ανάμεσα σε άλλα, χαρακτήρισε «νεφελώδες όνειρο» το εγχείρημα για έναν συμπαγή ενδιάμεσο χώρο, λέγοντας ότι κάποιοι δειλιάζουν να συγκρουστούν με το «βρόμικο κατεστημένο».

Κύριε Περδίκη, μπορείτε να μας εξηγήσετε επακριβώς ποια είναι η πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος για τις ευρωεκλογές και πώς θα πορευτείτε από ’δω και πέρα;

Βεβαίως. Είναι πολύ απλή η απόφαση. Στις υπόλοιπες επιλογές που έχουμε ενώπιόν μας και που ήδη διερευνούνται, αποφασίστηκε να προστεθεί η ιδέα για ένα ψηφοδέλτιο από ανεξάρτητες υποψηφιότητες που θα υποστηριχθεί από κόμματα και οργανώσεις από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Γι’ αυτή την ιδέα έχει επιδείξει ενδιαφέρον και ο γνωστός δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η διαβούλευση με τον κ. Λεβέντ; Πόσο κοντά βρίσκεστε;

Έχουμε συνεχή επαφή. Έχει τις προτάσεις του για το συγκεκριμένο θέμα και τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν κάποια ζητήματα. Προσωπικά νιώθω ότι έχουμε πολύ καλή χημεία με τον κ. Λεβέντ. Η διαβούλευση θα συνεχιστεί και «αν εν μήλον, εν ν' ανθίσει».

Σε περίπτωση που η προσπάθεια κατάρτισης ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου προσωπικοτήτων αποτύχει, προς τα πού θα κινηθείτε; Υπάρχει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αλληλεγγύη και τη Συμμαχία Πολιτών;

Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα και όλα εξετάζονται. Δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση, νομίζω σε αυτό το σημείο έγινε κάποια παρεξήγηση. Δεν έχουμε αποκλείσει τις ήδη προς συζήτηση επιλογές. Οι αποφάσεις θα παρθούν το φθινόπωρο.

Στο ενδεχόμενο να κατέλθετε τελικά στις ευρωεκλογές με ένα κομματικό ψηφοδέλτιο, θα είστε υποψήφιος;

Δεν συμφωνώ με αυτό το ενδεχόμενο. Έχω ξεκαθαρίσει ενώπιον της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ότι δεν θέλω να είμαι υποψήφιος.

Για ποιον λόγο τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου δεν μπορείτε να βρείτε μια κοινή φόρμουλα και να κατέλθετε στις ερχόμενες εκλογές με ένα κοινό ψηφοδέλτιο; Υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες και ατζέντες που δυσχεραίνουν την προσπάθεια;

Αν εννοείτε με τον όρο «ενδιάμεσος χώρος» όλα τα κόμματα πλην ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ -του ΕΛΑΜ εξαιρουμένου- η απάντηση είναι εύκολη. Ήδη το ΔΗΚΟ έχει αποφασίσει την αυτόνομη και ξεχωριστή κάθοδό του στις ευρωεκλογές. Άρα, το θέμα του κοινού ψηφοδελτίου ισχύει για τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα, δηλαδή ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών. Εμείς έχουμε καταθέσει στα κόμματα αυτά, σε χρόνο ανύποπτο, σχετική πρόταση για κοινή κάθοδο, η οποία έχει απορριφθεί από την ΕΔΕΚ. Οι λόγοι που έχει απορριφθεί η πρότασή μας είναι σεβαστοί και δεν πρόκειται να τους απαξιώσω με αυθαίρετες ερμηνείες.

Διάφορες μετρήσεις και αναλύσεις δείχνουν ότι το ΕΛΑΜ διεκδικεί με αρκετές αξιώσεις την έκτη έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Σας ανησυχεί ένα τέτοιο σενάριο;

Έχω την άποψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση για τέτοιο ενδεχόμενο, αν γίνουν αποδεκτές οι εισηγήσεις που καταθέσαμε. Μια απάντηση σ’ αυτό το ενδεχόμενο, απάντηση με πολιτικό περιεχόμενο και προοπτική θα είναι αν τη στάση μας ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα και υποστηριχθεί από κοινού αυτό που εισηγηθήκαμε, δηλαδή, ένα ψηφοδέλτιο από ανεξάρτητες προσωπικότητες, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, μη κομματικό, αλλά όχι άχρωμο πολιτικά, που θα δώσει μια πολιτική απάντηση στην άνοδο του φανατικού εθνικισμού στη χώρα μας.

Την περασμένη εβδομάδα μιλήσατε για δυσαρέσκεια του Κινήματος αναφορικά με τη στάση που τήρησαν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στα πρόσφατα νομοσχέδια που σχετίζονταν με τον Συνεργατισμό. Συγκεκριμένα, είπατε ότι δεν σεβάστηκαν τη μεταξύ σας συνεργασία και το κοινό πρόγραμμα που είχατε υπογράψει στις προεδρικές εκλογές. Νιώθετε σήμερα πολιτικά προδομένος από τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Μαρίνο Σιζόπουλο;

Η δυσαρέσκεια των Οικολόγων για τη στάση που τήρησαν τα δύο κόμματα μετά τις προεδρικές εκλογές σε διάφορα θέματα, όπως, για παράδειγμα, στις προτάσεις νόμου που καταθέσαμε για οριζόντια ψηφοφορία, προστασία ευάλωτων δανειοληπτών, προστασία της φύσης, εξοικονόμηση νερού, αλλά και για μεγάλα οικολογικά ζητήματα, όπως θαλασσινές σπηλιές, πάρκο κροκοδείλων, Ακάμας και, κυρίως, η στάση που τήρησαν στην πρόσφατη πολιτική κρίση με τη σκανδαλώδη συμφωνία της Κυβέρνησης με την Ελληνική Τράπεζα για τον Συνεργατισμό, έχει εκφραστεί πολλές φορές, ακόμα και δημόσια, με τοποθετήσεις και ανακοινώσεις.

Δεν τίθεται θέμα προδοσίας. Οι προεδρικές εκλογές είναι παρελθόν. Το κάθε κόμμα χαράσσει την ανεξάρτητη πορεία του με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων. Τα πάντα ρει. Με τα κόμματα αυτά είμαστε σε καλή φιλική σχέση και σε διάθεση συνεργασίας για το καλό της Κύπρου και του λαού της. Παράδειγμα, η πρόσφατη από κοινού διοργάνωση εκδήλωσης καταδίκης του δίδυμου εγκλήματος του 1974.

Θεωρείτε ότι έπειτα κι από αυτές τις εξελίξεις, το εγχείρημα ενός συμπαγούς ενδιάμεσου χώρου έχει ναυαγήσει οριστικά;

Δεν μας εμπνέει και ούτε ήταν ποτέ ο στόχος μας ένας «συμπαγής ενδιάμεσος χώρος». Όσα συμβαίνουν σήμερα, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο (επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, υποβάθμιση του περιβάλλοντος κ.ο.κ.), αλλά και στην Κύπρο, αποδεικνύουν ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο. Δεν έχουμε σκοπό να προδώσουμε αυτή την ιδέα. Όταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό απαιτούν κάποιες συνεργασίες με όμορες δυνάμεις, αποδείξαμε ότι είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή.

Αλλά εκεί που οι άλλοι οπισθοδρομούν ή δειλιάζουν, εκεί που πρέπει να σταθούμε ενάντια στα άδικα συμφέροντα, το βρόμικο κατεστημένο, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την καταστροφή του περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής των απλών πολιτών, εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε το δικαίωμά μας να είμαστε επίσης στην πρώτη γραμμή. Κι αυτό το δικαίωμα δεν θα το θυσιάσουμε στον βωμό οποιασδήποτε συνεργασίας ή στο νεφελώδες όνειρο ενός «συμπαγούς ενδιάμεσου χώρου».

Από την εφημερίδα Σημερινή της Κυριακής (12/8)

Keywords
Τυχαία Θέματα