Γαλανός: Καμιά διάνοιξη οδοφράγματος δεν μπορεί να αποτελέσει λύση

Καμιά διάνοιξη οδοφράγματος δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει τη λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, ο οποίος σημείωσε ότι τα όποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν συμφωνηθεί είναι καλοδεχούμενα, φτάνει να εξυπηρετούν και τις δύο κοινότητες, αλλά και να υποβοηθούν το βασικό στόχο, που είναι η δημιουργία συνθηκών εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Γαλανός

είπε πως δεν θεωρεί τυχαίο ότι την ώρα που πάει να ανοίξει το οδόφραγμα Δερύνειας η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να ανοίξει την παραλία στον Άγιο Μέμνωνα, για να σημειώσει πως ο ίδιος δεν θα πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τί θα κάνει, ωστόσο, θέλει να του μεταφέρει τον προβληματισμό των Αμμοχωστιανών «αν θα πρέπει να δοθεί μια αναβολή στη διάνοιξη του οδοφράγματος».

Σε ερώτηση εάν θεωρεί πως το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας περισσότερο ζημιώνει, παρά ωφελεί, ο κ. Γαλανός απάντησε: «Έχω τις επιφυλάξεις μου. Εξαρτάται πως το αντιμετωπίζει η τουρκική πλευρά. Εάν η τουρκική πλευρά το αντιμετωπίζει ως ένα βήμα, το οποίο προχωρεί στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, για να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς, σίγουρα βοηθά».

«Αν όμως», σημείωσε, «αντιμετωπίζεται από τις τουρκικές αρχές διαφορετικά σαν ένας τρόπος να κερδίσουν τουρισμό και να προχωρήσουν σιγά σιγά να εποικίζουν περίκλειστα μέρη της Αμμοχώστου, πρόκειται για μια επέκταση της τουρκικής κατοχής. Δεν θεωρώ τυχαίο ότι την ώρα που πάει να ανοίξει το οδόφραγμα ετοιμάζονται να ανοίξουν παραλία στον Άγιο Μέμνωνα. Δεν είναι κίνηση καλής θέλησης», είπε.

Εξέφρασε την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, «τέτοιες μονομερείς ενέργειες, όπως το άνοιγμα της παραλίας του Αγίου Μέμνωνα για Τουρκοκύπριους και Τούρκους πολίτες, δεν υποβοηθούν την όλη προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του προβλήματος».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της Αμμοχώστου, λέγοντας ότι η κατεχόμενη πόλη «κακώς ετέθη ως ένα απλό Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μαζί με όλα τα άλλα μέτρα τα οποία ετέθησαν».

«Το θέμα της Αμμοχώστου δεν μπορεί να ιδωθεί ως ένα απλό ΜΟΕ. Είναι κάτι πολύ περισσότερο η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων υπό συνθήκες ασφαλείας στην πόλη τους. Αυτό γιατί προέρχεται και καλύπτεται από ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Γαλανός.

Σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης από τον τουρκικό στρατό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών και αξιών του διεθνούς δικαίου και παραβιάζει ξεκάθαρα, όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τα δεσμευτικά ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού- Ντενκτάς του 1979.

Κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει πιο έντονα και επιτακτικά το θέμα της Αμμοχώστου και να ζητήσει από το ΓΓ του ΟΗΕ βάσει των όρων εντολής του να θέσει αποφασιστικά το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση και η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θέτει τον ΓΓ του ΟΗΕ προ των ευθυνών του, για να σημειώσει πως «η ευθύνη του ΓΓ είναι η εφαρμογή του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ αλλά και η εφαρμογή των ψηφισμάτων».

«Τι ενέργειες κάναμε; Επειδή λένε οι Τούρκοι ότι δεν δέχονται; Εάν θα επαναρχίσουν συνομιλίες το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να τεθεί ξεχωριστά», είπε.

Επίσης, ανέφερε πως έχει ακούσει από εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ ότι μας έγραψε πως είναι έτοιμος να δει το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να γνωρίζει «αν πράγματι έγινε αυτό και ποια είναι η δική μας η αντίδραση».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως το θέμα της Αμμοχώστου «πρέπει να τεθεί πολύ πιο έντονα, διότι θα χαθεί η Αμμόχωστο μέσα στις εξελίξεις και μαζί χάνεται και η Κύπρος».

«Μη νομίζεται ότι αν γίνει εποικισμός της Αμμοχώστου θα υπάρχουν πολλά κίνητρα για λύση του Κυπριακού. Η Αμμόχωστος παραμένει ένα μεγάλο κίνητρο για λύση του Κυπριακού και όχι κίνητρο εκβιασμού, αλλά κίνητρο συνεργασίας των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι «είναι κρίμα που η τουρκική κατοχή και όλη η κατάσταση από το 1974, αντί να ενώνει το λαό μας τον χωρίζει και αντί να δημιουργήσουμε ένα κράτος αρχών, με μια δυνατή σημαία και να δίνουμε τη μάχη μας στην Ευρώπη, ο κόσμος έχει χάσει το ηθικό του από τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα που βλέπει καθημερινά».

«Το Κυπριακό χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σαν προπέτασμα καπνού για ατιμωρησία σε αυτό τον τόπο», υποστήριξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα