Γ.Ε στο ΣΙΓΜΑ για απόφαση ΟΗΕ αποχώρησης Η.Β από Τσάγκος (VID)

Για τη σημασία της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που ενέκρινε με 116 ψήφους υπέρ, έξι εναντίον και 56 αποχές, ψήφισμα υπέρ του αιτήματος του Μαυρίκιου για αποχώρηση των Βρετανών από τις βάσεις του αρχιπελάγους Τσάγκος, μίλησε στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Αφού τόνισε τη βαρύνουσα σημασία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, είπε πως η χθεσινή εξέλιξη είναι ουσιαστικά το επόμενο

βήμα που έχει ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Χάγης.

Για το χθεσινό ψήφισμα, είπε πως είναι εξίσου έντονο όσο έντονη ήταν και η νομική γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που είναι το ανώτατο δικαστικό σώμα.

«Έχει διασαφηνιστεί ότι, εάν μια αποικιακή δύναμη δεν προβεί σε πλήρη αποαποικιοποίηση των αποικιών που κατείχε, αυτό συνιστά συνεχιζόμενη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών. Δεν νοείται παροχή αυτοδιάθεσης με ανεξαρτησία και ένα μέρος της επικράτειας του ανεξάρτητου κράτους να παραμένει εκτός της επικράτειας του νέου ανεξάρτητου κράτους για να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε σκοπό».

Συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών να παραμένει εκτός για χρήση οποιωνδήποτε σκοπών.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί η Κ.Δ. να αξιοποιήσει τη σχετική απόφαση για το αρχιπέλαγος Τσάγκος και την αποχώρηση της Βρετανίας, ο κ. Κληρίδης είπε πως τώρα έχει λάβει σάρκα και οστά η γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου μέσω υιοθέτησης απόφασης των Ηνωμένων Εθνών. Τα επόμενα βήματα είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης.

Η Κ.Δ έχει στη διάθεσή της, πρώτον, μια καταπελτική γνωμοδότηση νομικής φύσεως από το Διεθνές Δικαστήριο και τώρα ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που θέτει κάτω σημαντικές αρχές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση της Κύπρου. Αν θα χρησιμοποιηθούν και πότε, είπε, είναι ζήτημα πολιτικής άποψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα