Γ.Ελεγκτής: Υποχρέωση Δ.Υ. να εξυπηρετούν τους πολίτες

H έλλειψη συντονισμού, ο συγκεντρωτισμός, η αναξιοκρατία, η αναποφασιστικότητα/, η έλλειψη πρωτοβουλίας και η μή ικανοποιητική επικοινωνία, είναι μερικές απο τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο δημόσιος τομέας.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας στο SigmaLive, επεσήμανε οτι για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναλύοντας τους σκοπούς του προγράμματος της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης, εκπαίδευσης για στρατηγική ηγετική και διευθυντική ανάπτυξη

της Δ.Υ, το οποίο συχρηματοδοτείται απο την ΕΕ, οι δημόσιοι υπάλληλοι είπε, πρέπει να εξυπηρετούν τους πολίτες γιατί είναι υποχρεωμένοι βάσει των καθηκόντων τους.

Το Έργο απευθύνεται στα διευθυντικά στελέχη της Κυπριακής Δημόσιας Υπηρεσίας. Κατά το στάδιο σχεδιασμού του εν λόγω Έργου, αξιοποιήθηκαν μηχανισμοί διάγνωσης συλλογικών αναγκών μάθησης (διαγνωστικά εργαστήρια για σκοπούς διάγνωσης των προβλημάτων / αδυναμιών των στελεχών της Δημόσιας Υπηρεσίας σε θέματα Στρατηγικής, Ηγεσίας και Διοίκησης) και οι Πυρήνες Μάθησης (ομάδες που συστήνονται στους οργανισμούς για θέματα εκπαίδευσης).

Το Έργο είχε συνολική διάρκεια υλοποίησης εβδομήντα πέντε (75) μηνών. Άρχισε ναυλοποιείται από τις 2 Οκτωβρίου 2009 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2015. Συμμετείχαν πέρα των 2,500 στελεχών της δημόσιας υπηρεσίας.

Μέσα στο πλαίσιο του 'Εργου, προέβηκαν όλοι οι συμμετέχοντες σε μία ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και εντοπίζουν τις αδυναμίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Οι απόψεις σχεδόν ομόφωνα συγκλίνουν όταν περιγράφουν τις παρακάτω προκλήσεις:

Έλλειψη συντονισμούΣυγκεντρωτισμόςΑντίδραση στις αλλαγές / δυσκολίααλλαγής νοοτροπίαςΠεριορισμένοι ΠόροιΙσοπεδωτική αξιολόγησηΝοοτροπία / κουλτούραΑναξιοκρατία / ατιμωρησία / παρεμβάσειςΓραφειοκρατία, ασάφεια διαδικασιών,έλλειψη ευελιξίας, χρονοβόρες διαδικασίες Έλλειψη οράματος, προτεραιοτήτων, στοχοθέτησηκαι στοχομέτρησηΑναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων.Αναποφασιστικότητα/Έλλειψη πρωτοβουλίαςΜη ικανοποιητική Επικοινωνία (οριζόντια,ανοδική)

Το Έργο αποτελεί ένα συνδυασμό εκπαιδευτικών σεμιναρίων και πρακτικής στήριξης στον καταρτισμό στρατηγικού προγραμματισμού σε κάθε διεύθυνση της Δημόσιας Υπηρεσίας μέσω εργαστηρίων και προσωπικών συναντήσεων καθοδήγησης. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 126 εκπαιδευτικά προγράμματα και 83 έργα στρατηγικού σχεδιασμού με καθοδήγηση σε οργανισμούς (work-basedprojects).

Μέσα από το πρόγραμμα, σύμφωνα με το λειτουργό επιμόρφωσης Ά της ΚΑΔΔ, Νίκο Μιλτιάδους, επιδιώχθηκε η αλλαγή της Δημόσιας Υπηρεσίας στις επίμαχες πτυχές. Συγκεκριμένα, με την ανάπτυξη στρατηγικού προγραμματισμού προωθήθηκε ο κοινός προβληματισμός σε θέματα στρατηγικής, προγραμματισμού καθώς και του ρόλου της Διευθυντικής Ομάδας στο σημερινό περιβάλλον. Επιπρόσθετα, προσφέρθηκε η ευκαιρία για κτίσιμο ικανοτήτων και εισαγωγή βέλτιστων πρακτικών και εργαλείων στα σχετικά θέματα.

"Η επίκαιρη θεματολογία και το αντικείμενο του Έργου πρόσφερε τη δυνατότητα στους δημόσιους οργανισμούς, να διαχειριστούν αλλά και να εκμεταλλευτούν τη σημερινή συγκυρία κατά το βέλτιστο τρόπο προς όφελος τους και κατ’ επέκταση προς όφελος των πολιτών. Η επιτυχής υλοποίηση του Έργου έδωσε την ευκαιρία αναθέρμανσης της κριτικής σκέψης ως προς τις πρακτικές των δημόσιων οργανισμών και καθιστά δυνατές εναλλακτικές λύσεις και διευθετήσεις προς όφελος του πολίτη".

Πέραν από την αναβάθμιση δεξιοτήτων και χρήση νέων διοικητικών εργαλείων, το Έργο συμβάλλει επίσης ως πλατφόρμα επικοινωνίας και προβληματισμού στη βελτίωση των πιο κάτω:

Προβληματισμό για το ρόλο της Δημόσιας Υπηρεσίας στο νέο περιβάλλον και για τη δημόσια αξία που πρέπει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.Ευθυγράμμιση κυβερνητικής πολιτικής με στρατηγικές προτεραιότητες Υπουργείων και Τμημάτων.Ευθυγράμμιση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μέσα στα Υπουργεία.Οριζόντια επικοινωνία στελεχών από διάφορα Υπουργεία (στο πλαίσιο των σεμιναρίων).Κάθετη επικοινωνία μεταξύ ιεραρχικών επιπέδων στα διάφορα τμήματα (π.χ. όραμα, αποστολή, στρατηγικές προτεραιότητες και ενέργειες).

H ΚΑΔΔ βρέθηκε σε μια καίρια χρονική συγκυρία, κατά την οποία υλοποιήθηκαν διάφορες ενέργειες μεταρρύθμισης. Κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των δράσεων του Έργου βρισκόταν σε συνεχή επαφή και συντονισμό με αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, ώστε να στηρίζει την ομαλή εφαρμογή της νέας θεσμοθετημένης διαδικασίας στρατηγικού προγραμματισμού. Γενικότερη πεποίθηση της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης είναι πως μέσα στο σημερινό περιβάλλον περιορισμένων πόρων, ο εντοπισμός στρατηγικών προτεραιοτήτων και κατάλληλων δεικτών μέτρησης αποτελέσματος θα βοηθήσει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της καλύτερης αξιοποίησης πόρων και της μεγιστοποίησης της δημόσιας αξίας που θα προσφέρει η Δημόσια Υπηρεσία προς τον πολίτη.

Οι μεθοδολογίες εκπαίδευσης που έχουν εφαρμοστεί αναφέρονται κυρίως σε:

1. Εκπαίδευση μέσω προγραμμάτων στην τάξη,2. Ανάπτυξη υπηρεσιών καθοδήγησης στον χώρο εργασίας (WorkBasedProjects) και3. Οργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ο ρόλος των ηγετών στην Δημόσια Υπηρεσία».

Τα εν λόγω προγράμματα κτίζουν το γνωσιολογικό υπόβαθρο Ανώτερων και Ανώτατων Διευθυντικών Στελεχών σε σχέση με θέματα :

Στρατηγικής – Στρατηγικός προγραμματισμός, στοχοθέτηση, όραμα και προκλήσεις Δημόσιας Υπηρεσίας, καινοτομία, διαχείριση αλλαγών. Διαχείριση απόδοσηςΗγεσίας – Ηγετικές ικανότητες, ρόλος του ηγέτη, στιλ ηγεσίας, χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης, παρακίνηση, δέσμευση στους στόχους, συναισθηματική νοημοσύνη, ηθική και δεοντολογία.Διοίκησης – Διαχείριση ποιότητας, αξιοποίηση τεχνολογίας, διαχείριση χρόνου και άγχους, ικανότητες επικοινωνίας, αποτελεσματικές συναντήσεις, διαχείριση προσωπικού, αξιολόγηση απόδοσης και ομαδικότητα.Διαπροσωπικές ικανότητες - Ικανότητες αποτελεσματικής επικοινωνίας του οράματος και αξιών του οργανισμού.Διαχείρισης προσωπικού - Ικανότητες καθοδήγησης, Διαχείριση αλλαγής και διαμόρφωσης εργασιακής κουλτούρας.

Σύμφωνα με τον Δημοσιονομικής Ευθύνης και Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμο τα Υπουργεία έχουν πλέον την ευθύνη στρατηγικού σχεδιασμού και προετοιμασίας προϋπολογισμού στη βάση δραστηριοτήτων. Υπό το φως του συγκεκριμένου νόμου η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, παρότρυνε τους οργανισμούς της Δημόσιας Διοίκησης να συμμετάσχουν στο εν λόγω Έργο κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη εκπαίδευση είναι επιβεβλημένη για την ορθή εφαρμογή της νέας μεθόδου διαμόρφωσης προϋπολογισμών στο δημόσιο. Εξάλλου αποτελεί γενικότερη πεποίθηση ειδικών ανά το παγκόσμιο, ότι η επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί βασικότατο εργαλείο για τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν τα κράτη με ασφάλεια έξω από την κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα