Γενί Σαφάκ: Κίτρινη κάρτα σε Φινλανδία και κόκκινη σε Σουηδία για ένταξη ΝΑΤΟ

Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία, που άρχισαν να επανεξετάζουν τις ουδέτερες θέσεις τους με το ΝΑΤΟ, ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις τελικές τους αποφάσεις για αυτό το θέμα, αλλά οι δυτικές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη επιταχύνει

τη διπλωματική κινητικότητα για να μετρήσουν τον παλμό των μελών σε ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

Τη μεγαλύτερη περιέργεια -εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ- την προκαλεί η στάση της Τουρκίας. Η συμμετοχή στη συμμαχία απαιτεί την ομόφωνη ψήφο και των 30 κρατών μελών. 

Στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Τουρκία αγωνίζεται για ισορροπία και ειρήνη λόγω των ισχυρών σχέσεών της και με τις δύο εμπόλεμες χώρες, επομένως η ψήφος της για ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα είναι καθοριστική.

Υπάρχει κίνδυνος βέτο;

Σύμφωνα με τη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν αναμένεται να επηρεάσουν την ψήφο της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ. Όπως και στο παρελθόν, η απόφαση της Άγκυρας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, τις οποίες η Ρωσία έχει απειλήσει, θα καθοριστεί από τις σχέσεις των διμερών σχέσεων που έχει η Τουρκία με την καθεμία χώρα, δηλ. τη Φινλανδία και τη Σουηδία

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως εκτιμά η εφημερίδα που βρίσκεται πολύ κοντά στο προεδρικό, η ψήφος ενδέχεται να είναι θετική για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόφαση της Τουρκίας η «συμπάθεια» που δείχνει το Όσλο σε αυτό που η Άγκυρα ονομάζει κουρδική τρομοκρατία. 

Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τον βορρά ενοχλεί τη Ρωσία κι η Τουρκία θα εξετάσει το θέμα υπό το πρίσμα να μην διαταράξει αφενός τη δομή του ΝΑΤΟ και αφετέρου την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής.

«Όρος» της Άγκυρας, από τα συμφραζόμενα της «Γενί Σαφάκ», είναι ο διάλογος για την ασφάλεια, που έχει παραμεληθεί εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, να αυξηθεί και να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Άγκυρας για την ασφάλεια, ιδίως όσον αφορά την υποστήριξη που παρέχεται στην τρομοκρατία. 

Οι συζητήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις της Τουρκίας έχουν ήδη αρχίσει από τις δυτικές χώρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ψήφος της Άγκυρας, κάτι που μπορεί -όπως αφήνει η «Γενί Σαφάκ» να υπονοηθεί- θα φέρει θετικά ανταλλάγματα. «Η ψήφος αυτή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και για εξομάλυνση των σχέσεων με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ».

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η Τουρκία 

Η Τουρκία, πάντως, δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη δήλωση σχετικά με τη στάση της για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς βορρά.

Ένα από τα σενάρια που συζητούνται στα think tanks είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ήθελε να εξοργίσει ή να προκαλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην τουρκική οικονομία.

Από την άλλη, ωστόσο, επειδή οι εξελίξεις αύξησαν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας στην περιοχή και ξεκίνησαν ήδη διαπραγματεύσεις για εξομάλυνση σχέσεων με τις ΗΠΑ, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Τουρκία θα δώσει τη θετική της ψήφο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δύο χώρες που είναι -σημειωτέον- είναι μέλη της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γενί Σαφάκ, Κίτρινη, Φινλανδία, Σουηδία, ΝΑΤΟ,geni safak, kitrini, finlandia, souidia, nato