Γεύμα εργασίας του Αβέρωφ Νεοφύτου με Πρέσβεις

Γεύμα εργασίας με τους Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας, της Κίνας, του Ισραήλ, της Ελβετίας και της Σερβίας καθώς και τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Χάρης Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου κ. Τώνια Μουσκή, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου και Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, η Εκπρόσωπος Τύπου του κεντρικού εκλογικού επιτελείου κ. Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, η Γραμματέας

Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Ξένια Κωνσταντίνου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης, κ. Μιχάλης Σοφοκλέους.

Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης καλωσόρισε τους Πρέσβεις και σημείωσε μεταξύ άλλων τις στενές και διαχρονικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με όλες τις χώρες που εκπροσωπούν οι Πρέσβεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου στον χαιρετισμό του τόνισε την βαθιά του φιλία που τον συνδέει με τους Πρέσβεις και ότι είναι εκείνοι που στέλνουν τα μηνύματα που αφορούν την Κύπρο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Ο κ. Νεοφύτου απευθυνόμενος στους Πρέσβεις, τόνισε τα εξής:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα. Είναι πάντα επωφελές να επικοινωνούμε με τους αξιότιμους Πρέσβεις. Πιστεύουμε ότι μέσω της στενής και συνεχιζόμενης συνεργασίας με τους εταίρους μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε ενώπιόν μας. Ειδικά αυτές τις ημέρες που η Ευρώπη αντιμετωπίζει και πάλι μεγάλες προκλήσεις. Σε μια εποχή που μας καλεί να επιδείξουμε ενότητα και κουράγιο.

Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η ένοπλη επίθεση της Ρωσίας είναι κάτι παραπάνω από μια επίθεση έναντι της Ουκρανίας. Είναι μια επίθεση απέναντι στο δικαίωμα κάθε χώρας να αποφασίζει για το μέλλον της. Για εμάς είναι ζήτημα Αρχής. Ως χώρα θύμα εισβολής και κατοχής, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε οποιαδήποτε παρέμβαση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας.

Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων πολιτών. Γνωρίζετε ότι ο προσανατολισμός μου είναι δυτικός. Αλλά ο δυτικός κόσμος για εμένα δεν είναι ένας γεωγραφικός προορισμός. Αφορά την ελευθερία και την δημοκρατία. Γι’ αυτό και δεν μπορώ να συμβιβαστώ με ηγέτες όπως της Βόρειας Κορέας, του Ιράν ή τον Πούτιν.

Αγαπητοί φίλοι

Η διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ από την ίδρυσή του ήταν και παραμένει η διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καταγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς εγγυητές και στρατούς κατοχής.

Οι εκλογές θα αποφασίσουν αν με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχουμε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Με τη χώρα μας να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, η λύση πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο καθώς και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, προς όφελος όλων των Κυπρίων. Αυτό, όπως λέω συχνά, θα είναι η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για την χώρα μου. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν από τη στάση της Τουρκίας για επανέναρξη του διαλόγου. Και την απαράδεκτη ρητορική για δυο κράτη καθώς και την τουρκική επιθετικότητα.

Έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για την ασφάλεια και την ενέργεια. Η ενέργεια πρέπει να είναι καταλύτης της λύσης. Ως τώρα, το φυσικό αέριο ήταν αιτία προστριβών. Πρέπει να μετουσιωθεί σε παράγοντα ειρήνης. Η ασφάλεια από την άλλη πλευρά άπτεται της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Χωρίς λύση του Κυπριακού, δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλότητα αυτής της συνεργασίας.

Μια διευθέτηση του Κυπριακού θα στείλει επίσης το μήνυμα της συνύπαρξης μεταξύ δυο διαφορετικών θρησκειών σε μια εποχή που το ριζοσπαστικό Ισλάμ αποτελεί πρόβλημα, το οποίο προκαλείται είτε από τους τζιχαντιστές είτε από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Θα τεθεί ένα καλό παράδειγμα ως προς το ότι η θρησκεία δεν είναι εμπόδιο συνεργασίας, εφόσον η θρησκεία δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θέλουμε ειρήνη. Θέλουμε οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί να μπορούν να ζουν μαζί. Το Κυπριακό είναι ένα μήνυμα επίσης για τις σχέσεις μεταξύ Αράβων και του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, ως Ευρωπαίος πολίτης ανησυχώ για την δημογραφική αλλαγή στα κατεχόμενα εδάφη μας η οποία προκαλείται από το κύμα των εποίκων. Και είμαι ανήσυχος επ’ αυτού, σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό γεννήσεων στην κοινωνία μας.

Με ανησυχεί το ότι οι χιλιάδες που καταφτάνουν εδώ θα αυξηθούν σημαντικά σε λίγα χρόνια και θα καταστούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Και καθώς ανησυχούμε για τη ριζοσπαστικοποίηση του Ισλάμ σε άλλες χώρες, θα μπορούσαμε να το έχουμε στην Κύπρο. Και με τον κίνδυνο εγκαθίδρυσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ακόμη και στην χώρα μας.

Είναι και γι’ αυτό τον λόγο που η επίλυση του Κυπριακού θα λύσει και το μεταναστευτικό και θα μεταμορφώσει την Κύπρο από εστία προστριβών στην Ελβετία της Μεσογείου, ένα σημείο συνάντησης για διάλογο και συνεργασία.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και ανυπομονώ να έχουμε μια παραγωγική συζήτηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεύμα, Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρέσβεις,gevma, averof neofytou, presveis