Για μετακίνηση των εμποδίων στο γήπεδο Τσετίνκαγια γράφουν τ/κ ΜΜΕ

Τα Ηνωμένα Εθνη μετακίνησαν τα εμπόδια που είχαν τοποθετήσει για πρόσβαση στο γήπεδο της Τσετίνκαγια στη νεκρή ζώνη από τα γραφεία του σωματείου πάνω στο προμαχώνα, γράφει η ιστοσελίδα της Κίπρις ποστασί, δημοσιεύοντας και σχετικές φωτογραφίες.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι ενέργειες της ειρηνευτικής δύναμης προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα. Την ενέργεια των ΗΕ καταδίκασε και ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, αναφέρεται, λέγοντας πως το «υπεξ» προέβη στις απαραίτητες

ενέργειες για το θέμα.

Η Γενί Ντουζέν αναφέρει επί του ιδίου θέματος πως η τ/κ πλευρά ζητεί όπως υπάρχει πρόσβαση στο γήπεδο απευθείας από τις κατεχόμενες περιοχές, κάτι που τα ΗΕ θεωρούν παραβίαση του στάτους κβο της νεκρής ζώνης, σημειώνοντας ότι οι διελεύσεις πρέπει να γίνονται από τα σημεία διελεύσεων.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα ο Αλίμ Σιντίκ, εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέφερε πως «όπως και στο παρελθόν, πρόσβαση στο γήπεδο επιτρέπεται μόνο από τα οδοφράγματα. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπονται οι παραβιάσεις της γραμμής και προστατεύεται η νεκρή ζώνη, πρόσθεσε στη Γενί Ντουζέν ο κ. Σιντίκ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αντίδραση της οργάνωσης τ/κ νέων Βρετανίας κι απάντηση από τα ΗΕ

Με ανάρτησή της χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ένωση Τ/κ νέων της Βρετανίας υποστήριξε ότι η χρήση συρματοπλέγματος και τσιμεντένιων μπλοκ από τον ΟΗΕ για να εμποδίσει τους Τουρκοκύπριους νέους να αγωνιστούν σε ένα από τα ιστορικά γήπεδά τους - το Ταξίμ - αποτελεί παράδειγμα ότι βρίσκονται στην Κύπρο μόνο για να δημιουργήσουν προβλήματα, να κάνουν διακρίσεις κατά των Τουρκοκυπρίων και να κατευνάσουν την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

«Αν και το γήπεδο Ταξίμ βρίσκεται δίπλα στη νεκρή ζώνη, ανήκει στην Τσετίνκαγια για περισσότερα από 93 χρόνια (1930). Είναι απόλυτη ντροπή που μετά την ανακαίνιση του γηπέδου, τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν τώρα να εμποδίσουν την τουρκοκυπριακή νεολαία να παίξει ποδόσφαιρο. Οι Τουρκοκύπριοι ήδη βιώνουν απάνθρωπα εμπάργκο στο δικαίωμά τους στην εκπροσώπηση. Τους αρνούνται τη συμμετοχή σε παγκόσμιες αθλητικές εκδηλώσεις που είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα!», γράφουν.

Η οργάνωση των Τ/κ νέων της Βρετανίας προσθέτει ότι αυτή η ενέργεια είναι ενάντια σε όλα όσα υποτίθεται ότι υποστηρίζει ο ΟΗΕ. Εκφράζουν δε στήριξη στις δηλώσεις που έγιναν επί του θέματος από το «υπεξ», τις αρχές του ψευδοκράτους και την τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου. «Αυτό είναι απάνθρωπο και μας δείχνει πραγματικά τη νοοτροπία τόσο της ελληνοκυπριακής διοίκησης όσο και του ΟΗΕ. Θέλουν να μας περιορίσουν τόσο πολύ στο βαθμό που η νεολαία μας δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο», υποστήριξαν οι τ/κ νέοι της Βρετανίας.

Σε απάντησή της στο τουίτερ η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έγραψε: «Όχι κάνετε λάθος. Η πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο επιτρέπεται μόνο μέσω των σημείων διέλευσης, όπως στο παρελθόν. Δεσμευόμαστε να εργαζόμαστε και με τις δύο πλευρές για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στην νεκρή ζώνη διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτροπή παραβιάσεων και την προστασία της κατάστασης της ζώνης ασφαλείας».

Σύμβουλος του Τατάρ

Ο Σερκάν Ιλσεβέν, «πρόεδρος» της «επιτροπής πολιτισμού και τέχνης» στο γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη ισχυρίστηκε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προκαλούν ζημιές στα τείχη της πόλης. «Τέτοιες ασυνείδητες, ανενημέρωτες παρεμβάσεις, δυστυχώς, καταστρέφουν και βλάπτουν τα τείχη της πόλης που στέκονται από τον 16ο αιώνα». Ενώ το UNDP, πρόσθεσε, κάνει σύσταση να μην φυτεύεται τίποτα σε απόσταση 3 μέτρων από τα τείχη της πόλης και να μην τα ποτίζουν, την ίδια στιγμή, η τοποθέτηση μετάλλων στα τείχη με κοπτικά και διατρητικά εργαλεία δημιουργεί μια σοβαρή αντίφαση.

Η στάση αυτή των ΗΕ, δεν συνάδει ούτε με το όραμα τους, ούτε με την αποστολή τους στην Κύπρο, υποστήριξε και ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου λέγοντας στο  τουρκικό κανάλι Ulusal TV ότι δεν υπάρχει καθόλου νομική βάση στη στάση των ΗΕ και «πρέπει να γνωρίζουν ότι δρουν εντός των εδαφών της τδβκ και ότι είναι υποχρεωμένοι να συνεννοούνται με τον κράτος της τδβκ.  Και ότι είναι υποχρεωμένοι να καταργήσουν αυτό το συρματόπλεγμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα