Για πρωτοβουλία Κύπρου ενημέρωσε ο ΓΔ Υπ. Γεωργίας το Συμβούλιο Περιβάλλοντος

Στην περιφερειακή πρωτοβουλία της Κύπρου για την κλιματική αλλαγή στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο και στις συναντήσεις που αναμένονται στο περιθώριο της COP27, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο την Δευτέρα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, τις εργασίες της συνόδου των Υπουργών της ΕΕ αρμόδιων για θέματα περιβάλλοντος απασχόλησε η συζήτηση για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που θα αποτελέσουν τη γενική διαπραγματευτική εντολή της ΕΕ ενόψει της 27ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) που θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου στις 6 με 18 Νοεμβρίου, καθώς και για τη 15η διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα (COP15), η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μοντρεάλ του Καναδά στις 7 με 19 Δεκεμβρίου.

Στη σύνοδο πραγματοποιήθηκε επίσης συζήτηση προσανατολισμού για την αναθεώρηση της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές. Παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα της ένατης Υπουργικής Συνόδου «Περιβάλλον για την Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 5-7 Οκτωβρίου 2022.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για την COP27, ο κ. Γρηγορίου υπογράμμισε τη σημασία του ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σε χώρα της Αφρικής, και έκανε λόγο για σημαντική ευκαιρία για προώθηση της ευρωπαϊκής κλιματικής διπλωματίας.

Ο κ. Γρηγορίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περιφερειακή πρωτοβουλία της Κύπρου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Όπως είπε, προγραμματίζεται υπογραφή Σχεδίου Δράσης για το θέμα αυτό στο περιθώριο της Συνόδου υπό την αιγίδα του Προέδρου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ-Σίσι.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στις ανησυχίες της Κύπρου αναφορικά με τις ανάγκες συμμόρφωσης που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένες για ένα μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών μονάδων που προβλέπεται να συμπεριληφθούν στην αναθεωρημένη Οδηγία, σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής βρίσκεται ήδη σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα λόγω των αυξήσεων στις τιμές των ζωοτροφών και των καυσίμων.

Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε πως η Κύπρος θεωρεί ότι το προτεινόμενο όριο εισδοχής στο πεδίο εφαρμογής για τις κτηνοτροφικές μονάδες θα πρέπει να αυξηθεί, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χρηματοδότησης των μονάδων που θα συμπεριληφθούν.

Μιλώντας εκ μέρους της Κύπρου στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της ένατης Υπουργικής Σύνοδος «Περιβάλλον για την Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία μεταξύ 5-7 Οκτωβρίου, ο Γενικός Διευθυντής εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου και τόνισε πως η υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Λευκωσίας» ενισχύει τη δέσμευση των χωρών της Ευρώπης για μετάβαση σε πιο βιώσιμες, πιο ανθεκτικές και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίες, και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας για το 2030.

Τέλος, με αφορμή ενημέρωση από τη σλοβενική αντιπροσωπεία, ο κ. Γρηγορίου τόνισε ότι τα ζητήματα λειψυδρίας και ξηρασίας είναι ζωτικής σημασίας για την Κύπρο αφού επηρεάζουν την οικονομική ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ενημερώνοντας το Συμβούλιο για τις σχετικές δράσεις της Κύπρου, υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης της παρακολούθησης του προβλήματος σε επίπεδο ΕΕ. Καταληκτικά, εισηγήθηκε την ανάπτυξη ενός συντονισμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και τη δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης για τη στήριξη πολιτικών και μέτρων προς αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρου, ΓΔ Υπ, Γεωργίας, Συμβούλιο Περιβάλλοντος,kyprou, gd yp, georgias, symvoulio perivallontos