Για το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο μίλησαν Κύπριοι Βουλευτές

Για το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος μίλησαν σε παρεμβάσεις τους η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Μαρίνα Νικολάου (επικεφαλής) και το Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χρύσης Παντελίδης, οι οποίοι συμμετείχαν σε Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τις μεταναστευτικές προκλήσεις, που διοργάνωσε η Γαλλική Γερουσία στο Παρίσι, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης

Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι σε παρέμβασή της στο πλαίσιο συζήτησης για τα διδάγματα που αντλούνται από την μεταναστευτική κρίση, ιδιαίτερα υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, η κ. Νικολάου επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία για χρόνια βιώνει την απαράδεκτη εργαλειοποίηση από την Τουρκία ατόμων που αναζητούν άσυλο, με αποτέλεσμα να αποτελεί το κράτος μέλος με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού . Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη επίδειξης περισσότερης αλληλεγγύης και διασφάλισης μιας πιο ισοζυγισμένης κατανομής ευθύνης μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ, μέσω της δημιουργίας ενός κοινού και δίκαιου Ευρωπαϊκού συστήματος Ασύλου.

Χαιρέτισε την άμεση αντίδραση της ΕΕ στην ανθρωπιστική κρίση, συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, και την παροχή καθεστώτος προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες και στήριξης στα κράτη μέλη που τους υποδέχονται. Επέκρινε, ωστόσο, την επιλεκτική ευαισθησία που επιδεικνύεται αναλόγως της προέλευσης των προσφύγων, αλλά και την επιλεκτική ανοχή έναντι χωρών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Τουρκία. Καταλήγοντας, η κ. Νικολάου υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη επένδυσης σε πολιτικές ενσωμάτωσης και στην αντιμετώπιση των γενεσιουργικών αιτιών των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, περιλαμβανομένων των πολέμων και των ένοπλων συγκρούσεων, στις οποίες συμμετέχει ή και ανέχεται η ΕΕ.

Ο κ. Παντελίδης, στο πλαίσιο συζήτησης αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επισήμανε ότι και η Κύπρος αντιμετωπίζει δυσανάλογα σημαντικές μεταναστευτικές προκλήσεις και ότι ο αριθμός αιτούντων και δικαιούχων ασύλου ανέρχεται στο 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Ο κ. Παντελίδης στηλίτευσε την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από την Τουρκία, που αποδεδειγμένα ευθύνεται για την άφιξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο, μέσω των μη ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών, υπογραμμίζοντας ότι, για τον λόγο αυτό, καθίσταται απαραίτητη η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, ο κ. Παντελίδης τόνισε την επιβεβλημένη  ανάγκη θέσπισης ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού συντονισμού, καθώς και τη σημασία της συμβολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύναψη σχετικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Ο κ. Παντελίδης ευχήθηκε τέλος, την κατάληξη σύντομα σε συμφωνία επί ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών και να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των κρατών πρώτης υποδοχής, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού ευθύνης, καταλήγει η ανακοίνωση της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα