Γιατί δεν έγινε το Υπουργικό για την ηλεκτρική διασύνδεση; Η Κυβέρνηση απαντά

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση των ΜΜΕ.

Μετά την εναρκτήρια δήλωση του, ο Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς τι μεσολάβησε και δεν έγινε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν, σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρώτα από όλα πρέπει να αναφέρω ότι, η ευρύτερη εμπειρία της χώρας μας σε τέτοιου μεγέθους και σημασίας έργα μάς επιτάσσει να αποσαφηνιστούν όλες οι πτυχές,

όλες οι παράμετροι, να μην υπάρχει καμία ασάφεια, εποικοδομητική ή μη, και βεβαίως να μην υπάρχουν κενά στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται.

Ο στόχος είναι πρωτίστως και παραμένει βεβαίως αυτό το έργο και όλοι οι πυλώνες που έχουμε θέσει στον ενεργειακό μας σχεδιασμό να μπορέσουν να ανακουφίσουν τα κυπριακά νοικοκυριά και τον Κύπριο καταναλωτή και να οδηγήσουν στη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Και σαφώς εννοείται, να μην μετακυλιστεί επιπρόσθετο κόστος στον Κύπριο καταναλωτή.

Η σύσκεψη της Τρίτης είναι ακριβώς μια ευκαιρία. Το να μπορέσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και αυτό θεωρήθηκε ορθό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να συζητηθούν όλες αυτές οι πτυχές με μια ενιαία ερμηνεία, με μια ενιαία ανταλλαγή απόψεων ως προς τα ζητήματα, τα οποία χρήζουν σε αυτό το στάδιο της συζήτησης, διευκρίνισης.

Είναι κάτι το οποίο έχουμε επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν ότι, είχαν ζητηθεί διευκρινίσεις, και απαντήσεις σε αυτές τις διευκρινίσεις θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα. Νομίζω ότι είναι κοινά αποδεκτό και εξ όσων έχω δει, τουλάχιστον, από τις δημόσιες τοποθετήσεις, κανείς δεν αρνείται τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και ιδιαίτερα αυτού του έργου, αλλά θα πρέπει να λάβουμε όλες μας τις αποφάσεις με τη δέουσα επιμέλεια και την αυτονόητη υπευθυνότητα που θα πρέπει και θα έπρεπε να χαρακτηρίζει όλα τα έργα τέτοιου μεγέθους για τη χώρα μας και τη σημασία που έχουν».

Ερωτηθείς για την έκθεση κόστους -οφέλους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η έκθεση κόστους - οφέλους που έχει υποβληθεί από τον ΑΔΜΗΕ έχει υποβληθεί και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπου έχουν ζητηθεί κάποια στοιχεία, επιβεβαίωση κάποιων στοιχείων αυτής της έρευνας και βεβαίως είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Είναι στη διαδικασία, από το καλοκαίρι δεν είχε καταστεί εφικτή η κατακύρωση της προσφοράς του εμπειρογνώμονα που θα μπορέσει να προχωρήσει. Είναι, όμως, σε διαδικασίες προσφορών και κατακύρωσης για να γίνει και η δική μας μελέτη το συντομότερο δυνατόν. Άλλωστε εκείνη η μελέτη και εκείνη η συζήτηση είχε ξεκινήσει για το κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπουργικό, Κυβέρνηση,ypourgiko, kyvernisi