Γιώργος Πενηνταέξ: «Διεκδικούμε το καλύτερο αύριο που μας αξίζει»

Για δεκαετίες υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, τον εθελοντισμό και τον αθλητισμό. Επόμενος του στόχος είναι τα έδρανα της Βουλής των Αντιπροσώπων, με καθαρά χέρια και ένα έντιμο βίο γεμάτο προσφορά και αγάπη προς το συνάνθρωπό του και κυρίως προς τα παιδιά που υποφέρουν. Όραμα και επιδίωξή του η επαναφορά των χαμένων αξιών, η εντιμότητα, η τιμιότητα, η αλήθεια και η αξιοπρέπεια, γιατί ο κυπριακός λαός αξίζει τα καλύτερα. «Διεκδικούμε το καλύτερο αύριο

που μας αξίζει», δηλώνει στη συνέντευξη που ακολουθεί  ο Γιώργος Πενηνταέξ, αριστίνδην υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη στην επαρχία Λευκωσίας.         

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να διεκδικήσετε την ψήφο του λαού στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;

Η δική μου απογοήτευση από τα τεκταινόμενα της εποχής, μαζί με την απογοήτευση όλου του κόσμου για αυτά που μας συμβαίνουν, ακούμε και βλέπουμε, με οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Βιώνουμε μία πρωτόγνωρη πολιτική, κομματική, οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση. Ζούμε σε φαύλο κύκλο και έχουμε καταντήσει να είμαστε θεατές… λόγων και ακροατές… έργων. Ναι, σωστά το διαβάσατε. Ένα αλαλούμ…                  

Ποιες πιστεύετε είναι οι μεγαλύτερες παθογένειες του συστήματος που χρήζουν αλλαγής;

Έχουν χαθεί οι αξίες, το ήθος, η αξιοπρέπεια, η περηφάνια. Από τη στιγμή που κάνουμε πολλές «εκπτώσεις» στις αρχές αυτές, τότε ξεκινούν και όλα τα αρνητικά φαινόμενα που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος: διαφθορά, διαπλοκή, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, ρουσφέτι, κουμπαροκρατία, ημετεροκρατία, κομματοκρατία,  κατάχρηση εξουσίας, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, προσωπικά συμφέροντα, ασυδοσία, ατιμωρησία, όλων των ειδών στρεβλώσεις και πολλά άλλα παρεμφερή και συνεπακόλουθα.          

Οι πρώτοι σας στόχοι αν και εφόσον εκλεγείτε τον ερχόμενο Μάιο;

Επαναφορά των χαμένων αξιών, περισσότερο κράτος δικαίου και πρόνοιας, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, σμίκρυνση κοινωνικών ανισοτήτων, ενίσχυση μεσαίας τάξης, πάταξη διαπλοκής και αναξιοκρατίας, εδραίωση διαφάνειας, αυστηρό έλεγχο και εποπτεία στις δημόσιες δαπάνες, προώθηση αριστείας, επιβράβευση των άξιων, επαγγελματική αποκατάσταση των νέων με αξιοπρεπείς μισθούς, κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες, αξιοπρεπείς  συντάξεις και επιδόματα, αύξηση επιχορηγήσεων στον πολιτισμό, μεταρρύθμιση της παιδείας, σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος, σεβασμό, φροντίδα και αγάπη για τα ζώα.

Παράλληλα, υποστήριξη της οριζόντιας ψηφοφορίας, καθορισμός από την αρχή ημερομηνίας εξόδου από τη Βουλή (μάξιμουμ δύο θητείες), απαγόρευση άλλων επαγγελμάτων κατά τη διάρκεια της βουλευτικής θητείας, αυστηρό πόθεν έσχες, περιορισμό στους λόγους βουλευτικής ασυλίας.

Ο Βουλευτής εκλέγεται από τους πολίτες και θα πρέπει  να υπηρετεί τους πολίτες, ο Βουλευτής είναι νομοθέτης και θα πρέπει να είναι θεματοφύλακας του συντάγματος, των νόμων και των κανονισμών και θα πρέπει να γνωρίζει από την  εισδοχή του στο Κοινοβούλιο την ημερομηνία τερματισμού της βουλευτικής του θητείας.                

Δεδομένης της μεγάλης αποχής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ποιο μήνυμα στέλνετε στους αναποφάσιστους προκειμένου να σας τιμήσουν με την ψήφο τους;

Οι πολίτες, και κυρίως οι νέοι, είναι δικαιολογημένοι που δεν θέλουν να ψηφίσουν γιατί είναι απογοητευμένοι, θα έλεγα το λιγότερο, από την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα ζωής. Όμως η αποχή δεν είναι η λύση. Η αλλαγή ανήκει κυρίως στους νέους. Με το να μην ψηφίσουν, στην ουσία βοηθούν να παραμείνει ακριβώς η ίδια κατάσταση, ίσως και χειρότερη λόγω της αποθράσυνσης. Μπορούν να διαμαρτυρηθούν διά της ψήφου τους.

Ως ενεργός πολίτης, με πολύχρονη και πολύπλευρη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση και προσφορά στα κοινά, θέτω ενώπιον των ψηφοφόρων την επιλογή για μια επάξια, ηθική και δυναμική αντιπροσώπευση στην πολιτική σκηνή της Κύπρου. Διαχρονική προσήλωσή μου η στήριξη των συνανθρώπων μου που έχουν ανάγκη.       

Διεκδικούμε το καλύτερο αύριο που μας αξίζει.

Γιώργος Πενηνταέξ υπηρέτησε τη δημοσιογραφία για 40 χρόνια αφυπηρετώντας μόλις πρόσφατα από τη θέση του Διευθυντή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), διατηρεί για 18 χρόνια τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων, είναι για 30 χρόνια στο εθελοντικό κίνημα και υπηρετεί ως Πρόεδρος του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»  και Γενικός Γραμματέας του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. Τραυματίστηκε σοβαρά από τα πυρά των Τούρκων εισβολέων και υπήρξε διαιτητής Α΄ Κατηγορίας της ΚΟΠ.     

Keywords
Τυχαία Θέματα