Γιωρκάτζη: Ζητά επανεξέταση άρθρου για πώληση χαρτοφυλακίων

Επανεξέταση του άρθρου που αφορά στην πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων σε πιστωτικά ιδρύματα, ούτως ώστε να δημιουργηθεί δυνατότητα αγοράς των χαροφυλακίων από πιστωτικά ιδρύματα αδειοδοτημένα από τις αρμόδιες αρχές όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, ζητά η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη με επιστολή της στον πρόεδρο της βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω

άρθρο είναι το 16 A και αφορά στη πώληση ή εκχώρηση ή διάθεση δανειακού χαρτοφυλακίου και/ή δικαιωμάτων που απορρέουν από συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης υπό προϋποθέσεις.

H κ. Γιωρκάτζη αναφέρει στην επιστολή της ότι πέραν του προβλήματος που δημιουργείται από την μη διαβούλευση του εν λόγο άρθρου με την ΕΚΤ, πιθανόν να προκύπτει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Σύμφωνα με την διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας προκύπτουν τα εξής θέματα:

Α) Άνιση μεταχείριση μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι αδειοδοτημένα στη Δημοκρατία και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη Δημοκρατία αφού, όπως αναφέρεται στο άρθρο αυτό, Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρυμα που συστάθηκε στη Δημοκρατία μπορεί να εκχωρεί ή να διαθέτει το σύνολο ή μέρος του δανειακού του χαρτοφυλακίου μόνο σε άλλο ΑΠΙ αδειοδοτημένο στη Δημοκρατία.

Β) Αντίθεση με την αρχή της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων της ΕΕ, αφού δημιουργεί θέμα προνομιακής μεταχείρισης των αδειοδοτημένων στη Δημοκρατία ΑΠΙ έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων αδειοδοτημένων από τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών

Γ) Δημιουργία προβλημάτων σε πιστωτικά ιδρύματα ξένων συμφερόντων στη Δημοκρατία τα οποία προβαίνουν σε συμφωνίες μεταβίβασης και επαναγοράς δανειακών χαρτοφυλακίων, ξένων πελατών, με τις μητρικές τους εταιρείες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα του ομίλου.

Ετοιμασία τροποποιητικού νομοσχεδίου

Η κ. Γιωρκάτζη ξεκαθαρίζει στην επιστολή της, ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου έχει ήδη προχωρήσει στην ετοιμασία τροποιητικού νομοσχεδίου για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται με το εν λόγο άρθρο.

Ζητά ταυτόχρονα, επανεξέταση του θέματος από το νομοθετικό σώμα.

Τέλος, η κ. Γιωρκάτζη επισήμανε ότι, το τροποποιητικό νομοσχέδιο έχει σταλεί στην Τρόικα και αναμένονται σχόλια εντός των επόμενων ημερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα