Γκάλοπ: Μας επηρεάζει το Ευρωκοινοβούλιο;

Το ερώτημα-γκάλοπ «Πώς επηρεάζει το Ευρωκοινοβούλιο με τις αποφάσεις του τη δική σας ζωή;» έδωσε την ευκαιρία σε 2087 επισκέπτες της ιστοσελίδας μας να εκφράσουν τη γνώμη τους πάνω σε ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα.

Τα αποτελέσματα του γκάλοπ έχουν ως εξής:

«Θετικά

27,65% (577 ψήφοι)

Αρνητικά

36,56% (763 ψήφοι)

Ουδέτερα

25,78% (538 ψήφοι)

Δεν γνωρίζω / Δεν απαντώ

10,01%

(209 ψήφοι)

Σύνολο ψήφων: 2087».

Η ανάλυση των αριθμών έχει ενδιαφέρον. «Θετικά» ψηφίζει το 27,65% (577 ψήφοι) που δείχνει ότι αρκετοί επισκέπτες της ιστοσελίδας μας έχουν γνώμη για το τι κάνει το Ευρωκοινοβούλιο και πώς επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή. Η απάντηση «Ουδέτερα» 25,78% (538 ψήφοι) δείχνει ότι το Ευρωκοινοβούλιο, παρά την μεγάλη δραστηριότητά που επιδεικνύει το Γραφείο του ΕΚ στη Λευκωσία, έχει δρόμο να διανύσει για να φτάσει σε ακόμα περισσότερους κύπριους πολίτες. Σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι φυσιολογικό καθώς η Κύπρος έχει 15 χρόνια συμμετοχής στο Ευρωκοινοβούλιο, σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν αρκετές δεκαετίες συμμετοχής.

Κρίσιμης σημασίας αριθμός είναι το «Αρνητικά» με 36,56% (763 ψήφοι). Είναι αυτό γνώση; Είναι αυτή άρνηση; Είναι μια κίνηση αποδοκιμασίας; Βασίζεται στην άγνοια των κανονισμών; Οτιδήποτε από τα πιο πάνω συμβαίνει, έχει μεγάλη σημασία η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο να ακούνε τις κριτικές απόψεις των πολιτών και να τις εξηγούν όπως ακριβώς τίθενται.

Η ΕΕ ζει για 60 και πλέον χρόνια, αυτά είναι χρόνια ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Μπορεί αυτό το σημείο να μην λέει πολλά στις νεότερες γενιές, αλλά σίγουρα λέει πολλά στις παλαιότερες, που είτε κάποιοι έζησαν, είτε πολλοί άκουσαν τις αφηγήσεις από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Οι πολίτες της ΕΕ ζούν οκτώ φορές καλύτερα σε σχέση με την πρώτη φάση που οδήγησε στην οικοδόμηση της Ένωσης τη δεκαετία του ‘60. Η πρόοδος αφορά τα πραγματικά εισοδήματα, τα προγράμματα πρόνοιας, την αύξηση του επιπέδου ζωής. Η διαδρομή στο «οκτώ φορές καλύτερα» έχει τη σημασία της.

Η ΕΕ, ωστόσο, έχει κενά και αδυναμίες, πολλοί πολίτες θέλουν μιαν πιο δραστήρια παρουσία της στην καθημερινή μας ζωή, την θεωρούν απόμακρη. Πιθανόν να την

βλέπουν «αρνητικά», με 36,56%», γιατί δεν την «συνάντησαν» στις πολλές της δραστηριότητες: είτε στα ζητήματα της ποιότητας ζωής, είτε στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος, είτε στις προσπάθειες για να μπουν κανόνες στις χωματερές ή στα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων.

Χρειάζεται ενημέρωση, κινητοποίηση, επικοινωνιακός σχεδιασμός και βεβαίως να κυριαρχεί η αντίληψη ότι η ενημέρωση, σημαίνει, επίσης, και ατομικες προσπάθειες του καθενός μας για να φτάσουμε σε αυτήν.

Η Google, οι Ιστοσελίδες, τα Social media, η αξιοποίηση του e-mail βοηθούν πολύ!

Keywords
Τυχαία Θέματα