Η Αμμοχωστιανή «ψυχή» προεκλογικό πυροτέχνημα στα χέρια του Ερντογάν

Πυροδότησε το προεκλογικό πυροτέχνημα από την Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον εγκάθετο του και υποψήφιο «πρόεδρο» των κατεχομένων  Ερσίν Τατάρ, ανοίγοντας σήμερα μέρος της παραλίας της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. 

Με πάσα μυστικότητα, ο Τατάρ μετέβη την Τρίτη 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα και μαζί με τον Ερντογάν ανακοίνωσαν το άνοιγμα ενός κομματιού της παραλίας της περίκλειστης πόλης.

Από το 2019 άρχισαν δειλά δειλά οι αναφορές για επικείμενο άνοιγμα των Βαρωσίων, ενώ η κάθοδος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

στα κατεχόμενα και η ξενάγηση του από τον Κουντρέντ Οζερσαί, ήταν μήνυμα πως Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι προχωρούν στην πραγματοποίηση των εξαγγελιών τους.

Σχετικό είναι και το ρεπορτάζ της Σημερινής που προειδοποιούσε για τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας. 

Δείτε εδώ: Οι λεπτομερείς προειδοποιήσεις της «Σημερινής» για Αμμόχωστο και Καρπασία από τον Σεπτέμβριο του 2019

Η Τουρκία δεν φοβήθηκε τη διεθνή κατακραυγή και προχώρησε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, το Βαρώσι θα σκεφτόταν; Αφού βγήκε αλώβητη από ακόμη μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς κυρώσεις, ήρθε δυστυχώς η επιβεβαίωση μετά την «χλιαρή αντίδραση» της διεθνούς κοινότητας.

Αρχής γενομένης με την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αφού εξέφρασε την ανησυχία του, τόνισε την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών, ενώ τέλος πρότεινε την έναρξη διαλόγου. Αναφορές που τη δεδομένη στιγμή θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως άστοχες, καθώς το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων χαρακτηρίζεται ως η χείριστη ενέργεια της Τουρκίας μετά την εισβολή του 1974.

Από την πλευρά του Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωνε στις 7 Οκτωβρίου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκδώσουν ανακοίνωση, με την οποία θα ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει κάθε δραστηριότητα στην περιοχή των Βαρωσίων, την ώρα που οι μπουλντόζες έσκαβαν την γη των Βαρωσίων.

Εκ των πραγμάτων η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μόνο ένα «όπλο» στην φαρέτρα της, τη διπλωματία. Αυτό επικαλέστηκε η Κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης, καταγγέλλοντας την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή ισχυρίζεται πως δεν παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Ελληνοκύπριοι και ειδικότερα οι Αμμοχωστιανοί βλέπουν για αρχή ένα μέρος της παραλίας των Βαρωσίων να ανοίγει, ενώ κανείς δεν γνωρίζει μέχρι που είναι ικανός ο Ερντογάν να το τραβήξει. Ταυτόχρονα Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα στηρίζουν έμπρακτα την Κυπριακή Δημοκρατία σε λόγια και ανακοινώσεις, αφήνοντας την στην ουσία έρμαιο στις ορέξεις του Σουλτάνου.

Οι Τουρκοκύπριοι από την πλευρά τους μπορούν να διαδραματίσουν και να τροχιοδρομίσουν τις εξελίξεις με το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, αφού σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο Μουσταφά Ακιντζί θα στείλουν ένα μήνυμα εναντίωσης στις ενέργειες και στα τετελεσμένα που επιδιώκει η Άγκυρα. Σε αντίθετη περίπτωση που εκλεγεί ο Ερσίν Τάταρ τότε θα έρθουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες στο πολύπαθο νησί μας. 

Διαβάστε ακόμη: 

Μπήκαν στην Πόλη… (ΒΙΝΤΕΟ)

Η στιγμή που oι Τούρκοι εισέβαλαν ξανά στο Βαρώσι (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠτΔ: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παρέμεινε και δεν θα παραμείνει αδρανής

Keywords
Τυχαία Θέματα