Η αρχαιότητας λόγω ηλικίας είναι συνταγματική;

Αναφορικά με την αρχαιότητα λόγω ηλικίας, υπάρχει πλειάδα νομολογίας ως προς τη φύση, τη βαρύτητα και τη σημασία της.

Αυτό, όμως, που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι η «αρχαιότητα», ως προς τη φύση της ως κριτηρίου, δεν είναι αυτοτελής αλλά αναπόσπαστα συνδέεται, συναρτάται και είναι άρρηκτα συνυφασμένη με ανάλογη και παράλληλη συσσώρευση «πείρας» ως λογική απόρροια και ουσιαστικό αντίκρισμα υπεροχής, καθώς μόνο έτσι θα μπορούσε να αναδείξει τη σημασία της ως αντικειμενικού αξιοκρατικού κριτηρίου επιλογής, στα πλαίσια της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας, κατ’ Άρθρο 28 του

Συντάγματος, αλλά και της αξιοκρατίας και του κράτους δικαίου, στοιχείο το οποίο δεν προσφέρει η αρχαιότητα λόγω ηλικίας, η οποία αποτελεί ένα τυχαίο και συγκυριακό γεγονός και στην πράξη χαριστικό προνόμιο, το οποίο δεν αντανακλά οποιαδήποτε συγκριτική διαφοροποίηση αξιοκρατικής υπηρεσιακής αξίας, προσφοράς, επίδοσης, ικανότητας, καταλληλότητας, εμπειρίας, γνώσεων και επάρκειας, με αποτέλεσμα να μην προάγεται το δημόσιο συμφέρον με την προαγωγή των καταλληλότερων για την άσκηση των καθηκόντων του ανώτερου βαθμού, σκοπό που οφείλουν να εξυπηρετούν οι προαγωγές.

Συναφώς, με την υπογράμμιση δική μου, θα πρέπει «…να μην εισάγονται αδικαιολόγητες διακρίσεις μεταξύ των υποψηφίων, όπως λ.χ. διακρίσεις λόγω ηλικίας, εφ’όσον οι διακρίσεις αυτές δεν υπαγορεύονται από αντικειμενικούς λόγους συνδεομένους είτε με την ικανότητα άρτιας εκτελέσεως των καθηκόντων που συνεπάγεται ο διορισμός στην επίμαχη θέση, λαμβανομένης υπ’όψιν της φύσεως και των ιδιαιτεροτήτων των καθηκόντων αυτών είτε με την εξυπηρέτηση θεμιτών στόχων κοινωνικής πολιτικής» (ΣτΕ 3404/2011, Επιθεώρηση Δημοσίου Διοικητικού Δικαίου, 2012, Τόμος 56, σελ. 198)

Άλλωστε, σύμφωνα με τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου η πείρα και η αρχαιότητα αποτελούν διαφορετικές έννοιες και η πείρα δεν εξαρτάται μόνο από τη χρονική διάρκεια της υπηρεσίας.

Καταληκτικά σημειώνω ότι από τις αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας συντίθεται η αρχή της «αξιοκρατικής ισότητας» που δεσμεύει τόσο το νοµοθέτη όσο και τη διοίκηση (Χαράλαµπος Χρυσανθάκης, Τα κριτήρια στελέχωσης των θέσεων της δηµόσιας διοίκησης, σελ. 108) με την αρχή της αξιοκρατίας να αποτελεί αρχή συστατική του Κράτους δικαίου (Ιω. Κοϊμτζόγλου, Η αρχή της αξιοκρατίας στο δημόσιο δίκαιο, σ. 117).

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα