Η ΕE στηρίζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα με 39,5 εκατ. ευρώ

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε το ετήσιο πρόγραμμα δράσης 2024 για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, διαθέτοντας 39,5 εκατ. ευρώ σε νέα χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου και τη στήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της κοινότητας.

Το ετήσιο πρόγραμμα του 2024 προσφέρει περαιτέρω στήριξη για την υλοποίηση των βασικών εμβληματικών έργων του Προγράμματος Βοήθειας, όπως η δέσμη μέτρων για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

(ΠΟΠ) Χαλλούμι/Hellim και η ενίσχυση του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.

Η ΠΟΠ Χαλλούμι/Hellim είναι η πρώτη προστατευόμενη ονομασία της ΕΕ που είναι ανοικτή όχι μόνο σε παραγωγούς από τις περιοχές της Κύπρου που τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά και σε Τουρκοκύπριους παραγωγούς. Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του 2024 θα στηρίξει τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς να συμμορφωθούν με τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων, πράγμα που συνιστά προϋπόθεση για τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά της ΕΕ.

Ένα σύστημα επιχορήγησης για τους ενδιαφερόμενους φορείς στους τομείς των γαλακτοκομικών προϊόντων και των γεωργικών τροφίμων θα βοηθήσει επίσης τους παραγωγούς να πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα για να πωλούν Χαλλούμι/Hellim που να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές ΠΟΠ πέρα από την Πράσινη Γραμμή και να επωφεληθούν από τα οφέλη αυτού του εμπορίου.

Σύμφωνα με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, το πρόγραμμα προβλέπει χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός δικοινοτικού σταθμού παραγωγής ηλιακής ενέργειας, εφόσον οι δύο κοινότητες καταλήξουν σε συμφωνία. Το έργο θα αυξήσει τη δικοινοτική συνεργασία στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επιχορηγήσεις και η τεχνική βοήθεια θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τους επιχειρηματίες να αναπτύξουν και να εδραιώσουν τις επιχειρήσεις τους.

Θα παρασχεθεί τεχνική βοήθεια στον τομέα της εκπαίδευσης, με εξατομικευμένη υποστήριξη και εργαστηριακό εξοπλισμό για τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους, ώστε να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους σε θέματα δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης ειδικών αναγκών.

Η υποστήριξη ενός δικοινοτικού προγράμματος υποτροφιών παραμένει προτεραιότητα για το κύμα χρηματοδότησης του 2024. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαθητές και μαθήτριες θα λάβουν υποστήριξη για να παρακολουθήσουν από κοινού το πρόγραμμα International Baccalaureate σε ένα από τα κολέγια United World Colleges (UWC), τα οποία είναι προσανατολισμένα στην ειρήνη.

Για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη συνεχή στήριξη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, καθώς και την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Η στήριξη αυτή αποσκοπεί στην προώθηση της συμφιλίωσης και του σεβασμού του ποικιλόμορφου πολιτισμού και των διαφορετικών θρησκειών της Κύπρου.

Ιστορικό

Το Πρόγραμμα Βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει ως στόχο να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου, ενθαρρύνοντας την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Υποστηρίζει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την κοινωνία των πολιτών και διάφορα έργα προκειμένου η τουρκοκυπριακή κοινότητα να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ. Κινητοποιεί επίσης εμπειρογνώμονες της ΕΕ για να συμβάλουν στην ευθυγράμμιση προτύπων και διαδικασιών με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Μεταξύ 2006 - 2024, έχουν διατεθεί 728 εκατ. ευρώ για έργα στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας. Το πρόγραμμα τελεί υπό τη διαχείριση της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής (ΓΔ REFORM).

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα