Η εφαρμογή του κεκτημένου προστατεύει την ενότητα της χώρας

Με την εμπλοκή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων, στοχεύουμε μέσα από την εφαρμογή του κεκτημένου, να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουμε την ενότητα της χώρας μας, να προστατεύσουμε την ελεύθερη διακίνηση, την ελεύθερη εγκατάσταση, την ελεύθερη απόκτηση περιουσίας, αλλά και δουλειάς σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, είπε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας.

Σε ομιλία του, σε επετειακή εκδήλωση για το Κυπριακό των αποδήμων μας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας,

ο κ. Τσιόλας είπε πως θέλουμε να κατανοήσουν και οι Τουρκοκύπριοι στο σύνολο τους πως μπαίνοντας μαζί μας δυναμικά στη νέα εποχή που οραματιζόμαστε, θα προσφέρουμε στις επόμενες γενιές τις καλύτερες υπηρεσίες για μια κοινή πατρίδα ευημερούσα και όχι αιμορραγούσα, μια πατρίδα ελεύθερη από τα μίση και τα πάθη των προηγούμενων δεκαετιών, μια πατρίδα που να υπόσχεται περισσότερα για όλα τα παιδιά της, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και δημοκρατίας.

“Οι προοπτικές γι’ αυτό υπάρχουν και είναι πολύ μεγάλες, πέραν της ευκαιρίας μέσω των συνομιλιών. Η ανακάλυψη των μεγάλων όπως υπολογίζουμε ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, μαζί με το μεγάλο επίσης διεθνές ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση τους, έχουν ενισχύσει σημαντικά τις ελπίδες μας για την είσοδο μας στη νέα εποχή και την πραγμάτωση του οράματος μας να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”, πρόσθεσε.

Αυτό, σημείωσε, θα είναι προς το συμφέρον και όλων των κρατών της περιοχής, όπως και της Ευρώπης στο σύνολο της. Πιστεύουμε στο μέλλον της πατρίδας μας, πιστεύουμε στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.

Αλλά περισσότερο απ’ όλα, ανέφερε, μας ενδιαφέρει η επίλυση του Κυπριακού με την επανένωση της πατρίδας μας, τον τερματισμό της κατοχής και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Έτσι θα δικαιωθούν και οι θυσίες των ηρώων και μαρτύρων της Κυπριακής τραγωδίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε, ανέκαθεν προσέβλεπε στην Αυστραλία, ως μια από τις πιο φιλικές και ισχυρές χώρες, για τη στήριξη των θέσεων της στο Κυπριακό. “Η Αυστραλία υπήρξε και συνεχίζει να είναι συνεπής υποστηρικτής των διεθνών προσπαθειών για επίτευξη μιας λύσης βασισμένης στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό έχει διατηρήσει αστυνομική δύναμη στην Κύπρο ως μέρος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, ενώ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας ειρηνικής διευθέτησης”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσιόλας αναφερόμενος στους αγνοούμενους είπε πως δυστυχώς, παρά τις έντονες δικές μας προσπάθειες το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό την έχει η Τουρκία η οποία προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και αρνείται να πάρει τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την επίλυση του.

“Πρωτίστως, να επιτρέψει, χωρίς περιορισμούς και σκοπιμότητες, τις εκταφές σε όλη την έκταση των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών, καθώς και την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν πληροφορίες για την ταφή νεκρών μετά την περισυλλογή τους από τα πεδία των μαχών, όπως επίσης και για την μετακίνηση οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους χώρους που εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι.”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα