Η ευχή Χριστοδουλίδη και η επιθυμία Κοτζιά για Τουρκία

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης τους προέβησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Κοτζιάς συζήτησαν για το Κυπριακό, την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο κρατών, ενεργειακά ζητήματα, περιφερειακές εξελίξεις και τις τριμερείς συνεργασίες.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη, την απόφαση του

Γ.Γ του ΟΗΕ να αποστείλει προσωρινό απεσταλμένο για να διερευνήσει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ευχή, σημείωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, είναι η αποστολή του προσωρινού απεσταλμένου να αποτελέσει το έναυσμα των άμεσων διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης, έκανε αναφορά στην τοποθέτηση του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν εγκαταλείπει την προοπτική της Ε.Ε.

Επίσης, ανέφερε ότι δυστυχώς η Τουρκία από τον καιρό που έχουν αρχίσει οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν έκανε τα κατάλληλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού.

Αναφορά έγινε και στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δυο χώρες στην περιοχή.

Με την σειρά του ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή το γεγονός ότι βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου και με τον φίλο Νικόλα, όπως χαρακτηριστικά είπε για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σήμερα, πρόσθεσε, οι δυο πλευρές δεν είχαν μια τυπική συζήτηση αλλά μια δημιουργική συνάντηση.

Άκουσα, σημείωσε, ο κ. Κοτζιάς, μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις τριμερείς συνεργασίες και πως μπορεί η Κύπρος να διασυνδεθεί και με την νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν πολλά περιφερειακά ζητήματα ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό για του για νομοθέτημα που προωθεί ο Άσαντ στη Συρία το οποίο δυσκολεύει την επιστροφή των περιουσιών στους πρόσφυγες.

Στη συζήτηση παράλληλα τέθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα και την πρόοδο της Κύπρου σε αυτό τον τομέα.

Την ίδια ώρα συζήτησαν πως οι δυο χώρες μπορούν να συμβάλουν στην σταθερότητα της περιοχής ως δυο χώρες βαθιά δημοκρατικές και σταθερές.

«Η Ελλάδα πάντα ονειρεύεται και ελπίζει σε μια ευρωπαϊκή Τουρκία», εξηγόντας ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι στην Κύπρο δεν θα υπάρχουν στρατεύματα κατοχής.

Ευχαρίστησε τέλος την Κυπριακή Δημοκρατία για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία.

«Μας κάνει να νιώθουμε ότι εδώ είναι το σπίτι μας ίσως το πιο αυθεντικό σπίτι σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά

Κληθείς, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών να σχολιάσει την παρουσία του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για την διαφορά μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Κύκκου και τα όσα ειπώθηκαν, ο κ. Κοτζιάς, σημείωσε ότι εδώ βρίσκεται (σ.σ στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου) για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Και δεν θα απαντήσω για κάτι που έπρεπε να είχε συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του ΣΙΓΜΑ για το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα και τι προνοεί ο κ. Κοτζιάς, σημείωσε ότι αυτό έχει απαντηθεί και από την ιστορία και από τα γεγονότα.

Πρόσθεσε επίσης ότι καθόταν δίπλα από τον Γ.Γ του ΟΗΕ εκείνο το βράδυ πριν τινάξουν οι άλλες πλευρές στον αέρα τις πρόνοιες των προτάσεων Γκουτέρες που καταργήσαν το μονομερές επεμβατικό δικαίωμα και την παρουσία κατοχικού στρατού.

Τον λόγο έλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης ο οποίος σημείωσε ότι δεν θα εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο για το πλαίσιο Γκουτέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα