Η Επ.Εξωτερικών συζήτησε απαιτήσεις Τουρκίας σε προσφυγικό

Οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και οι απαιτήσεις της Τουρκίας εξετάσθηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τον αναπληρωτή Πρόεδρο της Πρόδρομο Προδρόμου να δηλώνει ότι με βάση την ενημέρωση, η ΕΕ θα ωθήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας, στη βάση του διαπραγματευτικού πλαισίου και των αποφάσεων των προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενημερώθηκε για τη θέσπιση μηχανισμού μετεγκατάστασης λόγω κρίσης και τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών

για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από άπατρι.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η κρίση προσφύγων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και προκλήσεις σε διεθνές επίπεδο, η οποία αν και έχει οικουμενικές διαστάσεις, την επωμίζεται η ΕΕ με ιδιαίτερο βάρος σε συγκεκριμένες χώρες.

Προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν αποδεχθεί την πρόταση κανονισμού, διευκρίνισε ότι ακόμα δεν υπήρξε τελική συμφωνία, αφού κάποια κράτη – μέλη έχουν αντιρρήσεις .

Ο κ. Προδρόμου είπε πως σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί να υποδεχθεί 320 άτομα από Ιταλία και Ελλάδα και άλλα 69 άτομα που χρήζουν προστασίας και βρίσκονται σε τρίτες χώρες.

Ανέφερε επίσης ότι ίσως υπάρχει ένα αριθμός αποθεματικού 120 άτομα, που αφορούν την Ουγγαρία, η οποία δεν έχει αποδεχτεί ακόμα τον κανονισμό για να διευκρινίσει ότι ο μέγιστος για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η υποδοχή 509 άτομα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμα πως θα υπάρξει οικονομική στήριξη για κάθε άτομο που θα δεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Εξήγησε ότι για τη μετεγκατάσταση το ποσό είναι 6.000 ευρώ για κάθε άτομο, ενώ για επανεγκατάσταση το ποσό είναι 10.000 ευρώ το άτομο.

Με τα κονδύλια η πρόθεση είναι να στηριχθούν οι χώρες ώστε να δείξουν αλληλεγγύη στα κράτη- μέλη που δοκιμάζονται, συνέχισε λέγοντας ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που γίνονται αναφορικά με συμφωνία με την Τουρκία και εξεφράσθησαν από τον Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Από Βουλευτές εκφράστηκαν οι απόψεις ότι δεν φαίνεται η Τουρκία να είναι αλληλέγγυη και να συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται μια υπό ένταξη χώρα, αλλά αντί αυτού προσπαθεί να αποκομίσει μεγάλα ανταλλάγματα.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας και ειδικά στα θέματα που αφορούν την Κύπρο και η απάντηση που δόθηκε είναι η ώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η προσχώρηση, η οποία θα είναι σύμφωνη με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου είπε ότι είναι γνωστό ότι για την προσφυγική κρίση και κυρίως από την περιοχή της Συρίας μεγάλη ευθύνη έχουν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν προκειμένου να φθάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.

Ο κ. Αδάμου συνεχίζοντας είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο μιας διχασμένης ΕΕ όσον αφορά το χειρισμό και την αποδοχή στα κράτη – μέλη των προσφύγων, με χώρες που αποκλείουν εντελώς τους πρόσφυγες και αντιδράσεις από άλλες που δέχονται με μισή καρδιά ένα συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η υποδοχή 200.000 προσφύγων από τα ευρωπαϊκά κράτη είναι πολύ μικρός αριθμός τη στιγμή που στο Λίβανο και τη Συρία υπάρχουν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στο δρόμο προς την Ευρώπη.

Περαιτέρω είπε πως η υποψήφια προς ένταξη χώρα Τουρκία, προκειμένου να βοηθηθεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα, πολλές φορές θέτει παράλογες απαιτήσεις.

Σύμφωνα με το Βουλευτή του ΑΚΕΛ το κύριο ερώτημα που εγείρεται είναι εάν η ΕΕ που είναι κτισμένη σε αξίες και αρχές, εκ των οποίων μία είναι η αλληλεγγύη, πού είναι η αλληλεγγύη όταν για τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωση και αφορούν την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας τα κράτη – μέλη είναι διχασμένα;

Ο κ. Αδάμου είπε πως στο ερώτημα που έθεσε για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη γενεσιουργό του αιτία κατά τρόπο αποτελεσματικό, η απάντηση που δόθηκε ότι το κατά το πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου θα συνέλθει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συζητήσει το θέμα των πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν στις χώρες που έχουν το πρόβλημα και τροφοδοτούν με πρόσφυγες ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ.

Λέγοντας ακόμα πως άλλο είναι η λαθρομετανάστευση και άλλο η προσφυγιά, ανέφερε ότι είναι δύο διαφορετικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ.

Ο κ. Αδάμου εκφράζοντας λύπη, παρατήρησε ότι η μέχρι στιγμής αντιμετώπιση είναι οικονομική, “πάρτε λεφτά να φτιάξετε hot spots για αυτούς που έχουν άσυλο” ανέφερε, για να επαναλάβει τη θέση, δεν αγγίζει τη λύση του προβλήματος στο οποίο εμπλέκονται και μεγάλες δυνάμεις, αλλά τηρείται σιγήν ιχθύος και παραπέμπεονται οι λύσεις σε αυτό το επίπεδο σε προσεχή Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα