Η ετοιμότητα της Αιγύπτου και ο «τρίτος» δρόμος της Τουρκίας

Οι μετακινήσεις στρατευμάτων γύρω από τη Σύρτη τόσο από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) όσο και από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) καταδεικνύουν την ετοιμότητα και των δύο στρατοπέδων για μια πιθανή σύγκρουση στη Σύρτη.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης από την περασμένη εβδομάδα μετακινεί μαχητές κοντύτερα στην πόλη «πύλη» προς τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης. Από την άλλη, ο LNA στέλνει

μαχητές και όπλα για να ενισχύσει την αμυντική του γραμμή στη Σύρτη.

Οι εξελίξεις εντός της ρημαγμένης από τον εμφύλιο χώρας  τρέχουν παράλληλα και είναι άμεσα συνυφασμένες με την κινητικότητα που παρατηρείται ανάμεσα στους «αντιπροσώπους» των δύο αντιπάλων στρατοπέδων στο εξωτερικό. Η «απειλή» της Αιγύπτου για επέμβαση στη χώρα μετά την τυπική έγκριση από το Κοινοβούλιο της χώρας φαντάζει πλέον πιο ρεαλιστική στους περιφερειακούς αντιπάλους και ειδικά στην Τουρκία. Εύλογα τίθεται το ζήτημα πώς θα αντιδράσει. Την ίδια ώρα, Άγκυρα και Μόσχα αναπτύσσουν περαιτέρω τη «συνεννόησή» τους και βρίσκουν κοινό έδαφος για να φιλοξενήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα και των δύο άμεσα εμπλεκόμενων στο λιβυκό ζήτημα χωρών.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα