Υπογραφή ΚΥΑ για αποζημιώσεις πανώλης και ενίσχυση ζωοτροφών

Χθες, 17 Οκτωβρίου 2024, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, ανακοίνωσε την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που προβλέπει αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν λόγω της πανώλης. Η ΚΥΑ υπογράφηκε από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών και περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις στις αποζημιώσεις σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι αποζημιώσεις για τα ημίαιμα θηλυκά ζώα αυξάνονται από 100 ευρώ σε

220 ευρώ, ενώ για τα αρσενικά φτάνουν τα 320 ευρώ. Για τα καθαρόαιμα αιγοπρόβατα με πιστοποιητικό pedigree, οι αποζημιώσεις αυξάνονται από 150 ευρώ σε 250 ευρώ για τα θηλυκά και από 250 ευρώ σε 500 ευρώ για τα αρσενικά.

Χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας που είχαν κρούσματα πανώλης έχουν πλέον "ελευθερωθεί" από τη νόσο, με τις Περιφέρειες Λάρισας και Κορινθίας να βρίσκονται σε διαδικασία απελευθέρωσης από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.

Ακόμη, ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε ότι η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα χρηματοδοτηθεί 100% μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και ότι έχουν ήδη αποσταλεί επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση της υλοποίησης του προγράμματος.

Τέλος, ανέφερε το αυξημένο κόστος ζωοτροφών λόγω του περιορισμού των ζώων από ζωονόσους, και τα μέτρα που εξετάζονται για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης.
Πηγή: agrotypos.gr

Keywords
Αναζητήσεις
ypografi-kya-gia-apozimioseis-panolis-kai-enischysi-zootrofon.htm
Τυχαία Θέματα