Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για την Κύπρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, τον χάρτη της Κύπρου για τη χορήγηση περιφερειακών ενισχύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027 στο πλαίσιο των αναθεωρημένων κατευθυντήριων γραμμών για τις περιφερειακές ενισχύσεις («ΚΓΠΕ»).

Οι αναθεωρημένες ΚΓΠΕ, που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή στις 19 Απριλίου 2021 και βρίσκονται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, επιτρέπουν στα

κράτη μέλη να στηρίξουν τις πλέον μειονεκτικές ευρωπαϊκές περιφέρειες για να καλύψουν την υστέρηση και να μειώσουν τις ανισότητες όσον αφορά την οικονομική ευημερία, το εισόδημα και την ανεργία —στόχοι συνοχής που βρίσκονται στο επίκεντρο της Ένωσης. Παρέχουν επίσης αυξημένες δυνατότητες στα κράτη μέλη να στηρίξουν τις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν μεταβατικές ή διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως η μείωση του πληθυσμού, ώστε να συμβάλουν πλήρως στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Ταυτόχρονα, οι αναθεωρημένες ΚΓΠΕ διατηρούν ισχυρές διασφαλίσεις προκειμένου να αποτρέψουν τα κράτη μέλη από τη χρήση δημόσιου χρήματος για την ενθάρρυνση της μετεγκατάστασης θέσεων εργασίας από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο, κάτι που είναι ουσιώδες για τον θεμιτό ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά.

Ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων της Κύπρου καθορίζει την κυπριακή περιφέρεια που είναι επιλέξιμη για περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις. Ο χάρτης καθορίζει επίσης τις μέγιστες εντάσεις ενίσχυσης στην εν λόγω επιλέξιμη περιφέρεια. Η ένταση της ενίσχυσης είναι το μέγιστο ποσό κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί ανά δικαιούχο, και εκφράζεται ως ποσοστό των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες ΚΓΠΕ, οι περιφέρειες που καλύπτουν το 49,46 % του πληθυσμού της Κύπρου θα είναι επιλέξιμες για περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις, βάσει της παρέκκλισης του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της ΣΛΕΕ (οι λεγόμενες περιοχές «γ»).

Για να αντιμετωπίσει περιφερειακές ανισότητες, η Κύπρος όρισε μια λεγόμενη μη προκαθορισμένη περιοχή «γ», η οποία αποτελείται από 359 δήμους, με συνολικά 413 225 κατοίκους, και καλύπτει το 49,17 % του πληθυσμού της Κύπρου. Στην περιοχή αυτή, η μέγιστη ένταση ενίσχυσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι 15 %, βάσει κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 100 % του μέσου όρου της ΕΕ-27. Η εν λόγω μέγιστη ένταση ενίσχυσης μπορεί να αυξηθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες για επενδύσεις που πραγματοποιούνται από μεσαίες επιχειρήσεις και κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες για επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων, για τις αρχικές επενδύσεις τους με επιλέξιμες δαπάνες έως 50 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κύπρο,evropaiki epitropi, kypro