Η Ευρώπη των πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών αποφάσισαν να συνεργαστούν και να κατέλθουν με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο 2019.

Η συνεργασία αυτή στηρίζεται σε κοινές και συγκλίνουσες θέσεις των δύο Κινημάτων στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ασφαλώς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κυπριακός λαός όπως το Κυπριακό, η οικονομική

κρίση, η κοινωνική εξαθλίωση, η κρίση θεσμών και αξιών, η περιβαλλοντική υποβάθμιση κ.ο.κ.

Σήμερα οι λαοί που σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν την οικονομική ύφεση, την αύξηση της ανεργίας, τη φτώχεια και την ανέχεια, το υψηλό κόστος ζωής, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, την οικολογική κρίση, την κλιματική αλλαγή κοκ έχουν να επιλέξουν μεταξύ πολύ διαφορετικών πολιτικών προτάσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι έρχονται αντιμέτωποι με μια διπλή πρόκληση. Από τη μια έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια προοδευτική οικολογική Ευρώπη, όπου οι πολίτες, τα κράτη – μέλη και τα θεσμικά όργανα, θα συνεργάζονται με κοινωνική ευαισθησία για την αντιμετώπιση των ζωτικών θεμάτων προς όφελος των λαών της Ευρώπης και από την άλλη, έχουμε την Ευρώπη των μονοπωλίων, των πολυεθνικών, των καρτέλ, όπου το μέλλον των κρατών και των πολιτών θα βρίσκεται στα χέρια της ανεξέλεγκτης αγοράς των οικονομικών συμφερόντων και των εγκάθετων γραφειοκρατών των Βρυξελλών. Αλλά από την άλλη έχουν να επιλέξουν οι πολίτες της Ευρώπης και της Κύπρου ανάμεσα στην Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, του πολιτισμού και της Δημοκρατίας σε σχέση με την Ευρώπη που απειλείται από νεοφασιστικές ιδέες που ζωντανεύουν τους εφιάλτες του παρελθόντος.

Στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 στηρίζουμε τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μνημονίων αλλά ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Εμείς είμαστε έτοιμοι και ικανοί να εργαστούμε μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία μιας δικαιότερης και πιο ασφαλούς κοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες προκλήσεις, με προτεραιότητα τα δικαιώματα του Πολίτη και της φύσης. Η οικολογική κρίση και η οικονομική ύφεση αποδεικνύουν ότι οι αρνητικές εξελίξεις σε μια περιοχή του κόσμου μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες και στη δική μας περιοχή. Η συντονισμένη Ευρωπαϊκή δράση είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής και οικολογικής κρίσης. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για μας ο ζωτικός χώρος που ενισχύει και τη χώρα μας στην προσπάθεια επίλυσης παγκόσμιων προβλημάτων που έχουν επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο, όπως τις κλιματικές αλλαγές που ήδη η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να υπόκειται των συνεπειών τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να προωθήσει σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, πολιτικές για πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη, για διατροφική ασφάλεια και ορθολογιστική διαχείριση ενεργειακών και φυσικών πόρων. Με τις πολιτικές αυτές θα αντιμετωπιστούν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, ιδιαίτερα η κλιματική αλλαγή, η αποδάσωση, η χημική και ραδιενεργός ρύπανση.

Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουμε θέση και ρόλο για όλα τα θέματα Ευρωπαϊκής και πλανητικής σημασίας. Δίνουμε τέλος στην πολιτική της άδειας καρέκλας.

Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι θα επιλέξει το δρόμο που οδηγεί προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, της πράσινης ανάπτυξης και της Οικολογίας.

*O Γιώργος Περδίκης είναι πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα